Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Bujice i vode u pokretu-nova narastajuća nacionalna ugroza! Kako im se suprostaviti?

Bujice i vode u pokretu-nova narastajuća nacionalna ugroza! Kako im se suprostaviti?

„Crveni meteoalarm“ ovog se ljeta često oglašavao upozoravajući na prijeteće nevrijeme, najčešće na silovite udare vjetra, velike količine padalina, tuču, pijavice…Prevrtljivo vrijeme brzinski  se iz mirnog pretvara u nevere, a upravo je takvo vrijeme obilježilo ovo ljeto u njegovom dosadašnjem izdanju. Poplave koje su pogodile Slavoniju, a zadnjih dana i velike količine kiše koja je poremetila život ne samo na seoskim područjima već i onim gradskim, još je jedno upozorenje mjerodavnima da se uhvate u koštac sa sve prijetećim poplavama, bujicama i brzim vodama.

bujice

Iznenadni prolomi oblaka i obilna kiša  vrlo brzo se na gradskim ulicama pretvara u bujice. Odgovarajućeg odgovora za ovu prirodnu katastrofu još nema, što znači da se ne prevenira osim kad je riječ o uobičajenim radovima koji se odrađuju u sklopu uređenja kanala, nasipa i slično.
Zadnjih dana veliko nevrijeme pogodilo je Karlovac, Petrinju, Slatinu, Veliku Goricu, Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem. Samo u jednom danu u Karlovcu je palo 92 cm kiše po četvornom metru, u Hrvatskoj Kostajnici nešto manje-72 cm. Snaga bujice odvalila je stotinjak metara željezničke pruge u Slatini. Začepljeni kanali ne uspjevaju upiti svu vodu koja se u kratkom vremenu obruši na gradske ulice koje u trenu  postaju- rijeke.
Velike količine oborina srušile su se ovog ljeta  i na Zadar pretvarajući dijelove poluotoka u vodene površine na kojima mladići igraju vaterpolo. Bujice nose sve pred sobom- automobile koje svojom silnom snagom prevrću poput kakve igračke, silina snage bujice odlama ograde, mostiće, manje bjekte…Kanalizacijska mreža ne može prihvatiti toliku količinu vode pa na površinu izbijaju fekalne vode. Prava katastrofa! Hrvatski gradovi, zapravo još nisu upoznali pravu snagu bujica kakve su, primjerice prije dvije godine pogodile Rim i sjeverni dio Italije. U bujicama je bilo ljudskih žrtava, a materijalne štete mjerile su se u milijunima eura.
Nevrijeme na moru, snimila. J. Klisović

Nevrijeme na moru, snimila. J. Klisović

 Početak ovog tjedna bio je u znaku velikog nevremena u susjednoj BIH gdje se jedna osoba vodi kao nestala, a u Srbiji je jedna osoba smrtno stradala. Štete koje pričinjavaju bujice i brze vode u pokretu su goleme, a ono što je najgore, uzimaju i ljudske živote.

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a još je prije dvije godine upozorio na ovaj problem koji je  istovremeno i lokalni i globalni. Poručio je mjerodavnima da je došlo vrijeme da se ozbiljnije počme tretirati narastajuća opasnost od brzih voda, posebice zbog činjenice da  se bilježi zatopljenje atmosfere na globalnoj razini pa su poplave i bujice sve prisutnije u urbanim sredinama, a ne kao prije samo  u slivovima rijeka.
Brza voda ili voda u pokretu element je kojeg svakako treba uvažavati, ističe pročelnik Prizmić koji je prvi u Hrvatskoj upozorio na ovu opasnost. On smatra kako bi se veći dio nesreća mogao izbjeći da  postoji odgovarajuća edukacije i svijest o opasnostima koje sa sobom nose vode u pokretu. Navodi kako takve vode čak i kada su plitke stvaraju velike probleme što su na svojoj koži osjetili  vozači koji su u takvim uvjetima pokušali upravljati svojim automobilima. Svaki parkirani automobil ili drugi predmet koji se nađe u brzoj vodi brzo postaje plutajuća opasnost koja gnječi i ozlijeđuje sve pred sobom. Podaci iz SAD-a i drugih država govore da je 66 % svih smrtnih slučajeva vezanih uz poplave zapravo vezano za ljude koji su pokušali upravljati vozilima u pokretnoj vodi. U Velikoj Britaniji čak 70 % svih spasilačkih intervencija  na vodi vezano je uz spašavanje i izvlačenje vozila iz vode. I u Hrvatskoj su česti slučajevi kada vozilo otkliže u more, rijeku ili jezero o čemu svjedoče i HGSS-ove spasilačke  intervencije. Iako su takve situacije česte, građane dosad, zanimljio je,  nitko osim HGSS-a nije educirao o postupanjima u takvim slučajevima iako je dokazano da se sa edukacijom smanjuje broj stradavanja.

nevrijeme, snimila. J.Klisović

-Voda u pokretu je moćna, neumoljiva i nepredvidiva. Često se vodu u pokretu vezuje samo uz rijeke što je pogrešno. Samo jedan centimetar kiše na površini na četvornom kilometru stvara 10 milijuna litara vode ili 10 tisuća tona vode koja se često velikom brzinom sliva prema nižim razinama. Zbog  spomenutih dramatičnih klimatskih promjena i porasta oborina i u Hrvatskoj se mogu očekivati još veće količine vode. Sustav  naših odvodnih kanala,  kao i onih riječnih nije kapacitiran za prihvat i odvod tolike količine vode pa u takvim slučajevima ogromna  masa vode velikom brzinom teče kroz ulice, uske prostore, riječna korita, prelijeva se i poplavljuje sve pred sobom.  Poplave u sebi kriju brojne opasnosti kojih u pravilu nismo svjesni. Voda u pokretu nepredvidiva je za sve koji ne razumiju njezina pravila, unutarnje tokove, sifone, spiralna kretanja, prepreke i sile koje treba poznavati da bi joj se moglo oduprijeti. To je, naime izuzetno važno kod traganja i spašavanja. Brza voda ima svoje brzace, dubine i plićine, ona prevrće i čamce i spasioce, ruši i nosi sve pred sobom. Možemo joj se suprostaviti samo tehnikom i vještinama. Nije dovoljno kupiti čamac s motorom ili bez njega, već je potrebno raspolagati potrebitim vještinama, reći će Prizmić koji ističe  kako je voda zanemarena opasnost, te apelira na  mjerodavne i upozorava na ovu novu narastajuću nacionalnu ugrozu.

VEZANE VIJESTI