Neovisni novinarski portal
28.10.2021.
IZDVOJENO
Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj na lijek za usporavanje bolesti čekaju 2 i više godina- Hodajmo za one koji to ne mogu!

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj na lijek za usporavanje bolesti čekaju 2 i više godina- Hodajmo za one koji to ne mogu!

“MS walk – Hodaj za MS” –naziv je akcije koja će se po prvi put održati u Hrvatskoj, a u svijetu se održava već godinama i to na Svjetski dan multiple skleroze (27. svibnja). Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od te autoimune bolesti boluje gotovo 6 tisuća osoba. Zbog toga je i u Hrvatskoj pokrenuta akcija koja ima za cilj upoznavanje javnosti s problemima oboljelih, te prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti. Akcija će se javnosti predstaviti u ponedjeljak, 27. travnja u Zagrebu u 12.05 sati u Novinarskom domu.


U Zagrebu će o ovoj temi govoriti inicijatorica akcije Mirjam Jukić, zatim doc. dr. sc. Mario Habek, inače voditelj istraživanja MS-a koje provodi Medicinski fakultetu u Zagrebu, pa dr. Vladimir Komparić, predsjednik Saveza multiple skleroze Hrvatske i Dijana Roginić, izvršna direktorica Saveza koji je podržalo ovu inicijativu.
Hvale vrijednu akciju Akciju “Hodaj za MS” na društvenim mrežama pokrenula je bivša novinarka Mirjam Jukić iz Vinkovaca koja je i sama oboljela od multiple skleroze. Akciju su vrlo brzo prepoznali i drugi oboljeli pa je tako nastala Građanska inicijativa za poboljšanje života oboljelih od MS-a.
U Hrvatskoj oboljeli od MS-a lijek za usporavanje bolesti čekaju dvije i više godina
-Naime, komunicirajući na društvenim mrežama s oboljelima shvatili smo kako svi oboljeli u Hrvatskoj nemaju iste uvjete liječenja. Iako, za sada, ne postoji lijek za multiplu sklerozu, mnogi lijekovi spriječavanju progresiju bolesti. No, veliki broj oboljelih ne zna dovoljno koje su im sve mogućnosti liječenja na raspolaganju. Iako ove tkz. „skupe lijekove“ u razvijenim zemljama liječnici daju odmah po dijagnosticiranju bolesti, u Hrvatskoj su uvjeti HZZO-a rigorozni te oboljeli čekaju 2 i više godina na lijek, a za to vrijeme kod mnogih se razvije veći ili manji stupanj invaliditeta, što na kraju društvo košta puno više od tzv. skupih lijekova. Ovo su samo neki od problema s kojima se oboljeli od MS-a susreću, navodi inicijatorica akcije Mirjam Jukić.

ms

U svijetu od MS boluje 2, 5 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 6 tisuća- Pronađite lijek!
Oboljeli zaslužuju veću pažnju i bolje uvjete liječenja, posebno u manjim centrima. Sredstva koja se prikupe tijekom akcije usmjerit će se za istraživanje ove podmukle bolesti. Inače, oboljeli od MS-a u cijelom svijetu organiziraju razne kampanje i događanja na kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje ove bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 2,5 milijuna ljudi. Krajnji cilj i poruka oboljelih kroz sva događanja je ista – PRONAĐITE LIJEK.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI