Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
EKOLOGIJA
Obljetnica Nacionalnog parka: U Kornatima se turisti više neće samo odmarati – educuirat će se, šišat će ovce i brati masline

Obljetnica Nacionalnog parka:
U Kornatima se turisti više neće samo odmarati – educuirat će se, šišat će ovce i brati masline

U obilježavanju 34. obljetnice proglašenja Javne ustanove Nacionalni park Kornati u srijedu je na Kornatima i u Murteru sudjelovao i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, koji je ovo zaštićeno otočje istaknuo kao primjer koji pokazuje da čovjek i priroda mogu i moraju zajedno, da se može živjeti i raditi poštujući prostor.

34. obljetnica NP Kornati (Foto H. Pavić) (1)

– Naša je zadaća čuvati prirodno bogatstvo koje imamo i istovremeno omogućiti lokalnom stanovništvu da živi i radi, a posjetiteljima da mogu uživati u ovom jedinstvenom biseru na Jadranu. Vrijeme je za radikalne promjene, za projekte održivog razvoja koji će u fokusu imati čovjeka, čovjeka domicila, koji je održao Kornate u ovoj formi – rekao nam je uoči slavlja Robert Bobinac, ravnatelj NP Kornati.
Godišnje Kornate posjeti oko 14.000 brodova i između 120 i 150 tisuća turista. Cilj  Nacionalnog parka, kaže Bobinac, nije masovni turizam. Zbog zaštite temeljnog fenomena, nastojat će se posjeti rasporediti na duže razdoblje, barem od travnja do studenog. – U kontekstu zaštite prirode moramo, ne kažnjavati, nego educirati ljude. U tom smislu na jesen kreće uređenje prezentacijsko-edukacijskog centra u Vruljama, koji će služiti za edukaciju gostiju, ali i osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata. Turizam i zaštita prirode su kompatibilni na jedan specifičan način. Nije nam cilj da multipliciramo broj uplova, već da ovu navalu koju imamo u 45 dana rastegnemo na predsezonu i posezenu, od strižnje ovaca u travnju do berbe maslina u studenom. Po novom konceptu nacionalni parkovi bi trebali biti pokretači tog zelenog turizma, zelene ekonomije – rekao je Bobinac. 
Ipak, kaže Bobinac, porazna je činjenica koju je pokazala prošlogodišnja anketa da čak 86 posto stanovnika Šibensko-kninske i Zadarske županije nikad nisu bili u Kornatima i o njima malo ili ništa ne znaju. 
34. obljetnica NP Kornati (Foto H. Pavić) (3)
Ministar Zmajlović je naglasio kako su ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim područjima prioritet ministarstva jer se takvim projektima podiže razvojni potencijal parkova. – U 2012. i 2013. godini u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo je 115 milijuna kuna, ove i sljedeće planira se još 120 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna. K tome, radi se i na podizanju vizualne prepoznatljivosti zaštićenih područja te se svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjuje pod zajednički brend Parkovi Hrvatske – rekao je ministar Zmajlović.
Na Kornatima se, rekao je ministar, na pravi način pokazuje kako čovjek i priroda mogu i moraju zajedno, kako se može živjeti i raditi poštujući prostor.
Govoreći o razvoju turizma u nacionalnim parkovima ministar Zmajlović istaknuo kako je najvažnije da se on razvija na održiv način. – Zato je važno da ulažemo u posjetiteljsku infrastrukturu, u sadržaje koji će biti organizirani i koji neće ugrožavati temeljne fenomene a ujedno će osigurati pretpostavke za generiranje razvoja, novih prihoda, povezati se s lokalnom zajednicom. Želimo potaknuti lokalno stanovništvo da uđu u određenu poljoprivrednu proizvodnju, da pruže dodatne usluge koje park kao određeni brend parka prenese na proizvode i usluge stanovništva – rekao je Zmajlović.
34. obljetnica NP Kornati (Foto H. Pavić) (8)
Ministar se okušao i u kuhanju. Zajedno s ravnateljem Bobincem i djelatnicima parka Murterinima i njihovim gostima pripremao je lokalne specijalitete: Paštu s plodovima mora i kornatski gulaš.
– Oni kojima godinama kuham do sada se nisu bunili. Vidjet ćete i večeras. Ljudi će ocijeniti. Volim kuhati, činjenica je, i unijeti u kuhanje vlastitu osobnost. Možete imati iste sastojke iste recepte, ali dva kuhara napravit će od toga dva različita jela. Zato je važno unijeti emocije i osobnost u kuhanje. Za kornatski gulaš otprilike sam shvatio recept i ideju. Ide bravetina, luk, peršin, vino, sol, papar i maslinovo ulje. Vidjet ćete kako to izgleda kad neko jelo prvi put kuham – rekao nam je ministar Zmajlović miješajući gulaš velikom drvenom kuhačom. 
Njegovo jelo izazvalo je veliko zanimanje i turista i mještana. Naime, naići na bravetinu, meso uškopljenog ovna, prava je rijetkost. Murterini ovce uzgajaju na Kornatima, na škrtim, suhozidom ograđenim pašnjacima. Uškopljenog ovna izdvajaju iz stada u posebne ograde, gdje ga drže tri mjeseca ili godinu dana. To je potrebno učiniti kako bi meso životinje izgubilo karakterističan, neugodan miris. Međutim, žale se Kornatari, vrlo često ovan od samoće pokuša pobjeći plivajući, pa se utopi.

34. obljetnica NP Kornati (Foto H. Pavić) (9)
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI