Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ilustracija - Predsjednica RH  s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Živjela Hrvatska:
Predsjednica RH bi izbjegla porez pa radije novac daje potrebitima – HDZ-u

Ilustracija - Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)
Predsjednica RH Kolinda s nekom puškom (foto: printscreen HTV)
Predsjednica RH Kolinda s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Iz hrvatske političke močvare isplivala je jedna posebno ljigava informacija, vijest-pijavica, vijest koja mnogima pije živce. Naime, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zaključila je kako treba izbjeći plaćanje poreza Republici Hrvatskoj, državi kojoj je na čelu, pa će radije 1.171.470,00 kuna (slovima: milijun i stosedmdesetjednu tisuću i četiristotine sedamdeset kuna i nula lipa) uplatiti na račun – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

To je novac koji joj, eto, pripada iz državne blagajne jer je bila uspješna predsjednička kandidatkinja. Naš novac.

Humanitarna demokratska zajednica

– Taj novac ću dati u humanitarne svrhe – poput neispravne gramofonske ploče je obećavala tijekom predizbornih predsjedničkih sučeljavanja. Sad je ipak odlučila novac uplatiti potrebitima, kako kaže, što u ovom slučaju znači HDZ, a ne uboge obitelji, bolesna djeca…
Na neki način, to je i logično, s obzirom da je HDZ u svojoj dosadašnjoj praksi iskazivao izrazitu i nezajažljivu potrebitost prema novcu. Potrebita Humanitarna demokratska zajednica.
– Novci koji su sjeli na moj račun, koje je dakle država dala za kampanju… ja ne želim ni jedne jedine lipe od toga. To sam cijelo vrijeme govorila u kampanji. Želim da ti novci odu humanitarne svrhe da bude doniran potrebitima. Da su isplaćeni s mog računa platilo bi se 40% poreza na dohodak kojeg ja nemam, jer ne želim da se u bilo kojem slučaju tumači kao moj osobni dohodak, plus još onaj PDV na donacije. Znači, ljudima bi otišlo jako malo – kazala je jučer predsjednica-humanitarka na ulici u Bruxellesu sa svojim karakterisitčkim širokim osmijehom.

‘Zar nije dobro plaćati porez?’

Dakle, opravdanje za neplaćanje poreza je to da bi dio novca od milijuna i kusur ‘otišao u vjetar’ ako bi bio plaćen porez, pa onda tako ne bi otišao ‘potrebitima’. Ima li, jao, potrebitijeg od potrebitog domaćeg proračuna, odnosno umirovljenika, učitelja, liječnika, socijalno ugroženih itd.? Ima – zna se.
– Stranka je bila moj donator u kampanji, dakle apsolutno nema nikakvog razloga zašto ti novci ne bi otišli na račun stranke. Na ovaj način će se podijeliti ljudima kojima to treba, potpuno transpatrentno – lakonski pojašnjava izabrana predsjednica RH.
– Zar nije dobro plaćati porez? – upitala je ju je tada novinarka na belgijskom pločniku.
– Da, naravno, treba plaćati porez. Ali u ovom slučaju to nije obveza. Postoji način kako da novci odu potrebitima. I to je cijela svrha – objasnila je smisao (ne)plaćanja poreza predsjednica države.
Živjela Hrvatska!
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI