Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Kolinda Grabar Kitarović u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2: Legalizacija marihuane? Ajme, nisam sigurna…

Kolinda Grabar Kitarović u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2:
Legalizacija marihuane? Ajme, nisam sigurna…

Nu2 - Kolinda Grabar Kitarović

Tko je očekivao nešto više saznati o stajalištima predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović, ostao je razočaran njezinim nastupom u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Na cijeli set pitanja voditelja Aleksandra Stankovića, Grabar Kitarović je odgovarala smiješkom, ili obrambenom sintagmom “teško pitanje”. Pa smo tako vidjeli da pretendentica na fotelju šefa države o mnogočemu nema mišljenje, da uistinu nije nikakav predsjednički format, i da joj je osmijeh jače oružje od artikuliranog stava.

Pa ipak, osjetila se dovoljno jakom da pomogne Hrvatskoj kako bi postala bolja, prosperitetnija i pravednija, i taj je poriv presudio njezinoj odluci da se kandidira za predsjednicu RH, a ne Vaso Brkić, kako neki tvrde. Ne bi stolovala na Pantovčaku, spustila bi se među narod, a Pantovčak prenamijenila za osobe s posebnim potrebama, ustvrdila je, pribjegavajući klasičnoj demagogiji. O konkretnim gospodarskim reformama, tu se pak “ne bi štela mešat”, bit će to posao za gospodarski tim i oni će o tome odlučivati…?!

Referendum o izmjenama izbornog zakona inicijative “U ime obitelji”? Ne, na referendum neće izaći, ali podržava preferencijalno glasovanje, za razliku od smanjenog izborngo praga od 3 posto.

Prijevremeni izbori? Širokokutni osmijeh i kratko: Trebaju nam promjene.

Ćirilica u Vukovaru? Teško pitanje. Ne mogu reći ni da ni ne, svijet nije crno-bijeli. U redu, onda ipak ne u onim sredinama gdje se mora silom nametati građanima koji to ne žele.

Dario Kordić – ratni zločinac ili moralna vertikala, kako to vele hrvatski biskupi? Dario Kordić je osuđen i odslužio je kaznu, utvrđuje gradivo Grabar Kitarović.

Znači li to da nije moralna vertikala? Znate da nikada ne ističem svoje uzore. Sve promatram s manama i prednostima. Prema tome…

Treba li Titu dati trg u Hrvatskoj, odnosno treba li ostati Trg Maršala Tita? Zbilja teško pitanje. Poštujem da ima nekih koji Tita cijene zbog njegove antifašističke faze od 41.-45., povratka Istre matici zemlji, zbog toga što je rekao povijesno NE Staljinu, a i pokret nesvrstanih nije bio tako loš. Ali, Tito je bio diktator, znao je za zločine koje su činili komunisti…

Životno partnerstvo? Abortus? Uf, uf, sve su to teška pitanja …

Thompson? Pa svi smo mi slušali njegove pjesme, recimo Lijepa li si. Ali pored Thompsona slušam i Hladno Pivo, Celin Dion… branila se Kolinda Grabar Kitarović, osmjehujući se u nedostatku prikladnog odgovora, baš kao i u slučaju pitanja je li za legalizaciju marihuane.

Ajme, nisam sigurna… Vidjela sam u nekim zemljama razvijene demokracije koje su legalizirale lake droge kako mladi ljudi leže po ulicama a policija ih brutalnom represijom tjera s ulica. Znate, ja mislim da jedna droga vodi drugoj. A u medicinske svrhe, ne znam, možda… mucala je potencijalna predsjednica Hrvatske, kao bespomoćno mladunče bačeno u arenu s lavovima. Ako će tako izgledati i nastavak njezine kampanje, doista ne treba gubiti vrijeme prateći istupe HDZ-ove kandidatkinje. Ona naprosto ni o čemu ne zna što misli…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI