Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA / KRONIKA 112
U jami je bilo raznih opasnih predmeta (foto MUP)

Speolozi i šišmiši ili netopiri su sigurni:
iz dviju jama povađene bombe, ‘zolje’, streljivo, granate…

U jami je bilo raznih opasnih predmeta (foto MUP)
U jami je bilo raznih opasnih predmeta (foto MUP)

U jami je bilo raznih opasnih predmeta (foto MUP)

Ručni raketni bacači, granate, ručne bombe, streljivo i brojni drugi ekspolozivni predmeti izvađeni su u dvodnevnoj složenoj akciji iz jama i Bibinovac i Keranova jama u šibenskom zaleđu, na granicama nacionalnog parka Krka. Tako su te dvije jame sada sigurne za eventualne posjetitelje, kojih inače nije ni moglo bilo puno, budući da su za pristup jamama potrebne speološke vještine i odgovarajuća oprema. Ipak, sada su svi sigurni od bombi, streljiva i oružja koje je tamo bačeno vjerovatno potkraj Domvinskog rata, a osim speologa su sigurni i drugi sisavci – šišmiši ili netopiri (Chiroptera), koji su vjerovatno bili jedini koji su učestalo tamo obitavali.

– Dana 21. i 22. srpnja 2014. policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu uz potporu policijskih službenika Interventne policije te odgovarajuću potporu stručnih službi Državne uprave za zaštitu i spašavanje obavili su izvid i uklanjanje svih eksplozivnih sredstava u speleološkim objektima Bibinovac (na rubnom dijelu Nacionalnog parka „Krka“) i Keranova jama (izvan granice Parka) sukladno dojavi o pronalasku eksplozivnih sredstava u spomenutim speleološkim objektima. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ je tijekom biospeleoloških istraživanja špilja i jama Nacionalnog parka „Krka“ i šireg područja NP „Krka“ provedenih 2010. i 2011. godine u navedenim objektima otkrila i snimila nekoliko različitih vrsta oružja ilegalno bačenih u jame te o istima izvijestila nadležna županijska tijela koja su dalje poduzela sve potrebne mjere – kaže mr. Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u NP Krka. .
foto MUP

foto MUP

Inače, jama Bibinovac i Keranova jama su u potpunosti nedostupne lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka, dodaje Župan.
– Objektima je pristup moguć samo u znanstveno-istraživačke svrhe uz posebnu speleološku opremu. Sustavna istraživanja speleoloških objekata, osim što donose znanosti vrijedne spoznaje, u ovom slučaju doprinijela su povećanju sigurnosti ne samo u granicama Parka već i izvan njih. Inače,
Hrvatski centar za razminiranje dodijelio je Potvrdu o razminiranosti Nacionalnom parku „Krka“ 12. ožujka 2013. Tijekom 2012. obavljeno je razminiranje posljednjih sumnjivih područja u NP „Krka“ čime je završen dugogodišnji proces razminiranja unutar granica Parka – veli Katia Župan.
Specijalac se spušta u jamu (foto MUP)

Specijalac se spušta u jamu (foto MUP)

U MUP-u također potvrđuju kako je specijalistički tim sastavljen od policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu i Interventne policije te uz materijalno tehničku potporu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, uklonio sva opasna sredstva, te se njihov specijalistički tim zahvaljuje djelatnicima Nacionalnog parka Krka na odgovornom ponašanju, kao i na suradnji tijekom uklanjanja eksplozivnih sredstava.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI