Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
SDP predložio ukidanje doprinosa za odvodnju, HDZ uzeo “poček”: Šibenčani će za odvodnju i dalje plaćati 3,5 kune po kubiku!

SDP predložio ukidanje doprinosa za odvodnju, HDZ uzeo “poček”:
Šibenčani će za odvodnju i dalje plaćati 3,5 kune po kubiku!

Šibenčani će i dalje plaćati znatno veći doprinos za razvoj odvodnje od ostatka Hrvatske! Prijedlog SDP-a koji je Gradskom vijeću iznio Joško Šupe, da se ukine naknada za razvoj odvodnje na području grada...

Gradsko vijeće Šibenika - gradonačelnik s dogradonačelnicima (Foto H. Pavić)

Šibenčani će i dalje plaćati znatno veći doprinos za razvoj odvodnje od ostatka Hrvatske! Prijedlog SDP-a koji je Gradskom vijeću iznio Joško Šupe, da se ukine naknada za razvoj odvodnje na području grada, od 2 kune po kubiku, uvedena u ožujku 2011. radi sufinanciranja izgradnje  sustava odvodnje u istočnom dijelu Šibenika, glavnih kolektora Podi, Ražine,Brodarica, Krapanj, Podsolarsko i Mandalina, ukupne vrijednosti 11 milijuna eura, vladajuća većina nije prihvatila. Iako su u međuvremenu 90 posto obveza te investicije preuzele Hrvatske vode, a  od 1.travnja uveden je na razini cijele Hrvatske doprinos od 1,5 kuna po kubiku za istu namjenu. Tako će građani Šibenika do daljnjega umjesto 1,5 kunu, koliko se plaća u ostatku države, izdvajati čak 3,5 kuna po kubiku vode!

Doduše, nitko eksplicite ne misli da je SDP-ov prijedlog neopravdan, ali žele dobiti na vremenu i dodatnom obrazloženju. Jedan od argumenata vijećnika SDP-a jest da bi se ukidanjem doprinosa od dvije kune poboljšali uvjeti poslovanja gospodarstvenika jer bi im se time smanjili troškovi što bi ih činilo konkurentnijim. S druge strane bilo bi to značajno rasterećenje i za građane koji sve teže žive.

– Treba provjeriti jesu li sredstva za izgradnju kolektora za istočni dio grada zaista osigurana s druge pozicije, a ako jesu vrlo rado ćemo olakšati situaciju sugrađanima smanjenjem nameta – izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić. Tako bi se odluka o ukidanju doprinosa za odvodnju mogla naći na “popravnom” na narednoj sjednici Gradskog vijeća, no kad će i da li će to biti prije jeseni, teško je procijeniti.

Do tada bi bilo itekako poželjno pribaviti i precizne podatke, kako je zatražio SDP-ov Ante Županović, o tome koliko se tijekom tri protekle godine akumuliralo sredstava po osnovi dodatne dvije kune za odvodnju, a za što je otvoren namjenski račun u šibenskom Vodovodu. U svakom slučaju, više je nego sigurno, smatra Županović, da se radi o značajnim sredstvima, jer su ona prvobitno bila namijenjena za financiranje kanalizacijskog sustava u istočnom dijelu grada, a te dvije kune po kubiku vode bile su i uvjet EBDR-a za kredit, jer tada još Hrvatske vode nisu bile u toj priči. Neki, štoviše, sumnjaju da su ta sredstva trošena nenamjenski i u tome vide razlog “počeka” za koji se opredijelila vladajuća koalicija.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI