Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Zaposlenici Radio Šibenika poslije 54 dana prekinuli štrajk

Zaposlenici Radio Šibenika poslije 54 dana prekinuli štrajk

Županijski radio Šibenik - Štrajk (Foto H. Pavić)  (2)Zaposlenici Županijskog Radio Šibenika, nakon 54 dana štrajka zbog nekoliko neisplaćenih plaća, od jutros u 6 sati,  ponovo rade punim kapacitetima. Dosad su samo puštali glazbu, emitirali ugovorene reklame, komunalne i druge obavijesti . Štrajk su prekinuli jer su im isplaćene dvije plaće te napravljen izračun za neisplećene lipanjsku i srpanjsku plaću što im omogućava pokretanje ovrhe u slučaju neisplate. Do 15. rujna, očekuju da im budu podmirena dugovanja za lipanj i srpanj. U protivnom, već 16. rujna stječu sve zakonske uvjete za pokretanje novog štrajka zbog tri neisplaćene plaće. –  To  je s naše strane znak dobre volje i želje da se nastavi normalno raditi, jer smo poslije gotovo dva mjeseca štrajka došli u slijepu ulicu. Nije bilo nikakvog pomaka nakon dvije isplaćene plaće, za travanj i svibanj, a poslodavca je zanimalo samo jesmo li spremi početi raditi- kazao nam je predsjednik sindikata djelatnika Radio Šibenika Mario Marotti.

Djelatnici Radio Šibenika učinili su, dakle, prvi korak i prekinuli štrajk. No, zasad nema nikakve garancije da će biti riješen temeljni problem, pitanje vlasničke strukture, s obzirom da je većinski vlasnik, Zagreb Montaža, nezainteresiran za medijsku djelatnost i iz nje evidentno želi izaći. U prevladavanju krize na Radiju, vlasnik je nedavno  odobrio pozajmicu od 112 tisuća kuna za plaće iz travnja i svibnja, te brutto (doprinose) za lipanj, što ne riješava pitanje egzistencije desetak djelatnika niti dugoročno sudbinu postaje.

No, iz slijepe ulice, kako veli Marotti, trebalo je nekako izaći, radi čega je štrajk prekinut, i do 15.rujna radit će se u punom opsegu. A što će biti nakon tog datuma,  ovisit će o tomu hoće li vlasnici ispuniti uvjete zaposlenika. Neslužbeno se navodi kako je i poslodavcu jasno da je prijeko potrebno doinvestirati tvrtku s još 300 tisuća kuna… U međuvremenu, malobrojna ekipa Radio Šibenika, koju je odnedavno napustio i dojučerašnji voditelj marketinga Zoran Stoičević koji je dao izvanredni otkaz zbog tri neisplaćene plaće, radit će za minimalac od 3.017 kuna brutto, odnosno 2.300 netto . Novi direktor Radija Dalibor Slavica promijenio je, naime, Pravilnik o radu i od 1. kolovoza svim zaposlenicima plaću smanjio na – minimalac! I tako će biti  bar do kraja ove godine. Osim ako Grad Šibenik, koji ima 16 posto udjela u Županijskom radiju, ne poduzme neke radikalnije i konkretnije mjere za spas najstarijeg lokalnog šibenskog medija koji broji 45 godina starosti i odavno se etablirao kao brend grada …


VEZANE VIJESTI