Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KULTURA
Kokoška, Tisuću, Goli, Baršunasti teroristi, Kosac i Finili su Mare bali putuju u Trst

Kokoška, Tisuću, Goli, Baršunasti teroristi, Kosac i Finili su Mare bali putuju u Trst

Ne tako davno se u Trst satima iz bivše države putovalo po traperice, kavu, deterdžent, cipele, majice i žvakaće gume, no danas tamo putuju hrvatski filmovi - njih osam.
Iz filma Finili su Mare bali Natak Stipaničeva (izvor HAVC)

Iz filma Finili su Mare bali Natka Stipaničeva (izvor HAVC)

Ne tako davno se u Trst satima iz bivše države putovalo po traperice, kavu, deterdžent, cipele, majice i žvakaće gume, no danas tamo putuju hrvatski filmovi. Čak osam hrvatskih filmova odlazi u taj talijanski grad na 26. Međunarodni filmski festival koji počinje prekosutra (16. siječnja) i traje do 22. ovog mjeseca. Kako javljaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra, put Italije će filmovi: Kosac u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova, Baršunasti teroristi i Goli u dokumentarnoj, Kokoška u kratkometražnoj igranoj konkurenciji, Finili su Mare bali i 1000 u animiranoj konkurenciji, Spomenik Michaelu Jacksonu prikazuje se u programu žanrovska iznenađenja, dok se film Posljednja ambulantna kola Sofije prikazuje u popratnom programu Festivala.

– Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama Srednje i Istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West. Upravo je za taj forum When East Meets West, od 285 prijava iz 29 zemalja svijeta, odabran i dokumentarni film ceste U potrazi za izgubljenom državom redateljice Marije Ratković Vidaković – kažu u HAVC-u.
Iz filma Goli Tihe K. Gudac (izvor HAVC)

Iz filma Goli Tihe K. Gudac (izvor HAVC)

Tri priče u jednoj noći

S obzirom na naziv foruma, čini se kako se Trst, grad kojega su 1945. godine od njemačkih fašista oslobodili partizani s naših prostora, još nije oslobodio uloge grada na razmeđu Istoka i Zapada. Premda su sve okolne države već neko vrijeme u EU-i, te se odavno ne uzvikuje ‘Trst je naš’, a grad je od strane bivše Jugoslavije ustupjen Italiji još 1954. godine, a SFRJ odavno prestala postojati, neke se okolnosti ipak sporo mijenjaju.
U svakom slučaju, u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivani Kosac redatelja Zvonimira Jurića, kojem je ovo talijanska premijera. Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji, te govori o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.
Iz fila Kokoška Une Gunjak (izvor HAVC)

Iz fila Kokoška Une Gunjak (izvor HAVC)

– U konkurenciji dokumentarnog filma prikazuju se dva ostvarenja domaćih autora – prvijenac redateljice Tihe K. Gudac Goli, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te slovačko-češko-hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog. Oba filma na 26. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Trstu doživjet će svoju talijansku premijeru – napominu u HAVC-u.

Animirani: D. Žeželj i N. Stipaničev

Kokoška, fim čija se radnja odvija 1993. u okupiranom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš, snimljen je u Zagrebu. Redateljica Una Gunjak je za Kokošku osvojila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film.
Iz filma 1000 Danijela Žeželja (izvor HAVC)

Iz filma 1000 Danijela Žeželja (izvor HAVC)

A tu su i dva animirana filma dvojice izvanrednih umjetnika: Tisuću, Danijela Žeželja i Finili su mare bali, autora Natka Stipaničeva.
Vrsni šestominutni animirani film Tisuću je režirao i animirao Danijel Žeželj, montirala Dubravka Turić, a glazbu je priredio Critters Buggin.
Finili su Mare bali, dojmljivi film o dvoje ljudi koji žive sami na izoliranom otoku u postapokaliptičnim trenucima režirao je i animirao Natko Stipaničev.
Ostaje još talijanska premijera hrvatske manjinske koprodukcije Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova, dok će hrvatska manjinska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije, čiji je hrvatski koproducent Nukleus film, talijanskoj publici biti prikazana izvan konkurencije.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI