Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Krčić opet nema mira: hidroelektranu bi sada tvrtka Hydro Green vlasnika Saše Perkovića

Krčić opet nema mira:
hidroelektranu bi sada tvrtka Hydro Green vlasnika Saše Perkovića

krčić2

Rijeka Krčić i njezin slap, koji su uz kninsku tvrđavu svojevrsni simboli Knina, nikako nemaju mira. Naime, nedugo nakon što su tijekom prošle godine građani Knina i Šibensko-kninske županije, ali i brojne udruge i pojedinci i stručna javnost iz čitave Hrvatske (i šire) poveli pravu malu bitku protiv gradnje hidroelektrane na Krčiću, odnosno nad izvorom rijeke Krke, sada se sprema nešto slično.

Podsjetimo, zaredali su se prosvjedi, na društvenim mrežama (inicijativa Krčić je naš) se uzbunila javnost protiv HEP-ove namjere da gradi hidroelektranu nad izvorom Krke, a hidrogeolozi i biolozi su upozorili kako bi se zbog grubog utjecaja na okoliš moglo pogubno utjecati na podzemne vodotokove, uništiti slap, ali i ugroziti opskrbu pitkom vodom za značajan dio Dalmacije… Tada je nastupilo svojevrsno zatišje, o čemu smo izvještavali i na TRIS-u.

‘Mala protočna hidroelektrana snage 1336 kW’

Sve do sada, o čemu govori svježe objavljeni dokument na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (poveznica) naslovljen: Informacija o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš male protočne hidroelektrane hidroelektrane Krčić, Šibensko-kninska županija.

Tijelo nadležno za provedbu postupka je, kako se ističe, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom, Radnička cesta 80, Zagreb.

Krčić

– Podnositelj zahvata namjerava izgraditi malu protočnu hidroelektranu snage 1336 kW. Nositelj zahvata je tvrtka HYDRO GREEN j.d.o.o., J.J. Strossmayera 29, Osijek. Lokacija zahvata je planirana na podruju Šibensko-kninske županije, Grada Knina, na rijeci Krčić – napominje se u tom dokumentu.

Lekcija iz fizike

A onda se donosi i ‘Sažeti opis zahvata’, koji bi mogao poslužiti i kao lekcija iz fizike koja se tiče pretvorbe kinetičke u mehaničku pa potom u električnu energiju.

– Zahvat obuhvaća izgradnju male protočne hidroelektrane snage 1336 kW na rijeci Krčić sa svrhom proizvodnje i isporuke električne energije u elektrodistribucijski sustav. Osnovni izvor energije je potencijalna energija vode koja se pretvara u kinetičku energiju vode i dovodi kroz kanale odnosno cjevovode do turbine. Kinetička energija vode u pokretu se rotacijom turbine pretvara u mehaničku energiju. Mehanička energija rotirajuće turbine se pretvara u električnu energiju u generatoru s kojim je povezana osovinom. Zahvat obuhvaća izgradnju dovodnog kanala sa bazenom za sedimentaciju čestica do 0,25 mm, strojarnice za smještaj turbine, generatora, transformatora i opreme za nadzor i upravljanje, odvodnog kanala, priključkaka na elektroenergetsku mrežu zahvat vode do 7,4 m3/s. Detalji o planiranom zahvatu nalaze se u Elaboratu zaštite okoliša koji je izradila Agencija za razvoj i kontrolu sigurnosti d.o.o. iz Osijeka u veljači 2015. i objavljene uz informaciju na internetskim stranicama ovog Ministarstva – opisuje se planirani zahvat.

krčić3

Ako je vjerovati inače pouzdanim registrima na internetu, nailazi se na podatke o navedenom poduzeću kako slijedi: HYDRO GREEN j.d.o.o. Josipa Jurja Strossmayera 29, Osijek Djelatnost:3511, Proizvodnja električne energije, OIB:33974039459 MB:04277082.

krčić8

Vlasnik Saša Perković?

Prema tim podacima, tvrtka je osnovana 2014. godine, smatra se malim poduzetnikom i u aktivnom je statusu, dok se kao ime vlasnika navodi ime: Saša Perković, a osobe ovlaštene za zastupanje ime: Krešimir Gudelj.

Inače, ime Saša Perković domaća javnost vezuje uz donedavnog savjetnika predsjednika Ive Josipovića za nacionalnu sigurnost i sina negdašnjeg visokorangiranog jugoslavenskog obavještajca Josipa Perkovića, kojemu se sada sudi u Njemačkoj. Ipak, zasad nije posve jasno radi li se o tom Saši Perkoviću, inače rođenom u Osijeku, a koji je u svojoj karijeri bio i zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, potom Hrvatske izvještajne službe i Obavještajne agencije, ili je pak tek riječ o njegovu osječkom imenjaku i prezimenjaku.

Krčić 7

No u ovom slučaju i nije toliko važno tko je vlasnik dotičnog vodozelenog  poduzeća, niti je sporno što se neki Osječanin, odnosno S. Perković želi  baviti energetskim biznisom, koliko je uistinu zanimljiva činjenica kako se, unatoč žestokom otporu stanovništva i stručnjaka na sličnu namjeru HEP-a, opetovano nastoji graditi hidroelektrana na tom ekološki iznimno osjetljivom području, u predvorju nacionalnog parka.

Mišljenja se mogu slati još 24 dana

Ne treba sumnjati ni kako će novoplanirana hidroelektrana izazvati novo protivljenje javnosti, a koja se u sljedeća 24 dana može i očitovati pismenim putem o gradnji takvog objekta na rijeci Krčić. Evo kako:

– Način očitovanja javnosti na informaciju: Javnost i zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi ocjene utjecaja zahvata na okoliš u pisanom obliku na sljedeću adresu: Ministarstvo zatite okoliša i prirode, Zagreb, Radnička cesta 80. Mišljenja o zahtjevu moguće je dostavljati tijekom 30 dana od dana objave ove informacije (30. travnja op.a.), pozivom na gornju klasu – napominju u MZOIP-u.

Krčić - 5. travnja 2014. (Foto H. Pavić) (21)

Krčić – 5. travnja 2014. (Foto H. Pavić) (21)

 

A evo i tih klasnih podataka: KLASA: UP/I 35 1-03/14-08/163, URBROJ: 517-06-2-1-1-15-2, pa ako netko ima mišljenje o svemu ovome, neka ga dostavlja Ministarstvu čija je svrha i smisao postojanja sadržana u njegovu nedvojbenom imenu: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

OVDJE  je cijeli dokument objave Ministarstva.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI