Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Poruka biskupa HBK za predsjedničke izbore: Od državnog poglavara se očekuje da poštuje priziv savijesti (!?)

Poruka biskupa HBK za predsjedničke izbore:
Od državnog poglavara se očekuje da poštuje priziv savijesti (!?)

Hrvatski biskupi s predsjednikom Josipovićem (Foto HBK)Hrvatska biskupska konferencija objavila je danas Poruku biskupa HBK za predsjedničke izbore 2014., u kojoj poziva vjernike da izađu na izbore i upozorava kako je ‘neizlazak također određeni oblik glasovanja, jer tada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime, pri čemu svi neizbježno trpimo posljedice tih odluka’.

Biskupi za sada nisu istakli ničije ime i prezime, ali jasno ukazuju koji su kandidati  Crkvi (ne)prihvatljivi, ističući kako smo  ‘pozvani kao vjernici poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života’. Koji je točno kandidat Crkve, Kolinda Grabar Kitarović ili Milan Kujundžić, trebali bi, po običaju, obznaniti na nedjeljnoj misi na dan izbora.

– U okolnostima teške gospodarske krize, a koja za posljedicu ima sve veće osiromašenje puka i socijalno raslojavanje hrvatskih građana, za očekivati je od predsjednika/predsjednice Republike da se svojim autoritetom snažno zauzme za pronalaženje izlaza iz gospodarskih poteškoća u koje svakodnevno sve dublje tonemo. Stoga smo uvjerenja- stoji u poruci biskupa-  da predsjednik/predsjednica države, kao ona/j koji/a “predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu” (Ustav Republike Hrvatske, čl. 93.), treba ojačati diplomaciju, naročito gospodarsku te tako pripomoći sveukupnom oporavku našega društva.

Biskupi se nadaju da će budući predsjednik biti “osoba koja će  svojim primjerom prednjačiti u zauzimanju za prava obespravljenih, osobito siromašnih, upozoravati na nužnost promjene mentaliteta, odbacujući funkcionalističke i privatističke modele koji neizbježno vode u „kulturu odbacivanja”, te snažnije zahtijevati uspostavu pravednije raspodjele dobara i osiguravanje dostojanstvenoga rada”.

Od državnoga poglavara očekuju da “poštuje vjersku slobodu, slobodni izbor vjerskog odgoja i pravo na priziv savjesti protiv nepravednih građanskih zakona koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno zahtjevima moralnoga reda, temeljnih prava osoba i naučavanja evanđelja”, ali i da ” nedvosmisleno osudi sve zločine bez razlike kada i u ime koje ideologije su počinjeni, jer je to nužan preduvjet za uspostavljanje društvenoga mira i nacionalnoga jedinstva”. U tom kontekstu drže posebno važnim da se predsjednik zalaže i za iznošenje cjelovite istine o Domovinskome ratu te gaji poštovanje prema hrvatskim braniteljima i zauzima se za ostvarenje njihovih zahtjeva.

Kao „prvi čovjek hrvatske države”, poglavar je dužan pružati primjer zdravoga domoljublja, drže biskupi, poštujući simbole i znakovlje hrvatskoga nacionalnog identiteta i sprječavati rasprodaju nacionalnoga bogatstva. Na međunarodnoj se razini treba boriti za interese svih hrvatskih građana i njihove države, a Hrvate koji žive u drugim državama doživljavati kao važan čimbenik u ostvarivanju dobrih međunarodnih odnosa te se zauzimati za njihova politička i kulturalna prava.

Neizlazak na izbore također je određeni oblik glasovanja, napominju biskupi, jer tada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime, pri čemu svi neizbježno trpimo posljedice tih odluka. Stoga pozivaju građane da se ne odriču svoga prava na aktivno suodlučivanje o svojoj budućnosti. Na predsjedničke kandidate apeliraju da sačuvaju osobno dostojanstvo i čast izbjegavajući nekorektno postupanje prema političkim protivnicima, a medije pozivaju na profesionalnost i poštivanje visokih standarda u praćenju izbora.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI