Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / POLITIKA
Zablaće (foto: Grad Šibenik)

Županija mijenja prostorni plan jer ‘postoje zahtjevi’ za naselja i golf igrališta u Zablaću i velike turističke zone u Tribunju

Zablaće (foto: Grad Šibenik)
Zablaće (foto: Grad Šibenik)

U Zablaće bi sada i golf igralište? (foto: Grad Šibenik)

Za sutrašnju sjednicu šibensko-kninske Županijske skupštine (29. srpnja u 9.30 sati, šibenska Gradska vijećnica) županijske vlasti su, među ostalim, pripremile i  Odluku o izradi Izmjena i dopuna (VI) Prostornog plana Šibensko-kninske županije. Ukratko, prema obrazloženjima, nove izmjene se traže ide jer ‘postoje zahtjevi’  i ‘idejna rješenja’ koji se odnose na gradnju naselja i golf igrališta (?) u Zablaću, te velike turističke i sportsko-rekreacijske zone u Tribunju, zapadno od Sovlja i na poluotoku Zaglava, a želi se i odrediti lokacija za odlaganja ‘viška iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu’.

Evo što predlagači izmjena kažu u svojem obrazloženju o razlozima navedenih izmjena.

‘Velika turistička i sportsko-rekreacijska zona’

– Razlozi izrade Plana proizlaze iz iskazanih potreba da se u ovom postupku izvrši usklađenje s promjenama od značaja za gospodarski razvoj Županije i potreba usklađenja s novim propisima, odnosno zakonskim obvezama. U Županiji postoji niz planiranih, a nerealiziranih izdvojenih ugostiteljsko – turističkih zona na obali (ukupne površine 375 ha). Iz Kriterija za planiranje turističkih predjela obalnog područja mora (donesenim 2009 god.) koje je donio Savjet za prostorno uređenje Republike Hrvatske, a posredno i iz novog Zakona o prostornom uređenju proizlazi da je potrebno izvršiti reviziju ugostiteljsko – turističkih zona u odnosu na njihovu perspektivnost. Ovo poglavito iz razloga što postoji zahtjev da se na području Tribunja planira velika turistička i sportsko-rekreacijska zona, što nije moguće bez ukidanja odnosno reduciranja neizgrađenih odnosno dijela neperspektivnih takvih zona – ističe se u ‘Razlozima donošenja plana’.
No nisu jedini ‘razlozi donošnje plana’ samo zahtjevi za gradnju apartmana i koječega u jugozapadnom dijelu Tribunja, već i javnosti nedavno predstavljeni mega-planovi gradnje u Zablaću, s tom razlikom da se u ovim izmjenama spominje i – golf igralište(!).
– Na prostoru Grada Šibenika za prostor uz naselje Zablaće izrađena su idejna rješenja koja uključuju moguću izgradnju niza atraktivnih stambenih i turističkih sadržaja. Za realizaciju ovih rješenja potrebno je na razini Plana istražiti mogućnost za izmjenu odnosno preoblikovanje prostora za razvoj naselja i golf igrališta – ističe se.

Sidrišta, marine, opasni otpad

Ipak, izuzev najvrijednijim prostorom, ove izmjene se, kako je i za očekivati, bave i drugim važnim i vrijednim resursom, pomorskim dobrom, pa je  ‘U članku 117., u skladu sa sadašnjim načinom korištenja i potrebama gospodarstva potrebno je izvršiti usklađenje u poglavljima u kojim se obrađuju sidrišta i marine’, ističu predlagači. No ima još jedna točka koja se tiče ‘obradom i oprabom opasnog otpada’.
– U Prostornom planu Šibensko-kninske županije nije u potpunosti obrađena problematika gospodarenja otpadom, pa je u posebnom postupku potrebno izvršiti usklađenje s novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“, broj 94/13) na način da se utvrde mogućnosti, uvjeti i lokacije za obradu i oporabu opasnog otpada – kako se navodi.
I na koncu, tu je i odredba koja se tiče ‘viška iskopa’, odnosno lokacije u županiji gdje će se takvo što gomilati .
– Pravilnikom o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova („Narodne novine“, broj 79/14), na temelju Zakona o rudarstvu („Narodne novine“, broj 56/13 i 14/14), utvrđena je obveza jedinica područne (regionalne) samouprave uz suglasnost jedinica lokalne samouprave u roku 6 mjeseci od stupanja na snagu Pravilnika odrediti lokacije za odlaganje viška iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu. Kako u važećem PPŽ-u nemamo utvrđene takve lokacije u ovim izmjenama Plana potrebno je odrediti iste – vele predlagači.
S obzirom da se radi o važnim izmjenama od dugoročne važnosti za ovaj kraj, oni koje zanima cjeloviti dokument spomenute Odluke o izradi Izmjena i dopuna (VI) Prostornog plana Šibensko-kninske županije mogu ga vidjeti  OVDJE. 
 
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI