Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
EKOLOGIJA / KULTURA
Europa plaća 100.000 eura kako bi Murterini naučili slati turiste da beru masline, grade suhozide i strižu ovce

Europa plaća 100.000 eura kako bi Murterini naučili slati turiste da beru masline, grade suhozide i strižu ovce

Udruga Argonauta, s partnerima JU PP Vransko jezero,  JU NP Kornati, udrugom Modrave Betina-Murter, udruga 4 grada Dragodid iz Komiže, te udruga FENIKS iz Murtera, predstavili su u Šibeniku sto tisuća eura vrijedan EU projekt ‘Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije’.

Koordinatorica proijekta Norma Fresl i voditelj projekta Luka Ježina (Foto: H. Pavić)

Koordinatorica projekta Norma Fressel i voditelj projekta Luka Ježina (Foto: H. Pavić)

 Udruga Argonauta je sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisala ugovor za provedbu projekta “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“. Sredstva su odobrena u sklopu IPA programa – Supporting CSOs in Development of Partnerships for Sustainable Use of Protected Areas in Croatia, Including Potential NATURA 2000 Sites i projekt traje 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je  99.469,61   EUR. Od toga Europska unija financira 89.522,65 EUR, a 1.292,87 EUR Ured za udruge Vlade RH. Ostatak će financirati organizacije korisnice projekta iz svojih proračuna. Projekt sadržava niz radionica i mnogo terenskog rada, poput gradnje suhozida, uređena puteva i sl., u kojem su udruge sudionice već napravile puno, pa su se u maslinike na Modravama ljudi već počeli vraćati i obnavljati maslinike.

 – Pozivamo sve poduzetnike vezane za ovaj kraj i uklopive djelatnoisti da se uključe u projekt, jer u njemu može nastati jedna kooperativa različitih lokalnih sudionika i poduzetnika koji mogu biti ponuđači jedinstvene turističke ture koja bi mogla postati izvor održivog ekonomkog razvoja, ne samo u tijeku projekta nego se i nastaviti u budućnosti – rekla je Irena Ateljević iz Udruge Feniks, naglašavajući kako je projekt otvoren svima koji u njemu žele sudjelovati.

Pokretači projekta ističu kako će kroz radionice nastojati utvrditi koje su sve mogućnosti  ljudi, tradicije, kulture i prostora, kako bi razvili i digli na viši nivo sve ovdašnje djelatnosti. Smatraju da se taj već zaštićeni prostor najbolje sačuvati dosljednom primjenom tradicijskih vještina i djelatnosti, kao što je maslinarstvo, gradnja suhozida, ovčarstvo… Žele otkriti sve što otok Murter i šire područje imaju ili su nekad imali, sve što je zaboravljeno, a moglo bi se ponovno iskoritistiti, a što bi na koncu imalo i konkretnu primjenu ugradnjom svih tih elemenata u jedinstveni turistički proizvod.

– Na kraju projekta ćemo napraviti jedan akcijski plan kako održivo koristiti cijeli ovaj prostor, uz pilot priojekt jednog turističkog proizvoda, jedne turističke ture koja će spojiti prostor Vranskog Jezera, otoka Murtera i Kornata, kroz korištenje tradicijskih vrijednosti, gradnje suhozida, tradicijske brodogradnje, održive poljoprivrede i sl. – rekla je Norma Fressel, koordinatorica projekta ispred JU PP Vransko jezero..

 – Dosad je Murter bio fokusiran samo na Kornate, a sad bi povezali i otok Murter i Kornate s prostorom Vranskog jezera, kroz sve elemente baštine. Na primjer, povezujući u jedan proizvod vožnju gajetom na latinsko idro, branje maslina, gradnju suhozida i sve ostale elemente baštine, povijest i arheologiju… – rekao je voditelj projekta Luka Ježina.

Glavni cilj projekta je, kažu organizatori, jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u održivom korištenju i zaštiti prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja otoka Murtera i njegove prirodne regije (Nacionalni park Kornati, Park prirode Vransko jezero-Modrave i NATURA 2000 područja otoka Murtera). Aktivnosti su mu koncipirane tako da taj cilj ostvare kroz dosljednu upotrebu tradicionalnih djelatnosti, jer su upravo one ujedno i održivi način korištenja i zaštite resursa prirodne i kulturne baštine. Projekt uključuje edukativnu radionicu procjene ekonomske vrijednosti ekosustava Murter/Vransko jezero/Kornati, mini studijski posjet gradu Komiža na otoku Visu, preplatu na znanstvene časopise, radionice (volonterske radne akcije) revitalizacije tradicionalnih krajolika i vještina održivog korištenja resursa, kreiranje pilot turističke ture kroz zaštićena područja (Vransko jezero/Modrave/Colentum/Betina/Kornati), radionice planiranja participativnog upravljanja prema modelu ekomuzeja, razvijanje alata za strategiju održivog korištenja resursa odnosno izradu dokumenta akcijskog plana. Konkretno, kroz tri radne volonterske akcije obnavljati će se suhozidi kao element koji spaja/premošćuje prostor i to na Modravama, na arh. nalazištu Colentum u Murteru i na Kornatima. Dvadeset najvjernijih i najvrijednijih sudionika projektnih aktivnosti otputovat će na studijsko putovanje u Provansu u Francuskoj koje se planira za ožujak 2015. 

Argonauta - konferencija za novinare u Press centru HND-a u Šibeniku (Foto: H. Pavić)

Argonauta – konferencija za novinare u Press centru HND-a u Šibeniku (Foto: H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI