Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
EKOLOGIJA
Može li nasip na Orašnici spasiti izvorište Jarugu od nafte i jamčiti Šibeniku pitku vodu?

Može li nasip na Orašnici spasiti izvorište Jarugu od nafte i jamčiti Šibeniku pitku vodu?

Otkud nafta u vodovodnim cijevima Šibenčana još uvijek se ne zna. Dolazi li u izvorište Jaruga Orašnicom i Krkom ili pak iz Tvornice aluminija Lozovac? Dok čekamo da Stožer za zaštitu i spašavanja Šibensko-kninske županije da odgovor na to pitanje obišli smo Orašnicu, u Gugama kraj izvorišta i u Kninu, kad je već prošla pored DIV TVIK-a.

Rijeka orašnica u Gugama, prije ulaska u Knin i onečišćenja (Foto H. Pavić)

Bistra voda Orašnice danas u Gugama, prije ulaska u Knin i onečišćenja (Foto H. Pavić)

Sastanak Županijsko stožera za zaštitu i spašavanje na temu zagađenja vode u izvorištu Jaruga od 11. do 16. rujna trebao bi se održati u ponedjeljak 20. listopada. Iako je najavljeno da će se na sastanku analizirati sve ono dobro ili loše napraviljeno prošlog mjeseca za vrijeme krize s vodom, očekuje se i odgovor  na pitanje otkud zagađenje u vodovodnom sustavu. U iščekivanju službenog odgovora, obišli smo rijeku Orašnicu, Krkin desni pritok, koja je još uvijek glavni prijamnik industrijske otpadne vode TVIK-a i dizel-depoa HŽ-a. Iako iz Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik zbog zagađenje Jaruge prozivaju Ivanal i bivšu Tvornicu aluminija Lozovac, sasvim je izvjesno da Orašnica na svom putu kroz Knin, koji prolazi uz DIV TVIK i HŽ, do ulijevanja u Krku skuplja razna onečišćenja.

Orašnica nakon što je prošla kroz Knin (Foto H. Pavić)

Orašnica nakon što je prošla kroz Knin (Foto H. Pavić)

Prema Ministarstvu zaštite okoliša (DIV), ‘lagune u koje DIV d.o.o. ispušta svoje otpadne vode zapunjene su mazutom i talogom teških metala iz tehnološkog procesa, te je prisutna stalna opasnost po okoliš, rijeku Orašnicu, rijeku Krku, Nacionalni park Krka i zahvat za vodoopskrbu Jaruga, koje služi za vodoopskrbu Šibenika’. Dok tvrtka DIV d.o.o. u žalbenom postupku osporava rješenja državnog vodopravnog inspektora, na desnoj obali rijeke Orašnice u Kninu, između željezničkog mosta i DIV-a, od 13. listopada Hrvatske vode saniraju 350 metara nasipa, kako bi spriječili daljnje prelijevanje vode iz korita Orašnice u obližnje lagune ispod tvornice DIV, te zagađenje Orašnice i Krke od onečišćenja iz lagune. Kako kažu u Hrvatskom vodama, sanacijskim radovima će se omogućiti pristup tome području i kod većih voda radi nužnih intervencija, čišćenja, održavanja i kontrole stanja. Također, bit će olakšan i omogućen nesmetan pristup za buduće radove sanacije onečišćenja iz samih laguna, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Tko god da je kriv za zagađenje Jaruge, samom šetnjom od izvora do ušća Orašnice vidi se da se u Gugama voda iz rijeke može piti i pije se iz ditektno korita, a da pri ulijevanju u Krku nakon što proteče kroz Knin tu više ne teče rijeka, već se valja smrdljiva, masna kaljuža, u kojoj ni žaba ni komarac ne mogu preživjeti. Može li ova količina i vrsta zagađenja ugroziti vodoopskrbi sustav?  Ministarstvo zaštite okoliša kaže da je takva opasnost stalno prisutna…

– Već godinama ne prestajemo upozoravati na te probleme. Žalosno je da u Knin ulazi sedam rijeka,  a da se stanovništvo koje živi nizvodno boji hoće li sutra imati čašu čiste vode za piće – rekao nam je Srečko Kmetič, predsjednik Ekološke udruge ‘Krka’ iz Knina, koja odigrala važnu ulogu u prepoznavanju problema.

Kmetič ne želi optuživati nikog. Tek nas upućuje da pogledamo kako izgleda Orašnica prije i poslije prolaska kroz Knin. Današnje izgled Orašnice na obije lokacije možete pogledati u fotogaleriji:

[wzslider]

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI