Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO

Ankete u lipnju gotovo poravnale HDZ-ovu “domoljubnu” i SDP-ovu lijevu koaliciju

Najnoviji Crobarometar Nove TV po prvi put nakon više od godinu dana daje blagu prednost lijevoj koaliciji predvođenoj SDP-om ( 30,5 posto) pred tzv. domoljubnom, desnom koalicijom na čelu s HDZ-om ( 29,8 posto). No, do izbora je još daleko...

Da li zbog ciljanog podizanja predizborne napetosti ili pak stvarnog opredjeljenja birača obuhvaćenih najnovijim anketama, tek, rezultati provedenih istraživanja popularnosti domaćih političara i političkih stranaka pokazuju kako je utakmica sve izjednačenija. Prema najnovijem Crobarometru kojeg donosi Nova TV, na uzorku od 957 ispitanika, raspoloženje anketiranih u razdoblju od 1. do 15.lipnja, odlazi gotovo ravnopravno na stranu HDZ-a i SDP-a. No, pravo je iznenađenje da SDP, predvodeći lijevu koaliciju (HNS, HSU, IDS) ima nakon duže vremena čak i blagu prednost s 30,5 posto pred HDZ-om i desnom koalicijom koja uživa potporu 29,8 posto ispitanika.

Objašnjenje za vodstvo ljevice nalazi se u sve osjetnijem „otimanju“ glasova Živom zidu i ORaH-u, jedinim od ostalih stranaka koje bi u ovom trenutku uspjele prekoračiti izborni prag od 5 posto. Ispod „praga spoticanja“ ostaju i HNS, HSS, Hrvatski laburisti, IDS, NS Reformisti, HSU, HDSSB, HSLS…

No, HDZ je i dalje najjača politička stranka u Hrvata, s 27,5 posto glasova, a slijedi ga SDP s 24,2 posto, što svjedoči o blagom trendu rasta socijaldemokrata.

Živi zid po Crobarometru kojega je proveo Ipsos Puls, osvaja 6,6 posto birača, a ORaH svega 6,1 posto. Most nezavinsih stranaka predvođen metkovskim gradonačelnikom Božom Petrovom, ovog trenutka ima tek 2,8 posto.

Istraživanje koje je Telegram proveo u suradnji s agencijom Mediana Fides od 12. do 18. lipnja, na uzorku od 616 ispitanika, govori da je između HDZ-a i SDP-a tanka linija razdvajanja, od svega 1,1 posto. U korist HDZ-a koji ima podršku 22,7 posto birača, a SDP 21,6 posto.

Zanimljivo je da ovo istraživanje upućuje na solidan oporavak ORaH-a koji je mjesecima tonuo, a sada, prema istraživanju Mediana Fidesa, uživa potporu 10,3 posto anketiranih, dok se Živi zid drži na 7,9 posto, što su znatno bolji rezultati od onih Crobarometra. Nova politička opcija u hrvatskoj političkoj areni, Most, koji se obično identificira a nezavisnim Petrovom, dostigao je 5,4 posto u ovoj anketi, na čemu bi mu itekako pozavidjeli nekoć respektabilni stranački lideri poput Vesne Pusić i njezina HNS-a, Radimira Čačića i njegovih Reformista, Hrgovog HSS-a, IDS-a itd., koji ostaju ispod praga od prolaznih 5 posto.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI