Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Među 15 novih korisnika EU sredstava nema nikoga iz Šibensko-kninske županije

Među 15 novih korisnika EU sredstava nema nikoga iz Šibensko-kninske županije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić uručio je 15 ugovora za poslovnu infrastrukturu, za projekte vrijedne 376 milijuna kuna koji će se financirati u okviru Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“. Bespovratna sredstva iznose 356, 7 milijuna kuna od čega će iz Europskog fonda za regionalni razvoj biti isplaćeno preko 291 milijuna kuna, iz državnog proračuna 65, 5 milijuna kuna, dok je doprinos korisnika 19, 2 milijuna kuna.

15 projekata= 420 novih radnih mjesta

Na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pristigle su 144 prijave od kojih je odabrano  15 projektnih prijava za financiranje iz 11 županija i Grada Zagreba. Ovi će projekti, kako je najavljeno, otvoriti 420 novih radnih mjesta, te 58 novih malih i srednjih tvrtki, kao i znatno povećati broj posjeta potpomognutim kulturnim i turističkim objektima poslovne infrastrukture.
“Ovo je ujedno i najdirektniji demantij svih skeptika kada je u pitanju ugovoranje projekata financiranih iz EU fondova”, naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, čestitajući novim korisnicima sredstava iz europskih strukturnih fondova. Ujedno je poželio uspjeh na sljedećem natječaju svima onima koji nisu ovoga puta uspjeli doći do novca, a posebno onima čiji su projekti ocijenjeni kvalitetnima.
Potpredsjednik Grčić najavio je i osnivanje posebnih fondova iz kojih će se jedinicama lokalne samouprave osigurati novac za sufinanciranje EU projekata, a takve se mogućnosti svim korisnicima pružaju i kroz nove programe Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
U šest mjeseci ove godine ugovoreno 50 projekata vrijednih 1, 68 milijardi kuna
„Ovaj događaj ima simboličnu vrijednost jer smo ugovaranjem ove grant sheme prešli vrijednost od milijardu kuna ugovorenih projekata u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. U proteklih šest mjeseci u tom programu ugovoreno je 50 projekata vrijednih milijardu i 68 milijuna kuna“, kazala je ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš Žigman.
Unutar Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu sveukupno je do sada, u sva četiri poziva, ugovoreno 50 projekata ukupne vrijednosti od oko 650 milijuna kuna.
Među novim korisnicima EU sredstava nema tvrtki iz Šibenika i Šibensko-kninske županije
Zanimljivo, među petnaest novih korisnika sredstava iz EU fondova samo je jedan iz Dalmacije, točnije iz Zadra. Ostalih gradova, institucija i ustanova iz gradova i županija Dalmacije, pa tako i iz Šibenika i Šibensko-kninske županije- nema. Dalmatinske “boje” tako brani projekt “obnova i valorizacija kompleksa Kneževe palače” u Zadru.
Petnaest novih korisnika sredstava iz EU fondova su: Grad Trilj-„Proizvodna zona Čaporice – Centar agropoduzetništva 3LJ“, Grad Križevci – „Razvojni centar i tehnološki park Križevci“; Grad Osijek – „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin“; Grad Vukovar – „Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC-Vukovar“; Općina Drenovci – „Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci“ ; Općina Lekenik – „Poduzetnička zona Marof Lekenik – pokretač lokalnog razvoja“ ; Virovitičko-podravska županija – „Panonski drvni centar kompetencija”; Općina Veliki Grđevac – „Vlakom kreacije do bazena imaginacije”; Grad Beli Manastir – „Etnološki centar baranjske baštine“; Grad Zagreb– „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“; Grad Zadar – „Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače“; Općina Draž – „Dunavski pogled – uređenje javne turističke infrastrukture u mjestu Batina“ ; Grad Karlovac – „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium“; Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit – „Centar za posjetitelje Krasno“ i Muzeji Hrvatskog zagorja – „Studio galerije Antuna Augustinčića“.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI