Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Petar Baranović napustio HNS, Čačić dobio (očekivano) pojačanje

Petar Baranović napustio HNS, Čačić dobio (očekivano) pojačanje

Petar Baranović (Foto H. Pavić) (2)Petar Baranović, saborski zastupnik, udarna šibenska “narodnjačka” akvizicija s velikim političkim ambicijama, napustio je Hrvatsku narodnu stranku. S HNS-om se razišao poslije 14 godina vjernosti i najavio, kako se i očekivalo,  pristupanje “reformistima” Radimira Čačića. Nije mogao prihvatiti neke odluke vodstva HNS-a u zadnje vrijeme, a ni eklatantno liberalnu orijentaciju stranke. Ostanak u stranci s kojom više ne dijeli svjetonazor smatrao je licemjernim, tim prije jer ni Čačiću nije mogao mirne savijesti okrenuti leđa nakon izbacivanja iz HNS-a, a u javnosti je kotirao kao “Čačićev čovjek”. Nikad mu, kaže, nije bilo teže.

– Odluka nije bila nimalo laka. Sve govore moji podočnjaci. Zadnja 2-3 mjeseca su me potpuno razorila. Volio sam HNS, poklonio sam toj stranci 14 godina života, ali više nisam mogao- govori bivši HNS-ovac Petar Baranović koji Čačiću u dotu nosi još jedan saborski mandat.

Formalno još nije “reformist” jer stranka bi trebala tek u rujnu održati osnivačku skupštinu, ali definitivno je pošao u tom smjeru, kako veli. Očekuje da će među “reformistima” biti jedan od ključnih ljudi, misli da još ima puno političke force i potencijala, a ambicija mu je da se okuša i u izvršnoj vlasti. U tom smislu bio bi, kaže, spreman sudjelovati i kao nestranački član u nekoj od budućih vlada, razumije se, u resoru gospodarstva, i to onom njegovom segmentu koji se odnosi na ribarstvo, kao Petrovu izvornu struku.

Baranović ne krije da ima ambicije u visokoj politici, ali još nije za sobom zatvorio ni vrata svoga grada. – Budući lokalni izbori bit će za mene veliki izazov, jer uvjeren sam da imam puno toga još za dati Šibeniku,  pogotovo kad vidim da su nas u gradskoj vlasti naslijedili puno nesposobniji – tvrdi Baranović.

Kolege iz HNS-a nisu ga ispratile ni s pogrdama ni uvredama. Bilo je tu i tamo, prizanje Petar, podbadanja, ali ništa strašno. Većina ih razumije . U HNS-u će i dalje imati dobre prijatelje i zbog toga ovu epizodu iz svoga života drži jednom od težih i bolnijih. Ali –  HNS i ja došli smo do kraja- konstatira dojučerašnji čelnik šibensko-kninskog ogranka. Politikom će se baviti dok u njoj ima nekog uspjeha, dok bude osjećao da može svojim angažmanom konkretno pridonijeti. Ali to neće biti njegov imperativ. Brod i more uvijek ga čekaju, kaže, i onog trenutka kada osjeti da kušnjama politike više ne može odgovarati, da se od njega očekuju preveliki i preteški kompromisi, vratit će se kući, moru i ribarenju. – Neću se baviti politikom pod svaku cijenu. Samo dok ima smisla i dok mogu disati punim plućima- poručio je novi Čačićev “reformist”.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI