Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA
Indijska smokva ili opuncij (kaktus) – bodljikavi specijalitet i ukusni lijek…

Indijska smokva ili opuncij (kaktus) – bodljikavi specijalitet i ukusni lijek…

Za pojedine vrste kaktusa odavno je poznato njihovo ljekovito svojstvo, međutim mnogi od njih zaziru ponajviše zbog bodlji koji su dominantni na većini biljaka. Malo je onih koji nešto više znaju o njihovim blagotvornim svojstvima, posebice Opuncije i njezinih crvenih pupčastih plodova koji su kod nas poznati kao – indijske smokve. Na trpezama brojnih zemalja Azije ovi su izdanci pravi specijalitet, a ukusnim plodovima smatraju ih i u zemljama Južne Amerike. Rijetki su oni koji znaju da su indijske smokve bogate vitaminima, mineralima, vlaknima…

Opuncija, snimila : J. Klisović

Opuncija, snimila : J. Klisović

U Hrvatskoj tek rijetki znaju nešto više o ovom kaktusu koji se na području Dalmacije odavno udomaćio. Stara narodna medicina koju danas mnogi izvlače iz davno zaboravljenih i prašnjavih knjiga – ljekaruša, govori o primjeni ove vrste kaktusa u ublažavanju raznih upalnih tegoba i bolova u kostima. Bodlje koje znaju biti vrlo neugodne, ma kako oprezno postupali s opuncijom, najvjerovatniji su razlog zbog kojeg se mnogi odriču njegove pomoći iako je, kažu, vrlo blagotvorna i učinkovita.

Travarka Fatima opuncijom liječi bolna i otečena mjesta

Postarija travarka Fatima koja se cijeli život bavi travama koje prikuplja oko Čapljine kazuje nam kako je ova vrsta kaktusa neopravdano zaboravljena i zanemarena. Dokazana je, veli, njezina učinkovitost. U branje opuncije, savjetuje nas, treba krenuti s rukavicama na rukama i manjim oštrim predmetom kako bi razgranati kaktus otkidali od grane za koju se pričvrstila. Oštrim predmetom potom valja ukloniti sitne bodlje koje znaju biti neugodne, ali nisu previše bolne. U slučaju da ipak se ipak ne uspije izbjeći „bliski susret“ s neugodnim bodljicama dovoljno je „otresti“ ruku o hlaće potezima ruke u jednom smjeru, prema dolje.
opuncija, snimila : J. K.
Sljedeći korak u pripremi opuncije za tretman bolnih mjesta na tijelu je pažljivo presijecanje kaktusa na pola. Na svaku mesnatu polovicu treba nasuti prstohvat soli i ostaviti dvadesetak minuta da ga tkivo kaktusa upije. Nakon toga se solju tretirana opuncija stavlja na bolno ili otečeno mjesto i drži do sat vremena, a može i duže. Naknadna pojava sitnih bodljica na tretiranom mjestu ne treba plašiti jer brzo nestanu i ne ostavljaju traga. Postupak je potrebno ponoviti barem 2-3 puta. Ovaj drevni postupak prenijela nam je travarka iz Čapljine koja je svojim savjetom pomogla mnogima koji su se žalili na akutne i kronične bolesti kostiju.
Opunciju je, saznajemo najbolje brati koncem ljeta i za jesenjih dana.
Kako bi smo o opunciji saznali nešto više kontaktirali smo Vladu Bazikića iz Pule koji je, inače veliki zaljubljenik i poznavatelj kaktusa.

Opuncija (lopatar) i delicije – indijske smokve

– Opunciju se narodnim jezikom naziva- lopatarima. Postoji preko stotinu vrsta i podvrsta i sve su otporne na hladnoću. Većinom su vanjske biljke što znači da opstaju i u zimskim mjesecima jer im ne smeta hladnoća i zimska vlaga. Cvijetaju prekrasnim cvijetovima veličine od 6 pa do 15 centimetara i to u puno različitih boja. Neke vrste imaju dugačke rijetke ili dugačke guste bodlje, a neke imaju točkice veličine od milimetar i po pa do dva milimetra u kojima se nalazi i po 250 iglica. Postoji opuncija velikih članaka koji mogu biti široki dvadesetak, a dugački tridesetak centimetara. Na vrhovima imaju plodove- takozvane indijske smokve. To su plodovi koji su ostali nakon cvatnje (čahure sa sjemenom) i u Indijskim kulturama se upotrebljavaju kao vrlo ukusni jestivi specijaliteti. Nešto više o ovoj vrsti nije mi poznato jer na svom OPG-u uzgajam uglavnom južnoameričke vrste kaktusa. To su minijaturne vrste kaktusa koje vrlo bogato cvijetaju i rijetko prelaze visinu od 20 centimetara, a imam i Afričke sukulente (koje rijetko prelaze visinu od 10 centimetara). Uzgajam ukupno oko 2000 vrsti –  kazuje za Tris Vlado Bazikić.

opuncija, snimila: j. K.

Ljekovitost kaktusa iz rodova Aloe i Sempervivuma

Dodaje kako mu je poznato ljekovito svojstvo kaktusa iz roda Aloe i roda Sempervivum. Aloa, navodi, ima oko 470 vrsti i podvrsti, ali su samo tri ljekovite. Prva po ljekovitosti je Aloe Barbadensis, druga je Aloe Arborescens, a treća Aloe Vera. Kod roda Sempervivuma (narodno čuvarkuća) postoji preko 400 vrsti i podvrsti, a najpoznatija je ona čiji se listovi stave u uho kod upale i bolova.

Kaktus djeluje dijuretski, antitoksično…

Poznato je, naime da ove vrste kaktusa od kojih se prave sokovi i ekstrakti djeluju diuritetski, antitoksično, a blagotvorni su u slučaju dijabetesa, ponajprije zbog značajnog sadržaja vlakana i pektina. Poznato je kako mnogi piju sok od aloe za podizanje imuniteta. Zadnjih godina kaktusi su sve zastupljeniji u farmaceutskoj industriji, poglavito u proizvodnji raznih krema te drugih pripravaka.

.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI