Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KOMENTARI / POLITIKA
Klemm do Klemma – Glogoški: Još nismo digli ratne postrojbe… (!?)

Klemm do Klemma – Glogoški:
Još nismo digli ratne postrojbe… (!?)

Index.hr - printscreenJe li moguće da su branitelji, oni koji su oslobađali ovu zemlju, koji su za nju bili spremni poginuti, dati dio sebe, danas najveća prijetnja toj zemlji, domovini koju, tvrde, vole iznad svega? Đuro Glogoški i Josip Klemm, vođe šatorskog prosvjeda u Savskoj 66, gdje kampiraju već 201 dan, otvoreno prijete Vladi ratom! S ultimatuma i ucjena prešli su na bojne pokliče.

Gostujući u emisiji RTL – Direkt, Klemm bez krzmanja kaže: Ili će premijer odgovoriti kad će se susresti s braniteljima i razgovarati, ili će branitelji iskoristiti sva raspoloživa sredstva  da ostvare svoja prava. Ako žele rat, imat će ga!

Gdje je vrhovna zapovjednica oružanih snaga, zar su je razvlastili?

Ma kakav rat, o čemu taj priča, s čijim oružjem zvecka i s kojom to vojskom ovaj samozvani vojskovođa raspolaže i državni udar najavljuje?! Zar može toga biti u uređenoj, pravnoj državi? Što radi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, vrhovna zapovjednica oružanih snaga? Zar je društvo iz savskog šatora razvlastilo..?

Probleme s ratnim veteranima imaju sve države svijeta, ali s njihovom neprilagođenošću mirnodopskim prilikama, s njihovom frustracijom da u miru ne znače  gotovo ništa, a u ratu su bili sve, s njihovom nesposobnošću da se integriraju u civilno društvo. Ali ne s njihovim pučističkim namjerama! Da ih i za trenutak uhvate u tom naumu, bili bi razjureni i sankcionirani.

Naši branitelji, odnosno ona skupina koja od listopada prošle godine uzurpira javnu površinu ispred Ministarstva branitelja kako bi prkosila resornom ministru Predragu Matiću i Milanovićevoj mrskoj vladi, od prvog prosvjednog dana do 200-tog, nisu uspjeli suvislo artikulirati svoje zahtjeve, jer zbog njih i nisu u Savskoj. Njihova je zadaća destabiliziranje Vlade, njezino kompromitiranje na nacionalno najosjetljivijem pitanju, odnosa spram branitelja, i etiketiranje kao anacionalne, nenarodne, projugoslavenske, one koja izjednačava agresora i žrtvu. I kad ta njihova patetična propaganda nije rezultirala očekivanim rušenjem „lijeve vlade“, sad joj prijete postrojavanjem ratnih postrojbi, specijalne policije i gradijskih brigada. A onda će, poručuje Glogoški, premijeru najmanji problem biti zvižduci… A institucije sustava sve to mirno promatraju kao svojevrsnu smotru folklora. Nevjerojatno!

Tko je novi hrvatski agresor ?

– Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe, i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj Vladi – izgovorio je u eter besprizorni Klemm, takvom ležernošću da čovjeka doista zgrabi neka neugodna strepnja od takvih ledenih destruktivaca izvan kontrole. Ta tko je Klemm? Koga taj može i smije postrojavati? Radi čega? Zar je država ugrožena? Čija nam agresija prijeti, osim Klemmovih jurišnika koji u besposlici traže avanturu i ne pitajući za njezine implikacije ili ih naprosto ne shvaćajući?

Glogoški, stopostotni ratni invalid koji je svojedobno orbi et urbi ogorčeno govorio kako se za ovu državu nije isplatilo boriti, koji je tvrdio da su komunisti bili čista „generalićevska naiva“ u odnosu na HDZ, sada se u maniri klasičnog odnarođenog vođe ne da s pijedestala mučenika i prvorazrednog zaslužnika pred kojim cijela nacija ima biti u stavu – mirno. Bit će kako on kaže, njegovi će se ultimatumi poštovati, ili će Vlada s njegovim bojovnicima morati ratovati. A tko će tada pobijediti, jasno je, drži Glogoški, računajući da je i ljudska snaga i oružje u njegovim rukama.

Ovdje se više braniteljska prava i ne spominju. Teško se i sjetiti što su ono svojedobno htjeli. Uostalom, ovdje se više o braniteljima i ne radi. Nego o narodu, o blokiranima, nezaposlenima, ovršenima, deložiranima, onima koji su opljačkani kreditima u „švicarcima“. I sve njih zastupa Đuro Glogoški. I u njihovo ime traži razgovor s premijerom. A kad ga nema, u ime naroda diže ratne postrojbe zajedno sa svojim partnerom, poduzetnikom Klemmom. Suspektnim tipom protiv kojega su bila pokrenuta dva kaznena postupka. No, on je, kaže, jasno rekao da se osjeća krivim za sve što je napravio, „ a ako sam oštetio svoju firmu, drago mi je“. Pa što je to, zaboga? Nije li i bivši vlasnik Peveca oštetio svoju tvrtku, ali nije bilo dovoljno da se pospe pepelom kako bi ga sud esklupirao, nego mu je sukladno zakonu – presudio.

Sad su se sjetili branitelja koji su razvojačeni…

Tko su ti ljudi što svoje „pobjede“ na ulicama i trgovima slave okruženi ratnim zločincima, optuženicima, osumnjičenicima, ljudima s druge strane zakona? Kome prijete? Koga ucjenjuju? Što žele? Kažu, ne bore se za sebe, oni su od države dobili što god su mogli. Sjetili su se onih koji su ostali razvojačeni ( zar su svi trebali ostati trajno vojaci ???) i nisu dobili ništa. Većina njih i ne traži ništa osim prava na rad i pristojan život od vlastitog rada. Nisu pohrlili uzeti vojne mirovine s jedva 30 godina života i bez dana radnog staža… Žele biti  ravnopravni građani svoje zemlje za koju su se borili, i sutra bi ponovo da je ugrožena, jer je to njihova ustavna obveza. Zar su oni ovlastili Glogoškog i Klemma da u njihovo ime ruše demokratski izabranu vlast  koja za njihovo izvaninstitucionalno, politikantsko demonstriranje na ulici nema razumijevanja i sluha? Ta tko bi prihvatio dijalog s onima koji od prvog dana nude samo ultimatume i ucjene? I dočim se otvori kakva prilika za razgovor , kao ono nedavno u Okučanima gdje su nakratko prijateljski proćaskali s premijerom, sabotiraju je trenutno. Samostalno ili instruirano, svjedeno.  Jer razgovor nije cilj prosvjeda, nego detroniziranje vlade Zorana Milanovića, ili makar njezino sustavno kompromitiranje do izbora. Kao da su daleko, pa ne mogu toliko čekati dok narod kaže svoje… I sve to se već 200 dana tolerira u ime demokracije i prava na javni prosvjed. Koji je nelegalan, politički instrumentaliziran i po svojim porukama pučistički. Ratnohuškački. Kao da nam rata nije dosta pa ga ponovo zazivamo i režiramo, i kad vanjskog agresora nema. Žalosna je istina da smo sami sebi najveći neprijatelji…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI