Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ilustracija (http://harvardpolitics.com)

Govorom mržnje do otvaranja novih radnih mjesta i jačanja IT-sektora?

Ilustracija (http://harvardpolitics.com)

Hoće li u Hrvatskoj doći do novog zapošljavanja i jačanja IT sektora zahvaljujući govoru mržnje, ustašofilima, fašistoidima i šovinistima koji čuće za tipkovnicama, kriju iza lažnih imena po društvenim mrežama te svakodnevno gadno zagađuju javni prostor?

Naime, Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft morat će učinkovitije suzbijati govor mržnje na internetu ili će na to biti prisiljeni zakonom, upozorila je Europska komisija, kako navode informativne agencije.
Nije poznato jesu li se počele tresti gaće navedenim američkim poduzećima zbog ovog izvješća EU-e, no sve te tvrtke su prije pola godine samoinicijativno potpisale dobrovoljni kodeks ponašanja po kojem na govor mržnje u Europi trebaju reagirati u roku 24 sata.
Pod time su podrazumijevali uklanjanje ili onemogućavanje pristupa spornom sadržaju, bolju suradnju s organizacijama civilnog društva i promicanje alternativa govoru mržnje, kako kažu.

Internetski šljam

No to baš i ne rade. Dok užasni komentari internetskog šljama ne budu uklonjeni, zna proći i nekoliko dana, a dotle je već načinjena teško popravljiva šteta.
Izvješće Europske komisije također pokazuje da je provedba tog kodeksa ponašanja u praksi daleko od zadovoljavajuće.

dislajk1n

– U praksi, tvrtkama treba više vremena i još nisu ostvarile taj cilj. Razmotrile su samo 40 posto utvrđenih slučajeva u manje od 24 sata. Nakon 48 sati stopa reakcije raste na više od 80 posto. To pokazuje da se cilj realno može ostvariti, ali to zahtijeva jače napore IT tvrtki – kažu u EK.
Komisija je zaprijetila da će internetske tvrtke prisiliti na bržu reakciju pravnim putem, no nije jasno kako će to učiniti. Možda će isključiti internet u EU-i (šala), kao što su to već učinili u sjedištu EP-a u Bruxellesu, gdje je pristup internetu iz sigurnosnih razloga moguć samo u uredima EU dužnosnika (nije šala).
– Ako Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft žele uvjeriti mene i ministre da ne-zakonodavni pristup može funkcionirati, morat će djelovati brzo i uložiti velik napor u predstojećim mjesecima – kazala je EK-povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Alati za prijavu mržnje

Tvrtkama se sugerira razvijanje alata za prijavu mržnje na mrežama, te novo zapošljavanje i obuku osoblja za rješavanje takvih zahtjeva.
Dakako, izvješće EK pokazuje neujednačen napredak u pojedinim državama članicama. Stopa uklanjanja rasističkih i sličnih postova u Njemačkoj i Francuskoj, primjerice, viša je od 50 posto, dok u Austriji iznosi samo 11 posto, a u Italiji četiri posto.

dislajk5

Nisu poznati podaci za Hrvatsku, no lako je uočljiva eskalacija govora mržnje na društvenim mrežama, te u komentarima čitatelja na nekim internetskim portalima. Neke mreže bi se u nekim takvim slučajevima mogle preimenovati u hatebook.  Šovinistički, rasistički, ustašofilski i fašistoidni ‘statusi’ i komentari su svakodnevna pojava, a provodi je vojska ‘komentatora’, najčešće pod stupidnim pseudonimima. No, često se primjeti kako isti ne bivaju uklonjeni, barem ne neko dulje vrijeme.
Nije sve tako crno. Čini se kako bi možda zahvaljujući tom crnilu i porastu govora mržnje moglo doći i do gospodarskog rasta tj. procvata i porasta stope zaposlenosti u Hrvatskoj. Odnosno do popularnog izvlačenja sredstava iz EU fondova i otvaranja novih radnih mjesta, kako se kaže, kao da su radna mjesta konzerve.
Naime, Facebook i ostali bi u Hrvatskoj zbog bujice i poplave takvih sadržaja možda trebali zaposliti znatno veći broj osoblja koje kontrolira prijavljeni govor mržnje nego neke druge europske zemlje, što je izvrsna prilika za navedeno jačanje IT sektora u Hrvatskoj.

Ključni pojmovi: J… te Tito, četnik, ustaša, čedo, ujo itd.

Dapače, možda bi Hrvatska mogla postati i regionalni centar, otvoriti pogone FB-a, Googlea i ostalih za suzbijanje govora mržnje u cijeloj Jugoistočnoj Europi i na Balkanu, te postati regionalna IT-sila. Prednosti su što se u većini država na tom području govori mržnja sličnim jezikom, pa bi naši hrvatski zaposlenici bili u prednosti, jer razumiju i bosanski, srpski, crnogorski, a pomalo slovenski i makedonski.
Dobro je i što govor mržnje koristi neveliki broj riječi i izraza, a govornici mržnje najčešće su vrlo skromnih mentalnih i obrazovnih kapaciteta.
Lako su prepoznatljivi i ključni pojmovi koji se pojavljuju u svim državama i svim jezicima ovog dijela Europe poput: J… te Tito, četnik, čedo, ustaša, ujo, jugoslavenčina, udbaš, komunjara itd.
Balkan je i inače vrlo plodno područje za razvoj govora mržnje, te je gotovo nemoguće očekivati da bi ‘materijala’ za novozaposlene IT-operativce moglo nedostajati, što jamči opravdanost ulaganja u takav regionalni centar, te stabilnost poslovanja i siguran rast dobiti već u prvom kvartalu sljedeće godine.

facebook-prst-dolje

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI