Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
IZDVOJENO
Regata Latinsko idro – gajeta ‘Sirotica’ odnijela pobjedu, plasman Jaruha u kategoriji leuta nisu ugrozila ni dva ministra u posadi

Regata Latinsko idro – gajeta ‘Sirotica’ odnijela pobjedu, plasman Jaruha u kategoriji leuta nisu ugrozila ni dva ministra u posadi

Među 67 leuta, gajeta i kaića koji su ove nedjelje sudjelovali na regati Latinsko idro najbrža je bila gajeta Sirotica, s kapetanom Damirom Čorkalom.

Posada 'Sirotice' Damir Čorkalo, braća Vito i Krešo Markov, Ivan Ježina i Izidor Juraga (Foto. Hrvoslav Pavić)

Posada ‘Sirotice’ Damir Čorkalo, braća Vito i Krešo Markov, Ivan Ježina i Izidor Juraga (Foto. Hrvoslav Pavić).

Višestruki pobjednik regate Latinsko idro Damir Čorkalo zasluge za pobjedu pripisuje ponajviše ‘Sirotici’, lijepom vremenu, dobrom vjetru, ali i posadi koju su činili braća Vito i Krešo Markov, vlasnici broda, te Ivan Ježina i Izidor Juraga. – Bilo je gušt idriti. Sve čisto, lipi vitar, savršeno. Bilo je tu i pripetavanja, minjanja pozicija, a mi smo tu ipak izvukli najbolje od broda, vjetra i posade. Na pola puta, kod okretanja oko Sustipanca, bili smo treći, pa smo prominili taktiku i izbili na prvo misto. Hvala Bogu i vitru, sačuvali smo ga do kraja – rekao nam je Čorkalo, višestruku pobjednik regate.

Poredak nije pokvarila ni nezgoda koju su imali s ‘uljezom’. Nespretni poljski nautičari sa svojom jahtom našli su se usred regatnog polja, pri čemu su zaboravili pravila pomorskog prometa.

– Nikakvi sudar se, hvala Bogu, nije dogodija. Jahta nam se našta isprid prove i nije znala šta će, pa smo se mi makli njoj, umisto da se ona makne nama. To su bili neki Poljaci i vozili su na motor, sa spuštenim idrima. Malo su nas usporili, ali nisu ugrozili pobjedu – ispričao nam je Čorkalo. 
Sirotica je, unatoč nezgodi s Poljacima, na cilj došla više od pet minuta prije slijedeće plasiranog. Druga je na cilj stigla gajeta Bepina s kormilarom Ivom Turčinovim, a i trećeplasirani brod u ukupnom poretku bila je također gajeta, Mala Matulića kojom je kormilario Krsto Matulić.

Među posadom leuta Jaruh i ove godine plovili su ministri Zmajlović i Hajdaš Dončić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Među posadom leuta Jaruh i ove godine plovili su ministri Zmajlović i Hajdaš Dončić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Unatoč dvojici ministara u posadi Jaruh je bio prvi u svojoj kategoriji

Prvi u kategoriji leuta, a osmi u ukupnom poretku, stigao je leut Jaruh, s kapetanom Grgom Jeratom i vrlo zanimljivom posadom. Naime, među mornarima su bili i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.
– A ja i kolega Zmajlović samo dajemo pozitivnu energiju. Premještamo se s jedne strane broda na drugu, radimo balans da se brod ne prevrne. I prošle godine smo bili na ovom brodu i također smo pobijedili – rekao nam je ministrar Hajdaš Dončić nakon utrke.
Da je ministar prometa ipak bio malo korisniji od običnog utega koji se premješta s jedne strane na drugu otkrio nam je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin, koji je bio član iste posade.
– Imali smo nezgodu na samom početku. Startali smo odlično, ali onda smo zapeli za nekakav konop. Ministri  Hajdaš Dončić i Zmajlović čakljama su pramac broda oslobodili iz zamke, ali onda je isti konop zapeo za kormilo. Nakon toga Jadran Jerat je skočio u more, zaronio i oslobodio nas. Tu smo izgubili barem deset minuta, ali ipak smo ostvarili dobar rezultat, zahvaljujući, među ostalima, i članovima naše posade koji dolaze iz Vlade RH – ispričao nam je Katičin.

[wzslider]  

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI