Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Zračna statistika: Zračne luke Dubrovnik i Split primakle se zagrebačkoj

Zračna statistika:
Zračne luke Dubrovnik i Split primakle se zagrebačkoj

Promet u zračnim lukama Hrvatske u rujnu je bio u znaku minusa od 3,5 posto u odnosu na prošlogodišnji rujanski rezultat, dok su u slučaju komercijalnih letova brojke u plusu.

Naime, u ovogodišnjem rujnu zabilježeno je ukupno 10.847 slijetanja i polijetanja, dok je lanjske godine ta brojka bila nešto veća i iznosila 11.236.

snimila. J. K.

Nadalje, ukupan promet putnika na komercijalnim operacijama u zračnim lukama u rujnu 2014. g. iznosio je 883 tisuća, što je u usporedbi s rujnom 2013.g., u kojem je promet putnika iznosio 838 tisuća, porast za 5, 4%. Riječ je, inače o porastu redovitoga prometa.
Odlični rezultati u zračnim lukama: Zagreb, Split i Dubrovnik
Aerodrom u Zagrebu prednjači sa prometom od 250 000 putnika, međutim „za dlaku“ mu se približio Split koji je ostvario 240 991 putnika što je ovu zračnu luku u Dalmaciji svrstalo na prestižno drugo mjesto, odnosno gotovo uz bok metropolske zračne luke. Na trećem mjestu po ostvarenjima je Dubrovnik sa respektabilnih 233 tisuće putnika. Rujanska realizacija u dvije zračne luke u Dalmaciji – Splitu i Dubrovniku govori o sve snažnijem turističkokm zamahu u podsezoni.
Zadar i Pula ne mogu se pohvaliti tako dobrim rezultatima ali i brojke od 74, odnosno 62 tisuće evidentiranih putnika govori o svojevrsnoj turističkoj živosti na ovim područjima. Rijeka je pri samom dnu ljestvice sa svega 17 tisuća putnika, a Osijek koji se tek nedavno osnažio u ovoj djelatnosti postupno se etablira na tržištu zračnog prometa . Na samom začelju je Aerodrom Brač sa 1461 putnika. Riječ je o otočnoj zračnoj luci pa i ne čudi slabašni rezultat.
Porast prometa putnika u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru…
U ovogodišnjem rujnu sve su zračne luke u Hrvatskoj, sa iznimkom zračne luke Rijeka i Aerodroma Brač,  ostvarile porast prometa putnika u odnosu na rujan 2013.g.  Zračna luka Zagreb bilježi porast za 7, 1 %, Split za 9, 8 %, Dubrovnik za 1, 3 %, Zadar za 3, 3 % i Pula za 5, 3 %.
Tijekom rujna putnici su u najvećem broju zrakoplovima stizali iz Njemačke. Iz ove nas je zemlje posjetilo preko 190 tisuća putnika. Slijede gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva (150 tisuća), potom iz Francuske (63 tisuće), pa iz Švedske, Španjolske, Nizozemske, Rusije, Belgije, Italije…
Porast teretnog prometa za 1, 3 posto
Ukupan promet tereta u zračnim lukama u rujnu 2014.g.  iznosio je 644 tone, što je u usporedbi s prometom od 636 tona u rujnu 2013.g, porast za 1, 3%.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI