Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
POLITIKA
Ruža Tomašić se otisnula od “starčevićanaca”: Nikad (HDZ-ovim) robom!

Ruža Tomašić se otisnula od “starčevićanaca”:
Nikad (HDZ-ovim) robom!

Ruža Tomašić (Foto HSP AS) (1)Ruža Tomašić „pravaška“ eurozastupnica , već dvaput izabrana na tu dužnost, odlučila je „dignuti sidro“ iz Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević! Podnijela je neopozivu ostavku na mjesto predsjednice stranke u kojoj više ne želi biti ni običan član. Tvrdi da je za nju neprihvatljivo da stranka zagovara stranačke, a ne nacionalne interese. Je li, kako se to javno implicira, povod ove ostavke doista preferencijalno glasovanje na izborima za koje se Ruža Tomašić, protivno ostatku stranke i koalicijskim partnerima iz HDZ-a, zalagala? Ili je Ruža u Bruxellesu počela vjerovati kako je veća i od stranke i od koalicije (s HDZ-om)?

– Vrh HSP AS nažalost nije prepoznao potrebe da u maniri istinskih hrvatskih domoljuba stanemo u obranu nacionalnih, umjesto uskih stranačkih interesa kad je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva – napisala je Tomašić u priopćenju kojim se obratila javnosti. Dapače, ističe, neki su visoki dužnosnici stranke otišli tako daleko i svjesno kršili Statut i odluke Predsjedništva HSP AS u obrani dosadašnjeg poražavajućeg stanja u kojem partitokracija apsolutno dominira nad izravnom demokracijom –  navodi Tomašić. A s obzirom da takvo ponašanje nije sankcionirano, što je otvorilo prostor unutarstranačkom sukobu, odlučila je, kaže, poštedjeti stranku novih podjela i napustiti njezine redove.

Kroz EU parlament, za hrvatske interese

– Ne mogu ostati na čelu stranke koja svoje interese vidi van interesa hrvatskog naroda jer smatram da istinska domoljubna stranka svrhu svog postojanja može ostvariti samo kroz obranu nacionalnih interesa. Političke stranke su sredstvo, a ne cilj- poručila je, dodajući  kako krajnji cilj svih onih koji su uključeni u politički život Hrvatske treba biti blagostanje za narod u njegovoj državi. Zbog toga je odlučna, ističe, zaštititi interese hrvatskog naroda i države u Europskom parlamentu gdje će nastaviti raditi najvećim mogućim intenzitetom.

Ruža Tomašić drži da će njezin odlazak čestitim domoljubima u redovima stranke ukazati na dubinu krize što će ih potaknuti da se konačno uključe u reformiranje HSP AS koje je uporno zagovarala. Dojučerašnja šefica „starčevićanaca“ vjeruje, također, da će onim pravašima koji su je držali kamenom spoticanja u procesu ujedinjavanja pravaštva, njezin odlazak biti prilika da odlučno krenu u okrupnjavanje te političke opcije i njezine prilagodbe novim vremenima.

Čini se da je u epicentru sukoba koji je kulminirao ostavkom predsjednice HSP AS, odluka o potpori referendumskoj inicijativi „U ime obitelji“ oko izmjena izbornog zakonodavstva i uvođenja preferencijskog glasovanja. Dok s jedne strane tajnik stranke Pero Ćorić izrijekom tvrdi kako se Glavni stan stranke na sjednici u Zadru jednoglasno opredijelio protiv preferencijskog glasovanja, dotle čelnica HSP AS ističe kako bi bilo neprirodno da se takvom sustavu protivi ona, koja je dvaput postala europska zastupnica zahvaljujući preferencijskim glasovima.

VIDEO: Ružibn oproštaj sa ‘starčevićancima’:

Agitirala u “regionu” za ECR

Je li Ruža Tomašić u Bruxellesu otkrila novi modus operandi za svoju samostalnu političku karijeru, pa se odlučila otkloniti od HDZ-ova tutorstva? Ako je vjerovati tajniku Ćoriću, nije preferencijsko glasovanje pravi povod za Ružin razlaz sa strankom, nego njezina ambicija da preuzme ulogu lidera u „regionu“ europskih konzervativaca i reformista (ECR) kojima je svojevoljno pristupila u srpnju prošle godine, unatoč nezadovoljstvu koalicijskog (HDZ) partnera. Tomašić je, navodno, trebala posredovati kod potpisivanja sporazuma o strateškoj suradnji  crnogorskih i BiH stranaka s ECR-om. Da Ruža voli raditi po svom vidjelo se više puta i dosad, pa i u prilici kad je odbila podržati kandidaturu Jeana Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije, HDZ-u usprkos. Ispostavlja se da je Ruža Tomašić već neko vrijeme djelovala po principu „što je dobro za HDZ to je loše za HSP AS“, pa je funkcionirala sve više kao oporba, a sve manje kao partner HDZ-u. Navodno ju je jako smetala i bliskost tajnika Ćorića s HDZ-ovim tajnikom Tomislavom Čuljkom, pogotovo zbog sveprisutnog mišljenja da je u tom odnosu „pravaš“ potrčko „starijeg brata“. K tomu,  govorilo se i da Ćorić, po naputku iz HDZ-a, sustavno radi na demontiranju šefice. Naime, ambicioznu „Ružu hrvatsku“ nije baš mirisao ni sam prvak HDZ-a Tomislav Karamarko. Ako ni zbog čega, a ono zbog činjenice da je dvaput na izborima dobila najviše preferencijskih glasova na HDZ-ovoj listi, što i njega samog dovodi u pitanje, ukoliko bi se prihvatila referendumska inicijativa Željke Markić…

Zanimljivo, Ruža Tomašić je stranku osnovala 2009. nezadovoljna načinom na koji je “pravaše” vodio Anto Đapić.  Pet godina poslije, odlazi jer je stranka, kaže, postala sve ono što ona nije željela. Sve joj se, tvrdi, dogovaralo i radilo iza leđa, a vodstvo je brinulo samo osobne brige, dijelilo fotelje i grabilo sinekure.  Što je radila predsjednica stranke, Ruža Tomašić?

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI