Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
'rvatska
Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Idemo dalje, zna se:
Sanader postao šef knjižnice u light zatvoru iz kojeg bi uskoro mogao trajno izaći na slobodu

Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Idemo dalje! – bio je jedan od slogana partije HDZ kada joj je na čelu bio predsjednik HDZ-a i premijer Vlade RH dr. Ivo Sanader.

Izgleda da Sanader doista ide dalje i pri tom napreduje. Kako je objavljeno na Dnevniku Nove TV, postao je upravitelj to jest šef zatvorske knjižnice u zatvoru Lipovica, svojevrsnoj light kaznionici sa, za zatvorske ustanove,  vrlo ugodnim uvjetima boravka, značajnom slobodom kretanja po okolici i mogućim odlaskom preko vikenda na totalnu slobodu.

Ilustracija

-Nije zaposlenik, već i dalje zatvorenik, ali je zadužen za kulturno uzdizanje zatvorenika. Sanader je iz Remetinca prebačen u Lipovicu i sada se njegova obrana nada da je to prvi korak ka slobodi – vele u Dnevniku.hr.

Nije nam poznato kako Sanader kulturno uzdiže zatvorenike niti koje im knjige preporučuje za čitanje. Ima li u knjižnici primjerice djela dr. Franje Tuđmana, poput ‘Stvaranje socijalističke Hrvatske’ iz 1960. godine, ‘Bespuća povijesne zbiljnosti’ iz 1989. ili knjigu ‘Zna se HDZ’ iz 1990. godine?

Možda se u zatvorskoj biblioteci nalaze neka Sanaderove knkige poput ‘I ružičasto je crno : (nazor o svijetu u kazališnom djelu Jeana Anouilha)’ iz 1988. ili ‘Fenomen parfema : germanističke rasprave, eseji, osvrti’ iz 1989. ili pak ‘Doba politike’ iz 2017.?

Dva HDZ-ova predsjednika Vlade RH Sanader i Plenković (foto: društvene mreže)

Ne zna se niti kažnjava li Sanader zatvorenike koji na vrijeme ne vraćaju posuđenu književnu građu u zatvorsku knjižnicu, te ako ih kažnjava, o kakvim je kaznama riječ?

-Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno. To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka – kazao je njegov odvjetnik Čedo Prodanović za Dnevnik TV.

Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti.

Arhiva: Ivo Sanader i Gordan Jandroković

Kao se objašnjava, preseljenje u ovakav poluotvoreni tip zatvora svojevrsna je priprema za izlazak na slobodu: zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravak izvan kaznionice u samom mjestu, a poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska stječe pravo i odlaska na vikend kući.

Kažu i kako se očekuje da će Sanader uskoro zatražiti odlazak na slobodu, a jer se u hrvatskom zatvorskom sustavu to najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne, a može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne koji će  uvjet Sanader zadovoljiti polovicom ove godine.

Tako bi i Sanader, jedan od rijetkih političara koji je u ovoj državi neko značajnije vrijeme boravio u zatvoru zbog korupcije i kriminala, unatoč nebrojenim groznim sličnim slučajevima kojima svjedočimo zadnjih nekoliko desetljeća i koji su ostali nekažnjeni, uskoro mogao na slobodu.

Idemo dalje! – što bi rekli u HDZ-u.

Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Arhiva, ilustracija: Predsjednik HDZ-a i premijer dr. Ivo Sanader i njegova vlada (Foto: Vlada RH Ministarstvo vanjskih i europskih poslova)

Ilustracija; Sanader i Tuđman (foto društvene mreže)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI