Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Danijel Katičin, novi 'šef' Vranskog jetzera (foto: www.mzoip.hr)

Danijel Katičin novi ‘šef’ Vranskog jezera, a u subotu na Vrani ‘Luka i igara!’

Danijel Katičin, novi 'šef' Vranskog jetzera (foto: www.mzoip.hr)
Danijel Katičin, novi 'šef' Vranskog jetzera (foto: www.mzoip.hr)

Danijel Katičin, novi ‘šef’ Vranskog jetzera (foto: www.mzoip.hr)

Danijel Katičin, 47-godišnji magistar politilogije iz Tkona na otoku Pašmanu, koji je punih 16 godina bio načelnik Općine Tkon, izabran je za novog ravnatelja Parka prirode Vransko Jezero.

 – Danijel Katičin je magistar politologije i sveučilišni specijalist za lokalnu demokraciju i razvoj izabran je za ravnatelja parka Prirode Vransko jezero na javnom natječaju koji je raspisalo Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Na natječaj su pristigle četiri prijave, a u postupku izbora najboljeg kandidata ocijenjeno je da je Katičin priložio optimalnu viziju razvoja parka koja se temelji na podizanju potencijala parka i održivom turizmu – kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Evo što kaže ministar Mihaael Zmajlović o Katičinovu imenovanju.
foto: H. Pavić

foto: H. Pavić

– Pred novoimenovanim ravnateljem Parka Prirode Vransko jezero veliki je izazov – zajedno sa ostalim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode, raditi na ostvarenju našeg zajedničkog strateškog cilja. A to je podizanje gospodarskih potencija zaštićenih područja uz optimalnu zaštitu. Želimo da parkovi postanu pokretači održivog razvoja. Ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu i objedinjavanjem parkova pod zajednički brend „Parkovi Hrvatske“ stvaramo preduvjete za to, a na ravnateljima je velika odgovornost kako bi svojim znanjem, stručnošću i sposobnošću taj potencijal pretvorili u gospodarski rast i razvoj i to takav koji je dugoročno održiv i prijateljski prema prirodi – kaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

 Četverostruki načelnik Općine Tkon i stručnjak za EU fondove

Inače, novoizabrani ravnateljj Danijel Katičin je, izuzev činjenice da je u četiri mandata bio načelnik Općine Tkon, ima bogato profesionalno iskustvo u načinu apliciranja programa na EU fondove i realizaciji složenih investicijskih projekata, a pohađao je i brojne edukativne programe s temom zaštite okoliša i prirode, kako se ističe.
Ima iskustva i sa održivim turizmom: jedan je od osnivača mediteranske mreže za implementaciju Konvencije o biološkoj raznolikosti na lokalnoj razini MediverCites, a kao član Odbora za održivi i lokalni razvitak Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana sudjelovao je u pisanju i usvajanju izvješća o održivom turizmu na Mediteranu. Evo što je on sam kaže o novoj dužnosti.
foto H. Pavić

foto H. Pavić

– Dakle, zahvaljujem ministru Zmajloviću na povjerenju te želim istaknuti da osjećam veliku odgovornost ostvariti viziju Ministarstva da parkovi postanu generatori razvoja svoje šire zajednice kroz optimalni suživot sa stanovništvom. Radit ću na očuvanju zaštićenih prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka kao njegovih ključnih resursa i na njihovom  stavljanju u funkciju održivog razvoja. Moja će nastojanja biti usmjerena ka tome da Park prirode Vransko jezero, u suradnji sa stanovnicima okolnih mjesta i u skladu s njihovim potrebama, bude pokretač društveno odgovornih, prirodi i okolišu prihvatljivih, gospodarskih, osobito turističkih i rekreacijskih aktivnosti. Budući da Vlada RH provodi proaktivnu politiku zaštite prirode, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode strateški pristupa podizanju turističkih potencija zaštićenih područja, vjerujem da imamo velike šanse za uspjeh – kaže Danijel Katičin.

Natjecanje u pletenju vijenaca od luka

luka igaraZanimljivo je kako već dva dana nakon imenovanja una Vranskom jezeru slijedi zabavna manifestacija nazvana Luka i igara!, a koju priređuje Park prirode u suradnji s lokalnim stanovništvom.
 – Povodom proglašavanja 2014. godinom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice – “Luka i igara“  koji će se održati u subotu 26. srpnja 2014. godine na Info centru i vidikovcu Kamenjak, prepoznatoj posjetiteljskoj destinaciji u Parku prirode Vransko jezero. Povodom proglašavanja 2014. godinom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice. Na sajmu će se predstaviti najuži krug lokalne poljoprivredne proizvodnje u samome Parku i neposrednoj okolici kroz prigodan program degustacije i prodaje lokalnih specijaliteta te radionice tradicijskih vještina vezanih uz pripremu proizvoda: pečenje domaćeg kruha pod pekom, pečenje pite od sira – Prisnaca te natjecanje u pletenju vijenaca luka i radionicu tradicijskih plesova (KUD Vrana) – kažu u PP Vransko jezero. 
 Pozvani je sve lokalno stanovništvo iz sela Radošinovci, Banjevci, Vrana, Pakoštane, Donji kraj, Dobra voda, a već desetak OPG -ova odazvalo se pozivu na sajam gdje će predstaviti  i prodavati svoje proizvode: kapulu, luk, bajame, smokve, sir, krumpir,  vino, brašno, bob, slanutak, jari grah, kukuruz, ulje, med i tome slično.

Glavnina žitelja uokolo parka se bavi poljoprivredom

Inače, lokalno stanovništvo koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira uglavnom se bavi poljoprivredom: u Općini Stankovci 82% kućanstava posjeduje i obrađuje poljoprivredno zemljište, u gradu Benkovcu 53%, a u općini Pakoštane (na koju se odnosi poljoprivredno dobro i naselje Vrana) 47% kućanstava.
lukaigara1 – Park prirode želi pružiti podršku lokalnoj zajednici u boljoj organizaciji, promociji i održavanju kvalitete tradicijskih poljoprivrednih proizvoda, kao i informiranosti i edukaciji o prilikama za održivi turizam i ruralni razvoj. Sajam se organizira s ciljem ostvarivanja što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim Obiteljskim gospodarstvima, promocije tradicijske kulture područja: lokalnih običaja, pjesama, nošnji i gastronomije, ali i populariziranja i plasmana lokalnih proizvoda među domaćim i stranim posjetiteljima – vele u Javnoj ustanovi PP Vransko jezero.
 To će vjetrovatno biti dobar način za uspostavu još bolje suradnje i ‘suživota’ lokalnog stanovništva i uprave parka, u kojem je u prošlosti znalo biti više incidenata i prijepora radi nekih nedopuštenih radnji u parku, poput krivolova, spaljivanja vegetacije i tome slično, što se, srećom, u posljednje vrijeme više ne bilježi.

 

 

 

Neugledno sjedište PP-a u Biogradu

Donedavno neugledno sjedište PP-a u Biogradu

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI