Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
EKOLOGIJA / KOMENTARI
Vrdoljak s kacigom, drugi s lijeva, dok je bio ministar gospodarstva u 'lijevoj' vlasti, arhiva (foto Ministarstvo gospodarstva)

Poruka iritantno samouvjerenom ministru:
‘Vrdoljače, referenduma će biti!’

Vrdoljak s kacigom, drugi s lijeva, dok je bio ministar gospodarstva u 'lijevoj' vlasti, arhiva (foto Ministarstvo gospodarstva)
Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Trenutačni ministar gospodarstva u Republici Hrvatskoj, Ivan Vrdoljak (52), svojim se učestalim drskim i ignorantskim ponašanjem naspram građana i javnosti ubrojio među najiritantnije državne dužnosnike otkad nam je mlade hrvatske države. Na tim pozicijama pomalo ugrožava i neke slične dužnosnike iz još mračnijih vremena, a nije nemoguće da iste osjećaje izaziva i kod vlastitog šefa Zorana Milanovića, čije je izjave u više navrata samouvjereno izvrtao i opovrgavao, te je slao poruku koja se mogla iščitati kao: ‘ma nema veze što Milanović govori’.

Naročito se iskazao u pitanjima oko istraživanja i eksploatacije nafte u Hrvatskoj, npr. kada je u nekim intervjuima faraonski uživljeno govorio o svojoj misiji i odlukama o bušenju glavnine kopnene površine naše domovine, uključujući i podmorje na oko 93 posto hrvatskog mora. S tom praksom nastavlja i dalje, pa svako malo u dnevnim tiskovinama s cinizmom i podsmijehom na građanske inicijative koje se protive bušenjima izjavljuje kako ‘referenduma o bušenju neće biti’, kao da on utjelovljuje nekoliko milijuna građana ove države.

U drskosti mu parira ugljikovodična agentica B.D.

U takvoj drskosti mu izvanredno parira samo kolegica ugljikovodična agentica Barbara Dorić, antologijskim izjavama tipa ‘ja sam za referendum protiv referenduma’ ili ‘udat ću se kad u Jadranu nađemo naftu’. No, takvi začuđujući istupi ne prolaze nezapaženo. Na posljednje izjave I.V.-a reagiraju Luka Tomac z Zelene akcije i Zoran Tomić iz Greenpeacea. 
– Referenduma će biti, to je poruka Vrdoljaku! Ministar Vrdoljak jučer je za Večernji list, govoreći o referendumu o bušenju Jadrana zbog nafte, izjavio „Referenduma neće biti, to je poruka ulagačima“. Ministar nije svjestan kako ne odlučuje on hoće li referenduma biti ili ne, stoga su takve poruke ulagačima neodgovorne. Naime, ukoliko Vlada ne ispuni obećanje o raspisivanju referenduma koje je dao premijer Milanović prije mjesec dana, okolišne udruge pokrenut će okupljanje široke koalicije relevantnih organizacija i izboriti se za referendum. I o tome nećemo pitati ministra Vrdoljaka niti Vladu – poručili su danas javnosti, a tako i ministru gospodarstva, Tomac i Tomić.
– Paradoksalno – nastavljaju – uvjereni smo kako je sam ministar Vrdoljak velikim dijelom zaslužan što, prema ovotjednom istraživanju RTL-a, čak 74 posto građana, i pobornici i protivnici projekta, smatra kako odluku treba donijeti referendumom.

Veleizdaja nacionalnih interesa?

– Očiti razlog tako velike želje za referendumom je veliko nepovjerenje građana u institucije. Građani su svjesni da je procedura procjene utjecaja na okoliš za ovaj visoko rizični projekt provedena samo formalno. Želimo još jednom naglasiti da zbog sve veće informiranosti građana o bušenju Jadrana zbog nafte, raste i protivljenje ovom planu Vlade – vele Tomac i Tomić.
zel akcija nafta

Tko je pitao ikoga? (foto: Zelena akcija, jedan od prosvjeda)

Inače, navedeno ponašanje ne smeta samo onima koji se protive bušotinama i naftnim platformama, nego i pravnim stručnjacima koji upozoravaju kako država nije poštivala vlastite zakone, jer se u cijelom postupku prekršio čitav niz zakonskih odredbi i propisa. U više se navrata nije poštovala procedura, a neki od nužnih dokumenata vrve greškama zbog kojih bi smjesta trebali biti odbačeni. Neki idu tako daleko i upozoravaju kako sve ono što se čini s namjerom guranja projekata istraživanja i eksploatacije Jadrana izgleda kao opasna ugroza nacionalnih interesa, čak i veleizdaja, pa se najavljuju i neki koraci s tim u vezi.
Nadalje, saborska zastupnica Mirela Holy najavila je kako u Hrvatskom saboru namjerava otvoriti raspravu o odgovornosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka za lošu provedbu projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Holy: Sumnje u netransparentnost i kriminalno pogodovanje

Ona smatra kako je provedba tog projekta u suprotnosti s javnim interesom Hrvatske, pa će ići s prijedlogom interpelacije kako bi se utvrdila Vrdoljakova odgovornost za “izuzetno lošu i šlampavu provedbu projekta” u kojoj se “silovala procedura“.
– U dosadašnjem tijeku provedbe projekta postoji niz opravdanih sumnji u veliku netransparentnost, pa čak i kriminalno pogodovanje pojedinim tvrtkama, odnosno pojedincima – veli Holy.
Valja se nadati kako o svemu ovome na koncu ipak odluku neće morati donositi Ustavni sud.
Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI