Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
Andro Vlahušić ide u drugi krug

Andro Vlahušić ide u drugi krug

Izbori za Europski parlamet (Foto H. Pavić) (4)

U devet gradova i osam općina u nedjelju su održani prijevremeni izbori, iz razloga što nisu donijeli proračun za 2015. ni odluku o njihovom privremenom financiranju.


Prema neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (POVEZNICA) u Dubrovniku, najvećem među gradovima u kojima su održani izbori, u drugi krug idu dosadašnji gradonačenik kandidat Kukuriku koalicije Andro Vlahušić s 38,9 % i HDZ-ov Mato Franković 28,85%. Koalicija SDP-a i HNS-a u ovom gradu ima 33 posto glasova i deset vijećnika, a koalicija predvođena HDZ-om oko 27 posto i osam vijećnika. Živi zid je u Dubrovniku dobio svega 2,75 posto, a ORAH još i manje, samo 1,3 posto. U Dubrovniku bolje nisu prošle ni zvijezde desnice – Hrast  je osvojio 2,34 posto, a Hrvatska konzervativna stranka 1,76 posto. 

 U Omišu dosadašnji gradonačelnik Ivan Kovačić može slaviti. Osvojio oko 60 posto glasova i pobijedio HDZ-ovog kandidata Miju Mimicu. U Rabu nakon dva mandata gradonačelničku fotelju od SDP-ove Rosande Krstinić Guščić preuzima HDZ-ovac Nikola Grgurić. U Zlataru je u prvom krugu pobjedu odnio dosadašnji gradonačelnik, nezavisni Stanko Majdak s osvojenih 61,84 posto glasova. Njega podupiru SDP, HSU i Laburisti. Njegov protivnik bio je nezavisni Jurica Bizjak kojeg podupire šest stranaka, među kojima i HDZ.
U Gradu Korčuli u drugi krug idu Franc Stenek, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU sa osvojenih 40,59 posto, te Andrija Fabris ispred koalicije HDZ-HSS-HSP AS sa 30,25 posto.
U Novom Marofu  dosadašnji gradonačelnik iz redova Reformista Darko Hrenić ima 27 posto glasova. U Hvaru u drugi krug idu dosadašnji gradonačelnik SDP-ov Rino Budrović i HDZ-ov kandidat Jurica Miličić.

Za gradonačelnika Zeline izabran je Hrvoje Košćec, kandidat HNS-a, koji je osvojio 61,58 posto ili 4.052 glasova. Bivšem gradonačelniku Paga Željku Maržiću, kandidatu koalicije Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a za 16 glasova izmakla je pobjeda u prvome krugu jer je osvojio 1044 glasova ili 49,2 posto, pa će njegov protukandidat u drugome krugu biti HDZ-ov Tino Herenda koji je osvojio 536 glasova ili 25,26 posto.  I novi načelnik baranjske općine Petlovac bit će poznat nakon drugog izbornog kruga, u koji su ušli kandidat koalicije HDZ-HSS Milan Knežević s 34,28% glasova, te bivši načelnik i kandidat koalicije HNS-SU Drago Dominić, koji je osvojio 32,15% glasova. U Rugvici je u prvom krugu za načelnika izabran Mato Čičak.  Kandidat HDZ-ove koalicije s 43 glasa razlike pobijedio je SDP-HSS-ovog kandidata Ivana Remenara.
Načelnika Općine Čaglin stanovnici će birati u drugom izbornom krugu između kandidata HDZ-i HSS-a Dalibora Bardača, koji je osvojio 47,34% glasova i kandidata SDP-a HNS-a i HSU-a Ivana Đurine s 27,69% glasova.  Igor Kršinić, kandidat HDZ-a, HSP-AS, HSS-a i HSLS-a novi je načelnik Lumbarde.   On je osvojio 61, 41 posto glasova, a  protukandidat Ivo Kriletić kojeg je podržala Građanska akcija Lumbarde (GAL) 31,83 posto glasova.
Birači u međimurskoj općini Strahoninec birat će načelnika u drugom krugu glasovanja, u koji su ušli HSS-ovac Franjo Lehkec kao kandidat koalicije HSS-HDZ-HSLS-HNS-Reformisti-MS-HDS s osvojenih 49,68% i kandidatkinja SDP-a Sanja Krištofić koja je dobila 34,42%.

U drugi izborni krug za načelnika općine Milna na Braču, prema prvim neslužbenim rezultatima, plasirali su se kanadidatkinja HDZ-a Ana Maria Rošin s 34,95% i SDP-ov kandidat Frane Lozić s 19,12% glasova.

U općini Kukljica na Ugljanu na izborima za načelnika pobijedio je kandidat grupe birača Marin Boško koji je osvojio 70,88%. Njegov protukandidat grupe birača Ante Martinović osvojio 26,92% glasova. Na izborima za općinsko vijeće pobijedila je grupa birača Marina Boška sa 52,54%glasova, dok je lista grupe birača Ante Martinovića osvojila 20,75%.

Načelnik slavonske općine Gundinci bit će poznat nakon drugog izbornog kruga, u koji su na prijevremenim izborima ušli kandidatkinja liste HDZ-HSP AS Gordana Vuković s osvojenih 39,95% glasova te kandidat koalicije SDP-HNS Ilija Markozić, koji je osvojio 37,27%.

U svih 17 lokalnih jedinica odaziv na izbore je dosta dobar – izišlo je 41,57 posto birača. Najveća izlaznost zabilježena je u Gradu Pagu, gdje je svoj glas dalo gotovo 55% birača.


VEZANE VIJESTI