Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
Noć kazališta

Noć kazališta:
Europska tradicija pokrenuta u Šibeniku

Noć kazališta

Manifestacija koja se svake treće subote u studenom organizira u deset europskih zemalja, začeta je 2008. u Dječjem kazalištu Dubrava i HNK-u u Šibeniku.

Noć kazališta

Noć kazališta

Legenda kaže, a i činjenice se s time slažu, da je prva Noć kazališta održana u Dječjem kazalištu Dubrava i šibenskom HNK-u. Danas se to računa kao „nulta godina“. „Ideja je došla iz ‘Dubrave’, a mi smo te godine bili jedini koji smo je prihvatili. Ravnatelj Dragan Zlatović stalno je bio s njima na vezi i ta nulta godina Noći kazališta organizirana je izuzetno uspješno“, prisjeća se Željko Koloper, producent HNK u Šibeniku.
Misija je bila da se takvom manifestacijom promiče profesionalno i amatersko kazališno stvaralaštvo, otvaranje suradnji i stvaranje nove kazališne publike. „Te 2008. smo na scenu postavili ‘Osobne stvari’ Kazališta Zorin dom iz Karlovca, organizirali smo gostovanje pjesnika Jakše Fiamenga te plesno-scenski performans ‘Duša moje sjene’, plesnog anslambla Sjene iz Šibenika. Šibenčani su se masovno odazvali, bilo je to nešto novo i odmah prihvaćeno, a u to vrijeme počeli smo i promociju preko društvenih mreža“, kaže Koloper.
U cijelu se priču tada oključilo i Ministarstvo kulture i već 2009. godine Noć kazališta održana je u 43 hrvatska kazališta u 21 gradu, a odigrano je 85 predstava i organizirano 55 različitih popratnih programa. „Te smo godine uprizorili ‘Škrtičinu’, otvorili izložbu Sare Lovrić Caparin i imali koncert klasične glazbe. Priča se tada počela brzo širiti i danas je situacija takva da manifestacija odvija pod nazivom Europska noć kazališta, a održava se istovremeno u Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji“, tvrdi Željko Koloper.
Šesta Noć kazališta u Šibeniku večeras (subota, 15. studenog 2014.), ljubiteljima kulture nudi:
HNK u Šibeniku u 19,55 sati
Promotivni film HNK u Šibeniku
Autor: Željko Petreš
HNK u Šibeniku u 20 sati
Binokular teatar
Vilim Matula / Siniša Labrović
“POSTDIPLOMSKO OBRAZOVANJE”
Prodaja ulaznica po cijeni od 30 kn na blagajni kazališta od 10 do 12 sati i dva sata prije predstave
Foaje HNK u Šibeniku u 21,15 sati
Izložba kazališnih fotografija ‘Talijine tajne’

Autori: Matko Jakelić, Željko Krnčević, Ivo Žarkov
Foaje HNK u Šibeniku u 21,30 sati
Koncert
Gitarski duo Morana Pešutić i Tomislav Vasilj
Slobodan ulaz

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI