Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
IZDVOJENO / KRONIKA 112
Desilo se i to: optužen za poticanje na nasilje i mržnju na društvenoj mreži

Desilo se i to:
optužen za poticanje na nasilje i mržnju na društvenoj mreži

dislajk1n

Evo i slučaja koji kazuje kako bi raznorazni huškači na društvenim mrežama, koji unatoč vrlo štetnom i kažnjivom djelovanju uglavnom ostaju nekažnjeni, ubuduće mogli malo razmisliti prije nego li se uhvate tipkovnice i počnu vrijeđati, pozivati na linč i mržnju protiv neistomišljenika, bez obzira je li se skrivaju iza izmišljenih imena ili formalnih virtualnih grupa.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obavještava kako je ‘nakon provedene dokazne radnje podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Crne Gore (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona.
– Okrivljeniku se stavlja na teret da je 22. svibnja 2013. u Nikšiću, na stranici jedne udruge na društvenoj mreži; sudjelujući u raspravi otvorenoj povodom građanske inicijative za raspisivanjem referenduma kojim bi se brak ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca; u nakani izazivanja netrpeljivosti i osjećaja osobne ugroženosti kod osoba homoseksualne orijentacije i pripadnika crne rase, putem svog profila na istoj društvenoj mreži objavio komentar kojim je javno poticao na nasilje i mržnju – kažu u splitskom Općinskom državnom odvjetništvu.
Više o toj problematici i kampanjama protiv poticanja na mržnju na internetu pročitajte u tekstu na TRIS-u o Virtualnim mutikašama na društvenim mrežama. 
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI