Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA
(FOTO) Najmlađi sadili mladice – nagovještaj dolaska mudrije i ekološki svjesnije generacije

(FOTO) Najmlađi sadili mladice – nagovještaj dolaska mudrije i ekološki svjesnije generacije

Eko akcija 'Posadi stablo' (Foto H. Pavić) (3)Opožarena ledina na Lozovcu, nedaleko od ulaza u Nacionalni park Krka, od jutros je postala nova mlada šuma. Mladice primorskog bora u najvećoj mjeri su posadili mladi, bolje rečeno djevojčice i dječaci, koji su bili najbrojniji i najagilniji šumari u akciji Posadi stablo, a u kojoj je Nacionalni park Krka u suradnji s Hrvatskim šumama i Solarisom d.d. priredio sadnju 5.000 stabala.

Rijetko viđena akcija sadnje bila je posebna još po nečemu: zamišljeno je da svako posađeno stablo dobije svoje ime i to po postojećoj osobi koja je svoje ime i prezime ustupila za imenovanje novih drvaca. Djelatnici NP Krka su tako na nekoliko stolova uz sadnice dijelili i drvene pločice s ugraviranim ili ispisanim imenima i prezimenima donatora imena i prezimena, a kojih je u najvećem broju bilo iz Njemačke i Austrije, ali i iz Hrvatske.
– To su imena posjetitelja turstičkih sajmova u Austriji i Njemačkoj, a koji su htjeli sudjelovati u ovoj akciji – pojasnio je jedan djelatnik NP Krka.
Tako su se tu našli Sabrina Szautner, Karl R. Matzka, Fritz Ellenrieder, Beatrix Groepel, Anna Nigitsch, ali i Filip Glavan, te – Nindža Kornjača.
Mnoštvo djece raštrkane po krševitoj livadi, ozbiljno i predano angažirane u sadnji stabalaca, bio je to lijepi prizor, pa možda i ohrabrujući nagovještaj dolaska jedne zrelije, mudrije i ekološki osvještenije generacije.
A u fotogaleriji Hrvoslava Pavića koja slijedi pogledajte kako je to danas izgledalo…
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI