Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Hoće li se uspjeti nadoknaditi srpanjska rupa u noćenjima? SDP krivca vidi u lokalnim vlastima!?

Hoće li se uspjeti nadoknaditi srpanjska rupa u noćenjima? SDP krivca vidi u lokalnim vlastima!?

Dosadašnju turističku sezonu obilježio je pad broja dolazaka turista u prvoj polovici srpnja, koji je postao svojevrsni trend promatra li se turistički promet prošlih godina. Pad prometa osobito je pogodio  otoke, ruralna područja i manje gradove, dok su svjetli primjeri veći gradovi kao Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar gdje je zabilježen veći porast broja dolazaka turista. Ocjena je to dosadašnjeg tijeka turističke sezone koju su u HGK  iznijeli  predstavnici obiteljaskog smještaja, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge ugostiteljstva i turizma, Udruge restoratera Hrvatske, Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske i Zajednice obiteljskog smještaja i turizama.

Vodice, snimila: J.Klisović

Predjednik TPV-a Franco Palma kazao je da će se srpanjska rupa u noćenjima teško nadoknaditi, te da možemo biti jako zadovoljni ako Hrvatska ponovi rekordne lanjske rezultate turističkog prometa. Naglasio je da ponavljanje prošlogodišnjih rezultata nije nemoguće jer se i prošle godine hrvatski turizam našao u sličnoj situaciji, ali su izvrsni rezultati u kolovozu i posezoni nadoknadili slabije rezultate u srpnju.  Predstavnici strukovnih udruga pozvali su nadležne institucije da zajedno s gospodarskim sektorom već danas započnu s pronalaženjem rješenja zaustavljanja trenda slabe prodaje u prvoj polovici srpnja, kako bi spremni dočekali 2015.g.

Ivan Arambašić, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a, predstavio je statističke pokazatelje o broju dolazaka i noćenja turista, prikupljenih kroz sustav turističkih zajednica, a koji govore da je u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno 8,9% više dolazaka i 10,6% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, istaknuo je da i ova turistička sezona pokazuje veliku ovisnost hrvatskog turizma o „suncu & moru“, kao i činjenicu da rast turističkog prometa bilježe one destinacije koje imaju razvijenu ponudu dodatnog sadržaja. Ministarstvo turizma namjerava u narednim godinama smanjiti ovisnost hrvatskog turizma o „suncu i moru“ kroz poticanje razvoja dodatnih sadržaja, što je između ostalog sastavni dio „Strategije razvoja Hrvatskog turizma do 2020.g.“.

Srima, snimila: J.K.

Rezultati koji su lošiji od prošlogodišnjih već su u nizu sredina izazvali pravu buru negativnih konotacija u čemu Šibenik i Vodice nisu iznimka. SDP na županijskoj razini i SDP Vodica burno su reagirali i prozvali vlasti kao glavne krivce za podbačaj u broju dolazaka i noćenja, a vodički SDP-ovac Josip Zanze otišao je i korak dalja tražeći ostavke i nove izbore. Brzo mu je odgovorila gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev podsjećajući ga kako su još prije nekoliko godina zabilježili milijuntno noćenje što je bio „rekord nad rekordima“, te cijeli niz drugih uspješnih rezultata koji su Vidice prolamirale u sam vrh uspješnosti u turizmu. Podbačaj dvaju vodičkih hotela, krah glavne agencije koja je bukirala smještaj, pad životnog standarda koji je većinu građana Hrvatske prisilio na odustajanje od odlaska na odmor, samo su neki od razloga koji su stvorili minuse u dosadašnjem tijeku sezone. Gradonačelnica je Zanzi spočitala i njegov doprinos osiromašenju Vodica u pogledu sportskih i drugih sadržaja. Osim toga, Zanzu i ostatak SDP-a podsjetila je na katastrofalno stanje hrvatskog gospodarstva, recesiju u kojoj je Hrvatska već šestu godinu, enorman broj nezaposlenih mladih osoba, odljev mladih i školovanih kadrova iz zemlje, krah agrarne politike…Zbog alarmantnog stanja u državi SDP se odavno trebao povući sa vlasti, zaključila je prva žena Vodica.

Ovogodišnji tijek turističke sezone obilježava i šarolikost u brojkama i statistici o dolascima i noćenjima. Brojke se razlikuju ovisno o njihovom izvoru što je još jedna potvrda da su rezultati na razini države loši i da je mnoge strah kako će ova turistička godina uopće završiti ne dogodi li se do konca rujna pravo malo čudo. Na autocestama gužvi i dalje nema što može biti znak dobre cestovne protočnosti, ali i smanjenog priljeva vozila iz zemlje, ali i onih iz inozemstva.

Do kraja godine još ima vremena za popravak rezultata iako su od pukog preborjavanja gostiju bitniji rezultati koji se odnose na prihode. Dosegnu li se pak lanjske brojke na razini županije ili u slučaju Vodica, SDP će, ravnoteže radi, turističkim djelatnicima i vlasti na tim područjima morati odati priznanje za uspješne rezultate.

Ukoliko se ove godine na razini države ne uspiju ponoviti lanjski rezultati u broju dolazaka, noćenja i ostvarenih prihoda, od SDP-a se očekuju prozivke na račun državne vlasti.

 

 


VEZANE VIJESTI