Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Župan Pauk: U vodi nema teških metala i nafte, možete se kupati!

Župan Pauk:
U vodi nema teških metala i nafte, možete se kupati!

Župan je obznanio djelomične rezultate ispitivanja kakvoće vode Gradskog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu

”Dosad zgotovljeni nalazi u oba zagrebacka Zavoda pokazali da su svi analizirani uzorci ISPRAVNI na metale, BTX i ugljikovodike (nafta). Misljenja su oba Zavoda da se voda moze koristiti za higijenske svrhe! Tijekom dana ce imati nalaze na pesticide i PAH za kompletnu analizu i o tome ce ovisiti da li je voda i za pice” – obznanio je šibensko-kninski župan Goran Pauk noćas kasno na svom Facebook profilu.Voda je izvor života. Nekome je izvor zarade, a nekome zaraze (Foto H. Pavić) (5)

 Županov post prenosimo u cijelosti: Dragi moji građani, znani i neznani, čitam statuse po fejsu, natpise po novinama i portalima, slusam radio postaje i vidim da vas jako zbunjuje i frustrira ova situacija sa vodom. Virujte i mene isto, zato i ne spavam i pišem ovako kasno. Nikad do sada u nasoj županiji nije donesena ovako rigorozna preporuka o nekorištenju vode od strane Zavoda za javno zdravstvo. Znam da je to tesko prihvatiti pogotovo kad se uzme u obzir da nije temeljena na analizi vode, nego na osobnom zapažanju odgovornih djelatnika Vodovoda koji su na vodocrpilistu Jaruga zamijetili tanak masni filc na vodi i osjetili miris nafte i sukladno pravilima, isto dojavili Zavodu. Samo na osnovu tih informacija djelatnici Zavoda su donijeli spomenutu preventivnu preporuku o nekoristenju vode za cijelo podrucje koje s te pozicije dobiva vodu. I čvrsto su stali i sada stoje iza te preporuke. Članovima Kriznog stožera sa mnom na celu, nije preostalo nista drugo nego prihvatiti njihovo mišljenje i organizirati se sa cisternama na način koji jesmo i koji funkcionira kao privremena mjera.
Uporedo s tim radnjama uzorci vode su poslani na analizu tamo gdje su ih Zavodi mogli odmah zaprimiti i uzeti u obradu. Radi tog razloga su otišli najprije u Zadar, a zatim u Zagreb.
Ono sto me cini optimistom, a vjerujem i vas, je saznanje kasno večeras, da su dosad zgotovljeni nalazi u oba zagrebacka Zavoda pokazali da su “svi analizirani uzorci ISPRAVNI na metale, BTX i ugljikovodike (nafta). Mišljenja su oba Zavoda da se voda može koristiti za higijenske svrhe! Tijekom dana će imati nalaze na pesticide i PAH za kompletnu analizu i o tome ce ovisiti da li je voda i za piće.” Nadajući se najboljem, isprika svima koji su se osjetili zakinutim ili uskracenim za bilo kakvu informaciju ili aktivnost, ali sve sto je poduzimano rađeno je u najboljoj vjeri i nakani, u skladu sa dostupnim informacijama i sredstvima i bez zelje da se bilo sta prikrije.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI