Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Blokada računa šibenske bolnice: Uključilo se i Ministarstvo zdravlja

Blokada računa šibenske bolnice:
Uključilo se i Ministarstvo zdravlja

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić potvrdio je danas u Osijeku kako je šibenska bolnica u blokadi zbog starih potraživanja županijskog Zavoda za javno zdravstvo.Hitna pomoć - ilustracija (4)

No, glasnogovornik Jagić smatra da problem nije nepremostiv i kaže da Ministarstvo zajedno s bolnicom radi na tome da se u što kraćem roku riješi. Tijekom posjeta ministra zdravlja Siniše Varge osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Jagić je na novinarske upite o ovom  slučaju rekao kako je riječ o dugu od 3,5 milijuna kuna, zbog kojeg je šibenska bolnica trenutno u blokadi.  – Zbog sanacije je šibenska bolnica pod upravljanjem Ministarstva, ali osnivač je Županija šibensko-kninska, pa ispada da je Županija najednom odlučila blokirati bolnicu koju je osnovala. Zašto su se na to odlučili, to zaista ne mogu komentirati – rekao je Jagić. 

U petak je, naime, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije preko FINA-e ‘sjeo’ na račun šibenske bolnice, za dug star preko 12 godina. Riječ je o plaćanju mikrobioloških pretraga koje Zavod odrađuje za bolnicu.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Šibenik dr. Ante Županović danas je na konferenciji za novinare za blokadu optužio Županiju i župana Pauka. 
– Netko tko bi trebao brinuti o zdravlju žitelja Šibensko-kninske županije, bez imalo morala, nakaradnom i neodgovornom politikom sjeda na račun bolnice i tako dovodi u pitanje njeno funkcioniranje – kazao je Županović.  Ogorčen je potezom županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje je, kaže, bez ikakve prethodne najave blokiralo račun bolnice s dugom iz 2001. i 2002., u iznosu od milijun i 146 tisuća kuna, bez kamata. 
 U bolnici dug ne osporavaju. No, sumnjiva im je provedba naplate. Kažu kako je s bolničkog računa Zavodu u ovoj godini oplaćeno 3,2 milijuna kuna, dok je zatečeni dug u 2013. godini iznosio čak osam  milijuna kuna.

Nije trebalo dugo da se oglasi i prozvani župan.

– Vezano za današnju izjavu na konferenciji za novinare sanacijskog ravnatelja šibenske bolnice dr. Ante Županovića na kojoj sam kao župan prozvan da iz političkih razloga blokiram račun šibenske bolnice, skupa sa ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo dr. Suzi Vatavuk, dužan sam javnost informirati o slijedećem: Odgovorna osoba Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije je dr. Suzi Vatavuk, koja je u navedenom slučaju postupila sukaldno zakonu kako ne bi došlo do zastare naplate dugovanja i time oštetila ustanovu za koju je odgovorna. Zavod za javno zdravstvo je jedan od vjerovnika kojem je šibenska bolnica dužna, a prema informacijama koje imamo ministarstvo zdravlja je u dva navrata uplaćivalo sredstva Općoj bolnici Šibenik za podmirivanje duga prema vjerovnicima. Iz tih sredstava nisu podmirena dugovanja prema Zavodu za javno zdravstvo, a prema drugima jesu. Iz kojih razloga i koji su prioriteti šibenske bolnice prema vjerovnicima neznamo. Nema nikave politike i politikanstva, kako navodi g. Županović, već je u pitanju isključivo i samo zakonito i odgovorno poslovanje – stoji u priopćenju Šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Župan Pauk i ravnateljiva ZJZŠKŽ (Foto: H. Pavić)

Župan Pauk i ravnateljiva ZJZŠKŽ Suzi Vatavuk (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI