Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Mister Sanader i mister Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru

Milijuni u kutiji hrenovki:
Opet odgođeno kobasica-suđenje HDZ-odličniku Sanaderu

Mister Sanader i mister Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru
Mister Sanader i Ister Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru

Ilustracija –  Sanader i Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru

Donedavni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ministar znanosti i tehnologije, zamjenik ministra vanjskih poslova, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra P.E.N.-a, autor knjiga I ružičasto je crno te Fenomen parfema, nositelj odlikovanja Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, njemačkog odličja Bayerischer Verdienstorden – medalje Slobodne Države Bavarske, te odlikovanja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, bivši predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, glavni tajnik Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), kratkoročni student na Bogoslovnom fakultetu u Splitu, dobavljač fotografija golišavih žena za nekadašnji magazin Start, intedant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske te prvi osuđeni ratni profiter (primanje mita od Mađara prilikom prodaje Ine) Ivo Sanader, ima problema sa srcem i tlakom, pa mora na liječničke pretrage, kako na Županijskom sudu u Zagrebu doznaje HRT.

To je ujedno i obrazloženje zbog čega je ponovno odgođeno suđenje bivšem mulltifunkcionalnom dužnosniku Sanaderu za tzv. slučaj Planinska, u kojem ga se optužuje da je u kutiji za hrenovke primio 17 milijuna kuna mita (provizije) od uglednog HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesnog industrijalista Stjepana Fiolića.
Sanader je, kako je istražiteljima pokajnički ispričao upravo trgovac mesom Fiolić, milijune maskirane u hrenovke dobio jer je svojim tadašnjim faraonskim političkim utjecajem omogućio da Ministarstvo regionalnog razvoja od dotičnog mesara kupi njegovu zgradu u Planinskoj ulici. Zgrada je, naravno, nerealno procijenjena na dvostruko veću cijenu od realne. U svemu tome je sudjelovao i bivši poljoprivredni ministar Petar Čobanković koji se također uz pomoć svojih pokajničkih iskaza uspio nagoditi s tužiteljstvom, pa je tako umjesto u zatvoru, krumpire neko vrijeme navodno gulio u pučkoj kuhinji, jer je dobio tzv. kaznu u smislu dobrovoljnog rada.
Inače, suđenje se trebalo nastaviti ispitivanjem svjedokinje Katice Fiolić, mesarove žene, koja je također istražiteljima potvrdila priču o mitu u kutiji za hrenovke, ali i činjenicu kako je Sanader osjetivši da će biti uhićen instiktivno ‘zakopao’ umjetnine i druge vrijednosti na njihovom imanju. Dakako, Sanader je taj potez premještaja umjetnina pojasnio činjenicom kako je u to doba ‘pituravao’ stan.
Nije poznato kada će ovo suđenje donedavnom HDZ-ovom odličniku Sanaderu, koje se pomalo pretvara u kobasicu (hrenovku), biti nastavljeno.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI