Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
IZDVOJENO
Davor Golub na štandu (foto: Agroklub)

Ljekovita priča o umirovljenom branitelju i ratnom vojnom invalidu:
Davor Golub u Slavoniji uzgaja – smokve (Agroklub)

Davor Golub na štandu (foto: Agroklub)
Davor Golub na štandu (foto: Agroklub)

Davor Golub na štandu (foto: Agroklub)

Evo i jedne ljekovite priče koja djeluje kao melem na novotvorene rane u hrvatskom društvu, a koje otvaraju smišljena agresivna dioba branitelja i perfidna politizacija Domovinskog rata. Izvrstan primjer za to kako u Hrvatskoj postoji mnoštvo i tiha većina branitelja čiji se glas rijetko čuje, pogotovo ne u prizemnim pokušajima destabilizacije prilika u domovini za koju su se srčano borili. Neki od njih se i dalje bore, u miru, a na to upućuje odličan primjer Davora Goluba, umirovljenog branitelja i ratnog vojnog invalida iz Našica, a koji će se najprije predstaviti kao – voćar. Priču o njemu, njegovoj obitelji i obiteljskom gospodarstvu, te 20-godišnjem uzgoju voća, pročitajte na internetskom portalu Agroklub,u tekstu Je li ovo prvi smokovik u Slavoniji?, autora Vjekoslava Hudolina.

Treba li išta dodati činjenici kako je ovaj branitelj usred Slavonije nakanio uzgajati – smokve?

 I  pobijedio…

Uspjeh je tim veći kada se zna kako se u našoj državi vlasti već desetljećima samoubilačkom politikom  više pogoduju tzv. uvozničkom lobiju nego poljoprivrednicima (vidi poveznicu).
Stoga tekst s Agrokluba  prenosimo u cijelosti:

 

Je li ovo prvi smokovik u Slavoniji?

Umirovljeni hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Davor Golub iz Našica, dvadesetak godina uspješno se sa svojom obitelji bavi voćarstvom. Među ostalim, uzgajaju i smokve koje prodaju po dobroj cijeni.

Ovo obiteljsko gospodarstvo poznato je u našičkom kraju po odličnim breskvama i nektarinama. Do prošle godine na oko dva katastarska jutra imali su oko 1.000 stabala tog voća, 36 sorti kojima su dobro pokrivali ljetnu sezonu od sredine lipnja do rujna. U međuvremenu su izvadili 150 stabala koja su bila na lošijoj zemlji.

Slavonske smokve

Imaju i 270 stabala šljiva, stolne sorte grožđa i drugog voća. Sve to u ljetnim i jesenskim mjesecima prodaju na svojim štandovima na našičkoj tržnici i u središtu grada, a po potrebi, kada ima tržnih viškova, svježe voće prodaju na osječkim tržnicama te u Donjem Miholjcu, Belišću i Zagrebu. Nešto voća razvoze zainteresiranim obiteljima za pekmeze, džemove i druge prerađevine.
Smokve iz Slavonije! (foto: Agroklub)

Smokve iz Slavonije! (foto: Agroklub)

Za breskve i nektarine Davor kaže da dobro uspijevaju na vinogradarskim terenima. Ne vole teška i glinovita tla i visoke podzemne vode, više vole ocijedite terene na kojima nije česta pojava omraza. A to su upravo područja na kojima se obitelj Golub bavi voćarstvom. A što se tiče tehnologije proizvodnje, Davor među ostalim posebno ističe oštru rezidbu, pravodobnu zaštitu, osobito sredstvima na bazi bakra, i rigorozno prorjeđivanje plodova.

Veća zarada u prodaji na vlastitim štandovima

Davor je godinama prodavao voće i nekim trgovačkim lancima i prerađivačkim tvrtkama, ali je odustao od te suradnje.
Odustao sam zbog sramotno niske otkupne cijene i zbog nekorektnosti u plaćanju. Primjerice, oni kvalitetnu breskvu plaćaju po 2-3 kune za kilogram, a mi u maloprodaji na tržnici ostvarujemo cijenu i od 8 do 10 kuna. S tim da te breskve za trgovačke lance moraju biti klasirane, kalibrirane, a takvih plodova u ukupnoj proizvodnji ima oko 30 %“, kaže Davor napominjući da od tih otkupljivača često treba dulje vrijeme čekati na isplatu.
Zato se njegovo obiteljsko gospodarstvo odlučilo na vlastitu prodaju, što je mnogo teže, puno je tu posla od berbe do prodaje, ali su krajnji efekti mnogo bolji, zarada je veća. A upravo da bi produljili sezonu prodaje svježeg voća šire i manje nasade voćaka koje su primjerenije mediteranskom podneblju, ali Davor je uvjeren da će uspjeti, jer već sada ima dobra iskustava, ponajprije sa smokvama.

Dobra zarada od slavonskih smokava

Smokve su nam zanimljive zato što nam odlično pokriju rujan i listopad, ponekada i dio studenoga, pogotovo ako je topla jesen. A ne traže nikakvo prskanje niti rezidbu. Samo ih dobro pognojim i okopam”, kaže Davor i dodaje da su bi prošle jeseni imali solidan urod, a prodavali su ih po 20 kuna za kilogram.
Breskve su ponos OPG Goluba (foto Agroklub)

Breskve su ponos OPG Goluba (foto Agroklub)

Ističe da je na području Ceremošnjaka, područja gdje imaju zemljište, odličan mikroklimat za uzgoj smokava. Inače, prve je sadnice proizveo iz reznica i povaljenica prije 22 godine sa stabla starog osamdesetak godina koje se, kaže, dobro aklimatiziralo na tom kontinentalnom području. Riječ je o smokvi dvorotki krupnih plodova koja u normalnim godinama prvi rod donosi koncem lipnja, a drugi obilniji, koncem kolovoza i početkom rujna.
Trenutno u rodu imaju desetak stabala, a s onim što su posadili jesenas i prošlih nekoliko godina, sada je to pravi smokvik sa blizu sedamdeset stabala. Malo su raštrkana, nisu sva na jednom mjestu. Osim krupne dvorotke, ima i smokve sitnijih vrlo slatkih i ukusnih plodova za koju pretpostavlja da se radi o sorti “Turkish Brown” koju razmnožava.

Uz smokve i breskve – kivi, kaki, mušmule

Na salašu imam još dosta prostora i ne ustručavam se saditi smokve, jer su moja iskustva s njima vrlo pozitivna. Prošle jeseni posadio sam još neke sadnice koje sam dobio iz kontinentalnog dijela Hrvatske.
Smokva na grani (foto Agroklub)

Smokva na grani (foto Agroklub)

Mislim da je vrlo bitno da se kod nas sade smokve koje se desetljećima uzgajaju u uvjetima kontinentalne klime, a ne, što je česta greška, da se smokve donose niz Dalmacije kada se Slavonci vraćaju sa ljetovanja. One vjerojatno nisu prilagođene ovim našim zemljišno-klimatskim uvjetnima“, kaže Davor.
A što se tiče osjetljivosti na izmrzavanja ističe da bi ih bilo dobro koliko-toliko zaštititi, ali on to ne čini. Ponekih godina izmrzne dio grana, ali na jačim grmovima ubrzo potjeraju nove.
Kao čovjek s puno iskustva u proizvodnji, ali i prodaji voća, što je itekako jako bitno, Davor osim smokava sadi i kivi, japansku jabuku kaki, a odlučio se i za mušmulu, voće za kojim vlada potražnja, a koje također ne zahtijeva veliku brigu u uzgoju.
I tim voćem želi produljiti jesensku sezonu prodaje svježeg voća na listopad i studeni i tako ostvariti veći dohodak za svoju obitelj. Ovaj vrijedni diplomirani inženjer poljoprivredne, nije veliki voćar, po proizvodnima površinama i ne uklapa se klišee klasičnih voćara, ali može biti primjer drugim malim gospodarstvima kako opstati i u ovim teškim godinama za voćarstvo. Naravno, uz mnogo volje, rada i truda. A u ovoj obitelj uz Davora putno rade i svi ostali članovih obitelji: supruga Lidija, kćeri Dunja, Mirna i Zrinka te 70-godišnja majka Lidija.
Smokve su na štandu (foto Agroklub)

Smokve su na štandu (foto Agroklub)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI