Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
“Slučaj Azimut”/ Nimalo zabavno politiziranje zabave

“Slučaj Azimut”/ Nimalo zabavno politiziranje zabave

"Slučaj Azimut" dojučer pozitivan primjer supstituiranja ugasle industrije tek probuđenim turizmom naslonjenim na artikulirani i pažljivo osmišljeni kulturno-glazbeni, atraktivan noćni život tradicionalno uspavanog radničkog grada, preko noći se pretvorio u svoju suprotnost.

Nina Romić - koncert u Azimutu (Foto H. Pavić) (2)

“Slučaj Azimut” dojučer pozitivan primjer supstituiranja ugasle industrije tek probuđenim turizmom naslonjenim na artikulirani i pažljivo osmišljeni kulturno-glazbeni, atraktivan noćni život tradicionalno uspavanog radničkog grada, preko noći se pretvorio u svoju suprotnost. U prvorazrednu nacionalnu aferu i poligon političkog hrvanja u blatu. Šibenski iskorak u urbani turizam kliznuo je, jednom nespretnom policijskom intervencijom, u klasični režimski primitivizam. Vlasnici kluba Azimut, oko kojega se u sprezi s gradskom vlašću, pažljivo tkao novi imidž Krešimirovog grada, završili su na jednu noć u pritvoru zbog narušavanja javnog reda i mira nedopušteno glasnom glazbom iz, budimo precizni, zatvorenog prostora. U kojem, nota bene, po volji i odluci Grada, imaju pravo puštati glazbu do 4 ujutro.

Iako kažu da je dan pametniji od noći, buđenje nije donijelo očekivano otriježnjenje, pa je sada politika navukla bokasačke rukavice, žustro preskočila konope i ušla u ring.

Slučaj je isprovocirao Franko Vidović (!?)

– Slučaj Azimut isprovocirao je Franko Vidović, politikantski mobilizirajući internetsku mladež na otpor i podjele –  optužuje gradonačelnik Željko Burić.

– Ako sam tako moćan da mogu svojim facebook statusom pokrenuti mladež, ne moram se misliti za izbore. Već sam pobijedio, ironizira SDP-ovac Vidović. Biskup, koji je “kašu zakuhao”, šuti. Svoje je rekao, em šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, em pastvi na Veliku Gospu. Od zaglušujuće i izluđujuće buke iz Azimuta nije se moglo ni usnuti ni pomoliti. Nešto je trebalo učiniti. I učinjeno je. Hoće li biskup sada imati miran san? Ta to nam je ipak, važnije od svega…

Policijski su trudbenici intervenirali u subotu u noći,  najprije nešto iza dva, potaknuti, navodno, pritužbama okolnih stanara, pa i onoga najmoćnijeg i najdalekometnijeg, biskupa Ante Ivasa.  Zatražili su da se zabava nastavi u lokalu s nešto manje decibela. I otišli svojim putem. Ali, ne zadugo. Oko tri, navratili su ponovo, jer dečki iz Azimuta ne samo da glazbu nisu stišali, nego su je pojačali. A policiju, u drugom obilasku, navodno, pogrdama dočekali. I u “marici” završili. Prekršajnom sucu storiju svoju sutradan kazivali. I javnosti se na spregu politike, crkve i policije požalili. Mlade, koji njihov klub redovito posjećuju, homogenizirali. U njima vatru užgali. Ali, požara, kažu, neće biti. Plamen će samo u luminima ostati. Na skalama podno Katedrale. Da biskup bolje vidi tko se tamo okuplja i tko mu noću pod prozorima snove u noćnu moru pretvara. Gradonačelnik Željko Burić, apelira na svoje mlade prijatelje za koje je, još dojučer toliko senzibiliteta i razumijevanja imao, da sačuvaju dostojanstvo i mir. Nije li o dostojanstvu trebalo i prije misliti?

Grad – posrednik između Biskupije i Azimuta (?)

– Nema govora o gašenju Azimuta, kamoli o gašenju noćnog života u Šibeniku – eksplicitan je Burić. I ponavlja staru mantru: Ono što smo započeli projektom Nova u Docu, i uspješno nastavili ovog ljeta od Azimuta do Doca, nastavlja se i to je pravac kojim Šibenik ide. Nikakvi pritisci neće nas pokolebati u naumu da nastavimo promovirati Šibenik kao grad sadržaja s ciljem da za Novu godinu imamo otvorene sve hotele i hostele u gradu – ambiciozno će i nepokolebljivo gradonačelnik, pozivajući mlade da mirno prosvjeduju i ne daju se uvuči u političke igre i podjele. A  što se intervencije policije tiče, s tim  Grad, veli Burić, nema baš ništa, niti su te službe pod ingerencijom Grada, a niti Grad to može komentirati. Ali će nastaviti tražiti kompromisno rješenje u suradnji sa stanarima starog grada i onima koji su ga učinili prepoznatljivim. Štoviše, gradska vlast se čak nudi biti medijatorom u rješavanju spora između Biskupije i Azimuta koje poziva za “zeleni stol”. Buka nije nerješiv problem, za to postoje nova tehnološka rješenja kakva se već primjenjuju u Zrču, a kojim se softverski regulira razina buke. Tako da je svi čuju, osim biskupa na počinku…

– Pustimo biskupa, nije riječ samo o biskupu. Biskup je u ovom slučaju samo jedan od građana Šibenika koji ima pritužbe na buku. A osim njega, tu je još 160 drugih Šibenčana koji su potpisali peticiju protiv prekomjerne buke u starom gradu. Ali, priča o biskupu i čelniku jedne političke stranke (HDZ op.a.) perfidno je iskorištena i ispolitizirana, s finim PR-ovskim nijansama – žali se gradonačelnik, dodajući kako ga “slučaj Azimut” silno podsjeća na svojedobno instrumentaliziranje navijačke skupine Funcuti za potrebe predizborne kampanje, kada se nije prezalo, ističe, ni od podjela među navijačima za sitne političke poene.

Taj smo scenario vidjeli s Funcutima…

– Taj smo scenario već imali. Neki su na Facebooku digli cijelu svoju pješadiju s vrlo aktivnim medijskim, internetskim pristupom. Cijelu priču Franko Vidović je – imenuje “prvooptuženog” gradonačelnik –  svojim Facebook profilom sveo na politikantsku  razinu, a to nije moja priča. To će postati ozbiljan problem, ali ne moj, nego onih koji su zaduženi za javni red i mir – nekako će zlosutno Burić, napominjući kako se neće dati uvući u politička razračunavanja. Za njega je “slučaj Azuimut” pitanje prekomjerne buke i radnog vremena, ali da će zbog toga, kaže, biti zaustavljen razvoj Šibenika i zatvoren Azimut, nema govora. Uostalom, dodat će, s Hrvojem Jelkovićem sam u stalnom kontaktu, vrlo dobro se razumijemo i  surađujemo.

Ali, što je to doista SDP-ov saborski zastupnik i čelnik šibenskih socijaldemokrata, Franko Vidović, napisao na svome FB profilu, a da bi to zadalo glavobolje službama javnog reda i mira?

– Što je previše, previše je. Pustite poduzetnike da rade svoj posao onako kako najbolje znaju. Nisu oni krivi što neki ne razumiju  što je grad i kako treba izgledati! Prvo Terraneo, sad ovo. Kome doista smeta ljetni noćni život u gradu? Kako da se ljudi bave turizmom, ako ćemo ih na svakom koraku u tome spriječavati? Da poručimo gostima da pošalju novac, a oni neka ostanu kući jer u Šibeniku zabave nema? Sve ono dobro što je napravljeno u četiri godine od 2009. do 2013. ova vlast ciglu po ciglu razgrađuje i bojim se onoga što sam rekao na početku kampanje 2013.: Neće oni probuditi grad, Šibenik je budan i vitalan, oni će ga samo ponovo uspavati!.. Protiv sam bilo kakvih zabrana i ako želimo biti turistički grad, onda moramo živjeti za turizam i s njim ova dva mjeseca po 24 sata na dan. Ili uživajmo u tišini, miru i neuspjehu koji je uvijek posljedica nečinjenja – zapisao je Vidović na FB-u. Na optužbe poteštata mirno odgovara: To je klasičan politički spin gradonačelnika kao i ovo sada što pokušavaju izgladiti cijelu stvar tako što odgovornost za aferu prebacuju na biskupa i Azimut i nukaju ih na dogovor. Grad je odgovoran, i ako se netko treba dogovoriti s biskupom, to je onda Grad!

Tko preživi, pričat će…

A Grad i biskup već su se de facto dogovorili da buke pored Katedrale i biskupske palače neće biti. Dogodine, preživi li Azimut ovaj incident, ljetna pozornica seli na neku “primjereniju lokaciju”. Ili Jelković & com. na neku drugu destinaciju… a Šibenik na svoj predturistički početak, kada tvrđave nisu bile obnovljene niti  ”cijeli grad pozornica”…

Nije mi jasno jedno: za samo tjedan dana, 1. rujna, šibenski noćni život zaključio bi ovosezonski program. Uspješno. Bez skandala, nacionalne blamaže, incidenata, jer, do policijskog privođenja voditelja i vlasnika Azimuta, nijednog ekscesa nije bilo. Tko se to nije mogao suzdržati još samo tjedan dana i odahnuti u svome ponovo stečenom miru i spokoju? Tko je to imao tako snažan poriv agresivno dokazati svoju moć “na kraju balade” pa koliko god to koštalo?

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI