Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Bandić ostaje u zatvoru – ponudio je premalu jamčevinu!

Bandić ostaje u zatvoru – ponudio je premalu jamčevinu!

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, osim zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, potvrdila je zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman. Dodala je kako će se USKOK žaliti na ovu odluku, javlja HTV (POVEZNICA).

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima (Foto: Službena Facebook stranica Milana Bandića)

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima (Foto: Službena Facebook stranica Milana Bandića)

O jamčevinama će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Postane li odluka suca Posavca pravomoćna, osumnjičenici će prije odlaska iz Remetinca na račun suda morati položiti dogovoreni iznos ili ‘založiti’ ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo. Do tada osmorica okrivljenika kojima je danas odobrena jamčevina ostaju u istražnom zatvoru. Očekuje se da bi na slobodi, budu li imali sreće, mogli biti početkom idućeg tjedna.

HTV javlja da je zagrebački gradonačelnik ponudio, prema ocjeni suca Posavca, premalu jamčevinu. To je HTV-u rekao Vladimir Terešak, odvjetnik trećeosumnjičenog Branka Mihaljevića. Navodno se radi o 5,8 milijuna kuna, kako je prenio Tportal, tj. o hipoteci na kuću Bandićeva prijatelja. Bandićevi odvjetnici po izlasku iz zgrade suda nisu željeli davati izjave. Njegova imovina je blokirana a očekivana vrijednost jamčevine bila je od 10 do 20 milijuna kuna. Bandić u zatvoru ostaje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima. U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI