Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
EKOLOGIJA / KOMENTARI / POLITIKA
Dubrovčani i Teksašani za istim stolom (izvor www.dubrovnik.hr)

UNESCO i Divlji zapad:
Nasmiješeni Vlahušić ugostio teksaške naftaše usred Dubrovnika

Dubrovčani i Teksašani za istim stolom (izvor www.dubrovnik.hr)
Dubrovčani i Teksašani za istim stolom (izvor www.dubrovnik.hr)

Dubrovčani i Teksašani za istim stolom (izvor www.dubrovnik.hr)

Iz Dubrovnika, ‘bisera hrvatskog turizma’, čija je jezgra na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, te u koju neprestance hrle Japanci, Amerikanci i svi ostali, stiže upravo žalobna i bizarna vijest.

Naime, kako se na svojim stranicama hvale dubrovačke gradske vlasti, u posjet nedavno nanovo izabranom gradonačelniku Andri Vlahušiću i njegovoj pročelničkoj družini, stigli su ni manje ni više nego naftaši iz Teksasa. Nasmiješeni Vlahušić kojemu je, inače, Vrhovni sud nedavno potvrdio pravomoćnu presudu u ‘aferi Šipan’, te je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana, u svojem je uredu primio predstavnike naftobušačke korporacije Marathon Oil, a koja namjerava crpiti naftu u podmorskim poljima nedaleko od hrvatskog ‘bisera turizma’.

Zašto je baš Vlahušić ključan za bušenje Jadrana?

– Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić primio je danas predstavnike korporacije Marathon Oil, jedne od pet kompanija koje je Vlada Republike Hrvatske odabrala za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu – kažu u Gradu Dubrovniku.
Oni pojašnjavaju i svrhu posjeta teksaških eksploatatora fosilnih goriva našoj Hrvatskoj: Marathon Oil je ovog tjedna u posjeti je Hrvatskoj s ciljem „upoznavanja i suradnje sa svim dionicima ključnim za projekt“, kako se ističe.
Gle ti to: pa zašto bi za te njihove zamisli trebao biti ključan dionik Andro Vlahušić, te zbog čega namjeravaju surađivati s gradonačelnikom grada koji je zasad u svijetu najprepoznatljiviji i najrazvikani hrvatski turistički brand? Namjeravaju li uposliti Vlahušića sa žutom kacigom kao poslovođu na nekoj bušotini? Kakve veze imaju teksaška nafta i dubrovački turizam, izuzev u potencijalnoj opasnosti da prva u slučaju incidenata zauvijek uništi dubrovačko turističko gospodarstvo? KOja je poveznica UNESCO-a i Divljeg zapada, figurativno rečeno?
Puno pitanja je tu bez odgovora kao i što je to tako snažno motiviralo dubrovačke vlasti da se pojavljuju kao svojevrsni promidžbeni servis naftne korporacije, i to par dana nakon što je Dubrovačko-neretvanska županija izrazila svoj negativan stav prema ‘istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu’.

Promptna promidžba 128. godišnjice teksaške tvrtke

– Gradonačelnika Vlahušića, pročelnicu UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelenu Lončarić i pročelnika UO za poduzetništvo, turizam i more Milana Perića upoznali su s osnovnim informacijama o društvu koje ove godine obilježava 128. godišnjicu poslovanja i zapošljava 3000 ljudi – vele u Gradu Dubrovniku, promptno promovirajući teksašku tvrtku. No to nije sve, Vlahušiću i pročelnicima zaduženima za, pazi to, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, te poduzetništvo, turizam i more, iznesen je ‘pregled aktivnosti istraživanja nafte i plina te je predočen i okvirni prikaz rokova’.
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

Dubrovnik i bušotine – foto montaža Zelena akcija

Tako je skupina dubrovačkih dužnosnika mogla ekskluzivno doznati od Teksašana kako ‘će se od 2015. do 2018. godine provoditi seizmičko snimanje i tumačenje podataka, dok je razdoblje do 2020. godine predviđeno za istražna bušenja’.
Ovdje je opet posrijedi tragično ignoriranje upozorenja hrvatske javnosti, stručnjaka, kao i susjednih država, te primjedbi koje su upućene u Hrvatski sabor, a koje jasno upozoravaju kako su neke radnje oko ‘istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu’ načinjene mimo zakona i propisa, dok su potrebne studije o utjecaju na okoliš u glavnini načinjene nestručno i s karastrofalnim greškama. No iz dubrovačkg gradskog ureda nonšalantno poručuju:

‘Ne bi… prije 2025. godine’

– Samoj eventualnoj eksploataciji ugljikovodika ne bi se pristupalo prije 2025. godine – kažu.
No, kako ne bi ispalo da se gradonačelnik Dubrovnika izravno zalaže za bušenje podmorja nedaleko od gradskih zidina, iz Grada poručuju i kako je ‘gradonačelnik Vlahušić istaknuo da je u ovoj fazi razvoja projekta činjenično i točno informiranje javnosti od presudnog značaja’.
– Među građanima postoji niz bojazni oko ekoloških komponentni projekta i mogućih negativnih utjecaja na osnovnu gospodarsku djelatnost – turizam. Stoga je gradonačelnik predložio održavanje niza javnih izlaganja, među njima i predstavljanje projekta Gradskom vijeću – ističe se.
Dakle, može se zaključiti kako nasmiješeni gradonačelnik Vlahušić nije izrazio protivljenje naftaškim planovima, te kako se s njima slaže, ali bi volio da se oni malo bolje predstave javnosti. I za kraj, dubrovački pročelnici prenose planove Marathon Oil-a, a koji su im rekli ‘kako je ovotjedni posjet Hrvatskoj tek prvi korak u uključivanju svih dionika i upoznavanja javnosti s pitanjima koja ih zabrinjavaju“.
Jedno je sigurno: uz pomoć A. Vlahušića i suradnika vrlo uspješno su već u tom svom prvom koraku duboko zabrinuli hrvatsku javnost.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI