Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
IZDVOJENO
Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Hrvatin o Turudiću:
Nema stegovnog postupka, estradizacija u korist pojedinačnog interesa…

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)
Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Nakon što je sudac Ivan Turudić, ujedno i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, bio intervjuiran za potrebe jedne domaće dnevne tiskovine, diljem Hrvatske se raspredalo o izjavama tog predstavnika sudbene vlasti. Svojim priopćenjem o istome se tako danas oglasio i Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, uz pojašnjenje kako je ono izdato ‘u povodu traženja obavijesti o postupanju predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, vezano uz intervju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića, objavljenog u Večernjem listu od 10. kolovoza 2014.’

‘Ne namjeravam pokrenuti stegovni postupak’

– Ukazujem na slijedeće: 1. Kao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske postupajući u skladu sa Zakonom o sudovima i Zakonom o državnom sudbenom vijeću, koji me ovlašćuju i obvezuju na pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca i predsjednika sudova ( čl. 67. st. 2 Zakona o državnom sudbenom vijeću – „Narodne novine“, br. 116/2010, 57/2011, 130/2011, 13/2013 –Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 28/2013) dužan sam objektivno i cjelovito ocijeniti sve činjenice (pojedinačno i u njihovoj povezanosti) koje su odlučne za donošenje odluke o pokretanju stegovnog postupka protiv određenog suca, za konkretno ponašanje koje bi moglo imati obilježja jednog od stegovnih dijela iz čl. 62. Zakona o državnom sudbenom vijeću. Postupajući u skladu sa tom ovlasti i obvezom te na takav način, ocijenio sam da u ovom slučaju – iznošenja mišljenja i njihovim izražavanjem kroz intervju u Večernjem listu od 10. kolovoza 2014., nalazim da nema tih i takvih elemenata i činjenica, dakle da ne postoje pretpostavke koje bi zahtijevala pokretanje stegovnog postupka, za neko od propisanih stegovnih djela iz čl. 62. Zakona o državnom sudbenom vijeću. Zato, kao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ne namjeravam pokrenuti stegovni postupak protiv predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića – ističe ‘šef’ VSRH-a Branko Hrvatin.
Sljedom toga čini se kako se sudac Turudić ne treba bojati kako će ostati bez svojeg istaknutog položaja. Možda ga eventualno ipak zabrine druga točka priopćenja B. Hrvatina, u kojoj se napominje kako medijski istup njegova kolege Turudića ‘nije uobičajen’ .

‘Potrebe stalnog i međusobnog uvažavanja svih državnih vlasti’

– 2. Međutim, pored ovakve ocjene o nepostojanju pretpostavki za pokretanje stegovnog postupka, ukazujem da ovakav istup predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića nije uobičajen niti primjeren zbog potrebe stalnog i međusobnog uvažavanja svih državnih vlasti i obnašatelja dužnosti u njima, sa svrhom održanja dosegnutih demokratskih standarda. Izjave pa i kritike koje bi bile izrečene na takav način, mogle bi biti konstruktivnim doprinosom razvoju društva. U protivnom one su samo estradizacija u korist pojedinačnog interesa – nastavlja Branko Hrvatin.
I, na koncu, predsjednik VSRH-a se nije oglušio niti na Turudićeve tvrdnje i sumnje kako ga se ‘prati i prisluškuje’.
– 3. U odnosu na javno izrečene sumnje o praćenju i prisluškivanju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića, ističem da se radi o javno izrečenoj sumnji koja može biti predmetom ispitivanja i postupanja od strane nadležnog državnog tijela, o čemu je nadležan odlučivati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – ističe na kraju Branko Hrvatin, mag. iur.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI