Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
IZDVOJENO
Mimohod sjećanja u Vodicama:  ‘Ima tome već sedam godina, otišla je jedna strašna ekipa’

Mimohod sjećanja u Vodicama:
‘Ima tome već sedam godina, otišla je jedna strašna ekipa’

Mimohodom sjećanja večeras je u Vodicama obilježena sedma obljetnica stradanja vatrogasaca na otoku Kornatu.Vodice - Mimohod sjećanja (Foto H. Pavić) (20)

Više tisuća vatrogasaca, prijatelja i kolega 12-orice poginulih pripadnika JVP Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno, Vodičana i njihovih gostiju mimohodom su se još jednom su se oprostilli od svojih heroja. Nisu zaboravili ni Gordana Alfireva, tajnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, kojeg se savladala bol nedugo po stradavanju vatrogasaca na Kornatu. Pred okupljenim mnoštvom  i pred slikama svojih stradalih kolega na rivi u Vodicama se kornatskih heroja prisjetio Mario Jozić, pripadnik DVD-a Vodice: 
 Bio je kraj ljeta i mi smo bili sretni, bili smo djeca. Ima tome već sedam godina da je otišla jedna strašna ekipa. Zapravo nam nikad nije bilo žao stvari koje smo radili skupa, već onih koje nismo ni započeli. Strah nas je i pomisliti kako bi ovo sve skupa izgledalo danas da ste tu s nama, ovo mjesto i svi naši životi. Čudno je kada odrasteš preko noći, ne zato jer to želiš, već zato jer moraš. Često su nas svih ovih godina i znani i neznani pitali o vama. O tome kako ste živjeli, što ste voljeli i sanjali. I nakon toliko izgovorenih riječi shvatiš da ih nikada nema dovoljno. Uvijek još nešto fali. Nemojte se ljutiti ako stanemo u pola rečenice, jer emocije su čudna stvar, a vrijeme nikako ne nalazi načina kako da ih bar malo ublaži. Ostavili ste nas zarobljene u nekom međuprostoru, između onoga gdje smo sad i gdje bi htjeli biti. Gledajući unatrag ispada da se nikad nismo makli od vas. Sve ono što smo radili, kako smo živjeli sve ove godine, bilo je sjećanje na vas, a tako će zauvijek ostati, jer vatrogasac se ne postaje, vatrogascem se rađaš. Pitamo se postoji li mjesto gdje ćemo se jednog dana opet sresti. Puno je toga što bi vam htjeli reći, a vjerujemo i vi nama. Možda ipak jedan dug zagrljaj za početak i pokoja suza radosnica za sve ove godine. Nemojte nam puno zamjeriti, uvijek ste u našim srcima. Vaša lica su nam pred očima i trudimo se biti dostojni svega onoga što nam značite. A to je beskrajno mnogo. Bio je kraj ljeta i mi smo bili sretni, bili smo djeca. Ima tome već sedam godina da je otišla jedna strašna ekipa: Dino Klarić, Marinko  Knežević, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin, Gordan Alfier.
 Mnoštvo je minutom šutnje odalo počast žrtvama Kornata, a Vodice je nadletio vatrogasni zrakoplov i odjeknule su vatrogasne sirene. Počast je odana i na Kozari, kraj spomenika vatrogascima što ga je u parku podigla vodička Torcida, te na gradskom groblju, nad grobovima  stradalih.[wzslider]
Tags: ,

VEZANE VIJESTI