Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
UKRATKO

Ministarstvo zdravlja poništava natječaje za nabavu bolničke opreme iz mandata ex-ministra Rajka Ostojića:
Je li sporna nabava i CT uređaja za šibensku bolnicu?

Je li na pomolu nova afera u Milanovićevoj vladi? Neslužbeno su, naime, procurile u javnost informacije o namještanju natječaja za nabavu nove bolničke opreme i uređaja, pri čemu se, kako se insinuira, pogodovalo pojedinim proizvođačima, neovisno o tome jesu li ti uređaji i oprema bili potrebni bolnicama. A sve to se, izgleda, događalo tijekom mandata bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. Sporne su, čini se, nabave u bolnicama od bjelovarske, preko pulske, zadarske…  do šibenske.

Zasad je službeno aktualni ministar Siniša Varga zatražio poništenje postupka javne nabave MSCT uređaja u bjelovarskoj bolnici, ali se spekulira kako bi se isto moglo dogoditi s javnim nabavama u još 18 hrvatskih bolnica. Među njima i u Županijskoj bolnici Šibenik.

Radi se o nabavi 16-slojnog CT-a za kojeg su se, navodno, uvjeti i specifikacije uređaja prilagođavale proizvođaču opreme General Electricu. Prvi natječaj za šibenski CT-uređaj raspisan je u ravnateljskom mandatu sadašnjeg gradonačelnika Željka Burića, koji izrijekom tvrdi da je kompletan postupak nabave vodilo Ministarstvo zdravlja, te da šibenska bolnica s natječajnom procedurom nije imala nikakve veze. No, prvi je natječaj, veli Burić, poništen, a novi je raspisan nakon njegova odlaska iz bolnice u gradsku upravu, pa nije upućen u ono što se događalo s tim ponovljenim natječajem .

Aktualni ravnatelj (sanacijski) Ante Županović za RTL televiziju je izjavio kako se radilo o nabavi iznimno potrebnog uređaja, pa u ovom slučaju nema govora o tome da se natječaj namještao za nekog proizvođača opreme, a da Bolnici uređaj nije trebao.

Zanimljivo je da se još uvijek o novoj, potencijalno velikoj aferi u hrvatskom zdravstvu, bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić,  nije oglasio, iako su sve optužbe adresirane na njega jer su sporni natječaji i nabave iz vremena kada je on vodio resor zdravlja u vladi Zorana Milanovića.

 


VEZANE VIJESTI