Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
IZDVOJENO
I zatvorenici trebaju osobne dokumente – šaltersko vozilo MUP-a u šibenskoj kaznionici

I zatvorenici trebaju osobne dokumente – šaltersko vozilo MUP-a u šibenskoj kaznionici

Kaznionica u Šibeniku (Foto H. Pavić) (1)

 Projekt mobilnog šalterskog ureda MUP-a, odnosno policijskog kamiona koji građanima dolazi pred kuću kako bi lakše mogli napraviti prijavu prebivališta ili boravišta, osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, registraciju vozila…  uspješno se provodi diljem Hrvatske. U ponedjeljak je stigao i u šibenski zatvor.

Mobilno šaltersko vozilo MUP-a namijenjeno je, između ostalog, za odlazak do teško pokretnih osoba i invalida, odlaske na prometno problematična područja, obilazak mjesta gdje je usluga šalterskog poslovanja potrebna, a nije dostupna preko stacioniranih objekata… Zamišljeno je  da će dolaskom mobilnog ureda do zabačenih mjesta  građanima se pojednostaviti i olakšati ishođenje isprava. Osim putnih troškova, izradom dokumenata na mobilnom šalteru korisnici štede i izdatak za fotografije. Naime, na licu mjesta ih posve besplatno fotografiraju kriminalistički tehničari. Na ‘šalteru’ mogu kupiti taksene marke i platiti obrasce. Šalter-kamion već je obišao veći broj sela i zaselaka, gdje su dokumente po kratkom postupku dobili stariji i slabo mobilni građani. U ponedjeljak je od ranoj jutra do 12 sati dokumente radio u Općini Ervenik, ispred gostionice ‘Kod Pere’ u Radučiću, a potom je došao i do onih čija je mobilnost ograničena odlukom pravosuđa – u Kaznionicu i zatvor u Šibeniku.

– I osobe lišene slobode imaju pravo, a iz toga proizlazi i obveza zatvora, da dobiju potrebne osobne dokumente. Praksa je dosad bila takva da smo izvodili zatvorenika u policijsku postaju, gdje su mu na šateru bili izrađeni dokumenti, a danas smo iskoristili dolazak šalterskog vozila MUP-a u našu županiju. – rekao nam je upravitelj Zatvora i kaznionice u Šibeniku Bare Grubelić.
Dolazak šaltera-kamiona iskoristilo je u ponedjeljak 15 zatvorenika i pritvorenika šibenskog zatvora. Svi oni su izradili nove osobne iskaznice. Vozačke dozvole i putovnice za sada im nisu nužne. 

Bare Grubelić, upravitelj Zatvora i kaznionice u Šibeniku (Foto: H. Pavić)

Bare Grubelić, upravitelj Zatvora i kaznionice u Šibeniku u zatvorskom hodniku (Foto: H. Pavić)


 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI