Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA / POLITIKA
Šibenska biskupija o Azimutu: ‘Ako je pijano vrijeđanje policajaca primjer kulture i ponašanja koje se želi poticati, onda će Crkva protiv toga dizati svoj glas’

Šibenska biskupija o Azimutu:
‘Ako je pijano vrijeđanje policajaca primjer kulture i ponašanja koje se želi poticati, onda će Crkva protiv toga dizati svoj glas’

O aferi stvorenoj oko šibenskog kluba ‘Azimut’, gdje su se u noći na nedjelju zbog preglasne glazbe sukobili policija i vlasnici kluba, priopćenjem za javnost se oglasila i Šibenska biskupija. Naime, biskup Ante Ivas optužen je kao glavni krivac mogućeg gašenja kluba jer se u propovijedi za blagdan Velike Gospe požalio na ‘zaglušujuću i izluđujuću buku’ iz kluba, a prozvan je i što se zbog koncerata na ljetnoj pozornici, koja se nalazi tik uz biskupski dvor, požalio Tomislavu Karamarku, stranačkom šefu šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića.

Mons Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije (Foto H. Pavić) (3)

Mons Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije (Foto H. Pavić)

Priopćenje za javnost Šibenske biskupije koje potpisuje generalni vikar mons. Marinko Mlakić prenosimo u cijelosti:  ‘Zgroženi smo medijskim i političkim napadima kojima je ovih dana izložen šibenski biskup mons. Ante Ivas, a s njime cijela Katolička Crkva u Šibeniku sa svojim svećenicima i vjernicima. Potpuno neutemeljeno i bez valjanog povoda biskupa se optužuje za ”kulturocid”, ”klerofašizam” te ”spregu Crkve, politike i policije” kojima je za cilj, kako se to u navedenim optužbama navodi, zatvaranje kluba Azimut, koji djeluje u strogom centru Šibenika u neposrednoj blizini katedrale. Začuđujuće je ponajprije kako se incident u klubu Azimut, s kojim biskup nema baš nikakve veze, pretvorio u pravu medijsku hajku na njega i Crkvu, a koji je kulminirao ”mirnim prosvjedom” pod parolama kao što su: ”Biskupe, večeras nema spavanja”, “Ovo je klerofašizam u kojem ne želimo živjeti” i sl., a sve u svrhu, kako to prosvjednici ističu, da se biskupu pokaže što su tolerancija i kultura, jer je, po njihovom mišljenju, upravo on odlučio ugasiti spomenuti klub. Pri tome je sam uzrok incidenta, a to je remećenje javnog reda i mira, ometanje i vrijeđanje policije od strane dvojice vlasnika kluba koji su, kako nas je izvijestila policija, bili pri tome pod utjecajem alkohola i radi toga privedeni, ostao sasvim po strani i bez javne osude kao da se radi o nečemu sasvim beznačajnom ili normalnom. Štoviše, njih se unatoč tome bezrezervno predstavlja kao promicatelje kulture među mladima. Što reći na to osim: ukoliko je to primjer ”kulture” i ponašanja kakve se želi promicati među mladima našega grada, onda je to za nas zbilja zabrinjavajuće i s punom odgovornošću izjavljujemo da će Crkva protiv toga dizati svoj glas.
– Jednako tako, kada se već ovaj incident povezao s negodovanjima biskupa protiv prekomjerne buke u noćnim satima, začuđuje potpuno ignoriranje stvarnog problema od strane ”prosvjednika” i medija koji su im se stavili u službu, a to je da se već dugo na istu žale gotovo svi okolni stanari te neprimjerenost jednog takvog sadržaja u strogom povijesnom centru našeg grada i u neposrednoj blizini katedrale. Tu posebno mislimo na ljetnu pozornicu kluba. Spomenuti stanari u svojoj do sada sasvim bezuspješnoj borbi za svoja građanska prava obraćali su se više puta samom biskupu i župniku katedrale.
U tom smislu biskup i mi svećenici koji djelujemo pri katedrali (gen. vikar, župnik i biskupov tajnik) više puta smo u razgovorima s odgovornima u gradu navodili problem buke koji ne ometa samo noćni mir okolnim stanarima nego vrlo često onemogućava primjereno obavljanje svetih obreda u katedrali, posebno večernjih svetih misa u ljetnim mjesecima. Duboko smo se kao vjernici osjetili povrijeđenima kada o posljednjem Božiću nismo mogli u miru slaviti niti misu polnoćku. Naglašavali smo u tim razgovorima da cijeli prostor oko katedrale, radi svoje iznimne kulturne i povijesne vrijednosti te obredne funkcije same katedrale zahtjeva posebnu brigu i pažnju kada se radi o turističkim i kulturnim sadržajima. S obzirom da naši razgovori nisu urodili nikakvim plodom nego je problem buke postao još izraženiji, biskup je o tome nedavno javno progovorio držeći to svojom biskupskom dužnošću. Duboko vjerujemo da je to u demokratskom društvu sasvim legitimno, a i poželjno.

U događajima ovih dana posebno nas začuđuje uloga i držanje odgovornih u gradu na čelu s gradonačelnikom te saborskih zastupnika, koji su se svojim komentarima i podrškom ”prosvjednicima” izravno uključili u ove događaje. Potpuno je izostala osuda krajnje neprimjerenog ponašanja vlasnika kluba, neutemeljenog okrivljavanja, klevetanja i otvorenog vrijeđanja biskupa i Crkve koji su na trenutke prelazili u pozivanje na mržnju i netrpeljivost, tako i iskren poziv da se poštuje slobodu govora i dostojanstvo osobe – u ovom slučaju biskupa Ivasa – te na istinsku toleranciju i dijalog koji bi trebali biti odlika civiliziranog društva kakvo, vjerujem, svi želimo izgraditi.

Držimo da je ovo svima nama upozorenje i poziv da odgovorno, otvoreno i u duhu tolerancije pristupimo traženju zadovoljavajućih rješenja u svim ovim poteškoćama, jer red, blagostanje i zdravi suživot u društvu mogu se ostvariti jedino u istini i međusobnom poštivanju, dok laži, podmetanja i manipulacije ljudima rađaju samo novim i većim podjelama – stoji u današnjem priopćenju mons. Marinka Mlakića.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI