Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
KULTURA
Redatelj hita ‘Munje’ snima film po knjizi Emira Imamovića Pirkea

Redatelj hita ‘Munje’ snima film po knjizi Emira Imamovića Pirkea

Radivoje Andrić uhvatio se Pirkeove prve knjige ‘Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince’.

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Emir Imamović Pirke proteklih je dana boravio u Srbiji gdje je radio na scenariju filma “Jel neko vidio djevojčice”, prema njegovoj prvoj knjizi  ‘Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince’. Redatelj filma bit će Radivoje Andrić, poznat po kino-hitovima “Munje”, “Kad porastem biću kengur” i “Tri palme za dve bitange i ribicu”, a producentica je Zdenka Gold, čija filmografija uključuje i “Obranu i zaštitu” Bobe Jelčića.
– U scenariju nema ratnih zločinaca, ubacit ćemo jedan drugi dramski čvor. Osnovna razlika je što se u filmu radnja odvija sad, dok je u knjizi vrijeme radnje bilo neposredno nakon rata – otkrio nam je Emir Imamović, bosanskohercegovački pisac sa šibenskom adresom. – U Beogradu sam boravio nekoliko dana kod Vladimira Andrića koji je, osim što je Radivojev otac, stari prekaljeni dramaturg. On nam je pomogao da riješimo probleme u koje smo zapali pišući scenarij zadnjih godinu i pol dana. Film, kao i knjiga, ima puno likova i dosta rukavaca priče, a žanrovski je komedija, dakle teško da može trajati više od sto minuta.
Ako Andrić i Imamović do ljeta budu u rukama imali konačnu verziju scenarija, prva klapa, negdje na lokaciji u BiH, trebala bi pasti za nešto više od godinu dana. – Lokacije seta bit će u Bosni, budući da bi drugdje trebali graditi setove. A bosanska poratna arhitektura je nevjerojatnija od mašte bilo kojeg filmskog scenografa.
O glumcima se još ne razmišlja, zna se samo da će casting raditi Imamovićeva supruga Oriana Kunčić. Film “Jel neko vidio djevojčice” ustvari je, ističe Pirke, ostvarenje “proročanstva” književnog kritičara Vladimira Arsenića koji je prije deset godina o njegovoj prvoj knjizi napisao: “Kad porastem bit ću film”.
Vijest broj dva glasi da je srpski redatelj Srđan Dragojević zainteresiran za ekraniziranje Pirkeove druge knjige “Tajna doline piramida”. – Dogovorili smo se načelno. Moj jedini uvjet je da ne pišem scenarij, jer užasna mi je patnja kopati po svojim starim tekstovima – kaže Emir Imamović.Emir Imamović Pirke (Foto H. Pavić) (2)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI