Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Šibenski Biskup Ante Ivas: ‘Od zaglušujuće i izluđujuće buke ne možemo više živjeti u svojim kućama ni moliti u katedralama’

Šibenski Biskup Ante Ivas:
‘Od zaglušujuće i izluđujuće buke ne možemo više živjeti u svojim kućama ni moliti u katedralama’

Svetkovina Velike Gospe u Šibenskoj biskupiji proslavljena je i u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Svečano misno slavlje u koncelebraciji sa desetak svećenika predvodio je Šibenski biskup Ante Ivas, koji se kroz propovijed, govoreći o vjeri, narodu i obitelji dotakao i buke koju ispod njegova prozora rade gosti kluba Azimut  i predstave Pepeljuga na otvaranja ovogodišnjeg MDF-a .

Proslava Velike Gospe u Vrpolju (Foto H. Pavić) (12)

U homiliji je ukazao na važnost vjere, te istaknuo kako vjerujemo da Gospa zna najbolje sve naše nevolje. – Zna i danas što nam najviše treba u ovom našem vremenu. Gospa zna kako i danas kao i u njeno vrijeme ima okrutnih Heroda koji su spremni sve obezvrijediti kako bi bili sigurni gospodari. Kažu, agresivno pišu i mnogim zakonima obznanjuju kako čovjeku ne trebaju nebeska svijetla – rekao je biskup Ivas.
U novome mraku, kaže Ivas, čovjek gubi svoje lice i obličje, a često puta i svoje ime i svoju kulturu, svoj identitet. U tami što se spušta ispremiješala su se sva sigurna mjerila istine i pravde, poštenja i poštivanja, istine se proizvode kroz medije i lobije po željama moćnika. Vjera i ljubav, seksualnost i sloboda i sve druge kreposti i darovi Božji gube svoj izvorni smisao i sadržaj. Kažu to je pluralizam. Izjednačuju se Bog živi i ljudski idoli, prava vjera i magija, širi se pornografija i perverzije svake vrste, ali kažu to je sloboda izražavanja, to je alternativni način života. Svaku večer to možemo gledati na našoj televiziji. Ali, kažu, to je multi-kulti.  Pobačaj, ubojstvo živog nerođenog djeteta, zovu danas pravom na izbor. Kao da je mrak postao poželjan.  Noćne zabave uz zaglušujuću i izuluđujuču buku, često puta tako bezobzirnu da mnogi ne mogu više živjeti u svojim kućama, ni moliti usvojim crkvama, pa ni u katedralama. Nude se sve više kao vrhunac moderne zabave naročito djeci i mladima. Gledam te prizore u našem gradu. Jeli moguće, pitam se, to tumačiti potrebom provoda, zabave, turizma, profita ili kako u Šibeniku kažu revitalizacije gradske jezgre, upozorio je biskup Ivas.

Naglasio je važnost obitelji kao ishodišne ljudske zajednice koja stoji u temeljima ljudskog društva. – Svjedoci smo kako su mnogovrsne sile zla ujedinile u nastojanjima da upravo u obiteljima unesu što više mraka, razdora i nereda. Umjesto da svaka društvena zajednica, a tako i naša, kao svoj temelj i zadatak osigura sve moguće zakonske, gospodarske i socijale uvijete za razvoj obitelji; svjedoci smo obezvrjeđivanja obitelji. Događa se itekako vidljiva i gorka istina, kako se čovječanstvo više udaljava ili zaklanja od svjetla Božjega, na zemlju se spušta sve veća muka, tama, strah, sve gušća magla spušta na putove i raskrižja ljudska, sve češće se gase i svjetionici i semafori, čovjek sve dublje i češće luta stranputicama, upada u sve dublje provalije, umnožavaju se nesreće i materijalne katastrofe, još dublje i teže duhovne i duševne bolesti i nesreće svake vrste. Ne možemo to ne vidjeti – upozorio je Ivas.
Proslava Velike Gospe u Vrpolju (Foto H. Pavić) (6)
–  Obitelj je ishodišna ljudska zajednica koja stoji u temeljima društva. Svjedoci smo kako su se mnogovrsne sile zla ujedinile u nastojanjima da upravo u obitelj unesu što više mraka, magle, pomutnje i nereda. Svim silama nastoje srušiti i razvaliti obitelj temeljenu na blagoslovljenom životnom zajedništvu jednoga muškarca i jedne žene koji je Stvoritelj podario ljudskom rodu kao svoj najveći dar, da obitelj bude trajni izvor zajedništva i staranja novih ljudskih bića na sliku Božiju – rekao je biskup Ivas.
Požalio se da se posvuda nameće i propagira kao novo i poželjno vrijeme koje dolazi. – Vrijeme u kojem će brak sklapati i osobe istoga roda i spola, kad će mati i maćeha biti muški transvestit, kao u modernoj pepeljugi na otvaranju Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku ove godine, kad će se djeca naručivati od surogat majki, vrlo brzo će se klonirati djeca po klinikama, kupovati na tržnicama svijeta, ne samo kao djeca nego i kao rezervni djelovi za bogate i moćne. I na to bi se trebali navikavati po televiziji, zdravstvenim i drugim odgojima u školama? – pitao se Ivas moleći se Gospi i zazivajući milost Božju zajedno tisućama vjernika u Vrpolju.
Proslava Velike Gospe u Vrpolju (Foto H. Pavić) (7)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI