Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA
‘Kompostići’ iz Centra “Šubićevac” danas otvaraju vrata, stupaju vunu i suše jabuke

‘Kompostići’ iz Centra “Šubićevac” danas otvaraju vrata, stupaju vunu i suše jabuke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ u Šibeniku po drugi put obilježava Dan planeta Zemlje Danom otvorenih vrata koji će se održava danas, 29. travnja 2015. od 9.00 do 12.00 sati. I ove je godine tema recikliranje, s posebnim naglaskom na odlaganje kuhinjskog otpada, kažu u Centru, čiji se štićenici danas intezivno bave ekološki korisnim programom, kakvi su inače u našim školama rijetka pojava.

– Jutro je započelo predstavljanjem projekta „Kompostići“ osnovnoškolaca – kombiniranog razrednog odjela 6. i 7. razreda. Naši su učenici, naime, jedini predstavnici Šibensko-kninske županije u drugome krugu nagradnog natječaja „Mali ekolozi – velike nagrade!“ u organizaciji trgovačkog lanca Emmezeta i Bioteke – udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti. Cilj je natječaja osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša u svojoj školi ili sredini u kojoj učenici žive, uz uvjet da projekt na konkretan način rješava neki problem u zaštiti okoliša u lokalnoj sredini. Budući da u Šibeniku još uvijek nije zaživjelo obvezno razvrstavanje otpada u kućanstvima i ustanovama – naši su učenici odlučili preduhitriti obvezu i sami se pobrinuti za pravilno odlaganje otpada iz školske kuhinje – kaže Ivana Vrljac iz Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”.
Veseli Kompostići sa Šubićevca

Veseli Kompostići sa Šubićevca

Djeca su uz stručnu pomoć nastavnice Tehnologije cvjećarstva, Anamarije Zjačić i mentorstvo nastavnice Tehničke kulture, Marijane Matuše, izradili komposter od ekološki prihvatljivih materijala, postavili ga uz školski vrt te u njega odlažu organski otpad iz kuhinje Centra, a dobivenim humusom prihranjivati će se zemlja u školskome vrtu u kojem učenici uzgajaju autohtono mediteransko bilje, pojašnjava se.
Nakon kratkog prikaza projekta „Kompostići“, slijedi radionički program – stručni radnici Centra vodit će zanimljive edukativne i kreativne ekološke radionice u kojima će sudjelovati svi učenici i odrasli korisnici Centra zajedno s gostima koji će nam se pridružiti. U ponudi je čak devet radionica u kojima će se izrađivati ukrasni i uporabni predmeti od otpadnih materijala, naučiti kako se stupa vuna, upoznati proces sušenja jabuka u sušari te čitati eko-priče uz licenciranog terapijskog psa Abbu iz Udruge 4 šape koji nam dolazi u pratnji vlasnice Marijane Šarić. Nakon radioničkog dijela programa slijedi kviz ekološkog znanja, a druženje završava natjecanjem u odvajanju otpada – dodaje Ivana Vrljac, Centar za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inače, Centar za odgoj i obrazovanje “Šubićevac” je ustanova socijalne skrbi osnovana 1966. godine kao Specijalna osnovna škola. Centar na Šubićevcu se brine o djeci i mladeži s intelektualnim i tjelesnim teškoćama, pruža im usluge stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoja i obrazovanja, socijalnog rada, medicinske rehabilitacije (fizikalne terapije) i psihosocijalne rehabilitacije (odgoja i edukacijske rehabilitacije, vježbe svakodnevnih vještina, logopedske terapije, senzorne integracije, kineziterapije i sportsko-rekreacijskih aktivnosti, glazboterapije i glazbenih  aktivnosti, likovne terapije i likovnih aktivnosti, psihološke podrške i sociopedagoške podrške).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI