Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Hrvatska udruga radničkih sindikata i Vlada u akciji spašavanja Rivijere d.d. Šibenik: Spasite radnike, mijenjajte vlasnike!

Hrvatska udruga radničkih sindikata i Vlada u akciji spašavanja Rivijere d.d. Šibenik:
Spasite radnike, mijenjajte vlasnike!

Kad ne zna uprava, kad ne može država, mogu, začudo, sindikati! Tako nekako mogla bi se prevesti akcija Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Vlade na spašavanju šibenske hotelijerske kuće Rivijera d.d. čiji je većinski vlasnik Ivo Dean. Onaj isti Dean koji je svojedobno osvanuo prvi na popisu najvećih hrvatskih dužnika. S dugom od 169 milijuna kuna. Taj se vrli poduzetnik, otkako je postao vlasnik Rivijere i njezinih hotela Imperijal u Vodicama, Jadran i Krka u Šibeniku, Miran u Pirovcu, autokampa Imperijal Vodice te brojnih ugostiteljskih objekata u Šibeniku, kreditno zadužio preko glave, a u razvoj i obnovu hotelskih kapaciteta nije ulagao. Njegovi su objekti danas spomenici pionirske socijalističke arhitekture u turizmu, inventar u njegovim lokalima nalik onome s buvljih pijaca na Balkanu, no, kod Deana kruh zarađuje još uvijek 172 radnika. A oni su i jučer, s osmijehom stajali na raspolaganju za 730 gostiju hotela Imperijal, iako već dva mjeseca nisu primili plaće. I njih treba spasiti, njihova radna mjesta, a ne neodgovornog, neposlovnog vlasnika Ivu Deana.Hotel Krka (Foto H. Pavić) (7)

Upravo to je i bio lajtmotiv inicijative HURS-a da se na temu spašavanja Rivijere d.d. Šibenik organizira hitni sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Sastanak je zatražen prije nekih mjesec i pol dana, a dogodio se danas. Osim predstavnika sindikata, Uprave Rivijere i Mrsićeva ministarstva, bili su tu i predstavnici ministarstava financija, turizma, pomorstva, kulture… A sve ima svoje zašto. I svima njima je bilo itekako mjesto na tom urgentnom “skupu spasa”.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević (Foto H. Pavić)  (1)

Grand hotel Krka, spomenik kulture i – nebrige!

– Poslovni planovi Rivijere uključuju obnovu hotela Jadran u Šibeniku (jedinog hotela u tom gradu, op.a.!!!), a na Ministarstvu turizma je da ubrza proceduru za projekt obnove tog objekta – objašnjava Matijašević. – Kao što je – dodaje – na Ministarstvu kulture da relaksira nepodnošljivu situaciju oko starog hotela Krka, kojemu je status kulturnog spomenika glavna prepreka za nužno ulaganje u adaptaciju i rekonstrukciju. Na njima je da ubrzaju razgovore s konzervatorima oko smjernica za obnovu Krke kako bi investicija mogla krenuti.

Posebna priča je, ako pitate Matijaševića, način na koji lokalna uprava tretira pomorsko dobro i iscrtava njegove granice. To je za Ripleya, veli sindikalist, snebivajući se kako je moguće da lokalna vlast ignorira nalog Ministarstva pomorstva i zbog nekih svojih interesa onemogućava Rivijeru, odnosno hotel Imperial u Vodicama da na svojoj plaži obavlja turističku djelatnost, a istodobno to isto pomorsko dobro nezakonito daje u koncesiju drugim ugostiteljima kako bi im osigurala pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi. E, to više neće moći, najavljuje čelnik HURS-a, pozivajući se na dogovor s današnjeg sastanka po kojemu će Ministarstvo pomorstva odmah zatražiti od lokalne uprave da postupi sukladno njihovom nalogu.

Predstečaj Imperiala kreće u rujnu

Doduše, neovisno o “podjeli zadataka” u Ministarstvu rada, činjenica je da je Imperial davnih dana upisan u zemljišne knjige kao vlasnik, pa i na plaži, iako je riječ o pomorskom dobru. S druge strane, županija, koja je ovlaštena dodjeljivati koncesije na pomorskom dobru, tvrdi da je Deanu  prije više od dvije godine koncesija na plažu istekla, a iza njega ostao dug od 400 tisuća kuna… Kako bilo, Ministarstvo pomorstva odlučilo je preuzeti obvezu arbitra u ovom sporu i omogućiti Imperijalu da na “svojoj” plaži sam zarađuje…

Matijašević najavljuje i žurno organiziranje razgovora Uprave, najvećih vjerovnika i Ministarstva financija u vezi s predstečajnom nagodbom u Imperialu, a očekuje se, kaže, da predstečaj krene u rujnu. Hoće li ovakav sanacijski “itinerar” Rivijera i njezinih 172 radnika preživjeti, što će naposljetku ostati i kada će napokon biti u funkciji gradski hoteli koji svojim vizurama podsjećaju na davna vremena, vidjet ćemo.Hotel Krka (Foto H. Pavić) (4)

Šibenik neće biti taoc Rivijere!

Ako pitate šibenskog gradonačelnika Željka Burića, neće dugo proći do toga. Jer, kaže, Šibenik ne smije biti talac ni Rivijere ni Ive Deana.

– Prije nekog vremena Grad Šibenik je dobio pismo namjere uglednog njemačkog poduzetnika Urlicha Hohbergera koji je i ranije kontaktirao s gradskim vlastima pokazujući posebno zanimanje za gradnju vrhunskog hotela u centru Šibenika. Za nas je to ili Jadran ili Krka.  Kako je Rivijera vlasnik oba hotela, pozvao sam Deana na razgovor, upoznao ga s potencijalnim investitorom i preporučio im da nastave suradnju i bez moga posredovanja. No, to nije dugo potrajalo, a uskoro sam od gosp. Hohbergera dobio informaciju da odustaje od svojih namjera, jer nema dogovora s Rivijerom, pošto ne razumije što Dean zapravo hoće. To više ni ja ne razumijem. Ali znam jedno – kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić – kočničar daljnjeg turističkog razvoja grada i revitalizacije stare jezgre je tvrtka Rivijera. A Šibenik ne može i neće biti taoc propale Rivijere!Hotel Jadran (Foto H. Pavić) (4)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI