Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
KRONIKA 112
FOTO I VIDEO: Dragan Paravinja na sud došao u kratkim hlačama i japankama: Suđenje prekinuto zbog zahtjeva za izuzeće suda

FOTO I VIDEO:
Dragan Paravinja na sud došao u kratkim hlačama i japankama:
Suđenje prekinuto zbog zahtjeva za izuzeće suda

Prvo ročiše u ponovljenom suđenju Draganu Paravinji završilo je i prije nego je počelo: zbog nepovjerenja je optuženik odmah na početku zatražio izuzeće Županijskog suda u Šibeniku i ročište je prekinuto.

Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 046

– Dragan Paravinja je rekao da nema povjerenja u sud, praktički u hrvatsko pravosuđe. To znači da ovaj sud treba prekinuti svaki rad na predmetu i dostaviti ga na odlučivanje nadležnom sudu, a to je u ovom slučaju Vrhovni sud – rekao je nakon ročišta pravni zastupnik obitelji Bilić, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

Prema njegovim riječima, na današnjem ročištu trebale su biti riješene tek procesne stvari, odnosno odlučiti o tome koji će se dokazi tijekom suđenja iznosti, te se Paravinja trebao izjasniti o krivnji. Iako danas na sudu nije bilo nikoga od obitelji Bilić, Ljubičić je rekao da je to zbog toga što se trebalo raspravljati samo o čisto procesnim stvarima, te je najavio kako će obitelj iznimno aktivno sudjelovati u postupku. Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 062

Novinari su na današnjem ionako kratkom ročištu, sudjelovali samo pet minuta. Unatoč protivljenju optuženog i njegove odvjetnice, zbog zaštite obiteljskih i osobnih prilika maloljetne žrtve javnost je isključena i s na ponovljenom suđenju. Na ročište je Paravinja doveden pospan, neobrijan, odjeven za plažu, u kratkim crvenim hlačicama, majici i japankama. Iako zavezan lisicama, zadržao je osorno i nadmeno držanje. Jedini on se nije ustao po ulasku sudskog vijeća i sutkinje Nives Nikolac, a dobacivao je svih pet minuta koliko su mogli čuti novinari, dok nisu bili udaljeni.
Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika zatražila je da se suđenje zatvori za javnost, a s time se složio i pravni zastupnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić. S druge strane, Paravinja i njegova odvjetnica Ankica Giljanović zahtijevali da novinari ostanu u sudnici.

– Obrana je protiv isključivanja javnosti jer je do sada tajnost postupka samo išla na štetu mog branjenika, a informacije sa suđenja su ionako curile u javnosti – govorila je odvjetnica Giljanović, dok joj je Paravinja dobacivao da nije ona ničija braniteljica, osporavajući joj tako pravo da ga zastupa.

– Želim da suđenje bude javno i zbog načina na koji sud manipulira iznoseći informacije prema javnosti. Tražim da se da konačno izađe u javnost ono što sud prikriva sve ove godine – rekao je Paravinja, ne ustajući sa stolice.

Sutkinja Nikolac ipak je odlučila iz sudnice udaljiti novinare. Draganu Paravinji se sudi za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne autostoperice Antonie Bilić iz lipnja 2011., te za još jedan pokušaj silovanja.  Suđenje se ponavlja nakon što je Vrhovni sud RH u travnju djelomično ukinuo presudu kojom ga je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac 19. listopada 2012. godina u oba predmeta osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina. Vrhovni sud je uvažio žalbu obranu i ukinuo dio presude koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo, a dosuđenih pet godina zatvora za drugi pokušaj silovanja preinačio je u kaznu od četiri godine i šest mjeseci.

Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 110
Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 069

Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 133 Ponovljeno suđenje Draganu Paravinji (Foto H. Pavić) 055

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI