Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
UKRATKO
Referendumom protiv outsourcinga

Referendumom protiv outsourcinga

I u Šibeniku, kao i u svim drugim gradovima Hrvatske, traje potpisivanje  peticije kojom se od nadležnih državnih tijela traži raspisivanje referenduma za zakon protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. Potpisivanje peticije startalo je 5. lipnja i traje do 18. lipnja kada će se znati je li prikupljen doboljan broj potpisa građana.

Peticija, snimila. J.Klisović

Građani su se od samog početka najave provedbe tzv. outsourcinga, tj. izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru i njihovo prebacivanje na privatnike, solidarizirali sa zaposlenicima pa je vjerovatnost uspjeha peticije velika.

Ministrica Milanka Opačić koja vodi Ministarstvo socijalne skrbi odluča je u provedbi outsourcinga u kojem vidi priliku za rasterećenje državnog i javnog sektora, a na uštrb oko 25 tisuća zaposlenika kojima, u tom slučaju, slijedi nekoliko nesigurnih radnih godina, smanjenje plaće, a potom i otkazi.

Naime, zaposlene bi preuzela jedna ili više privatnih tvrtki s kojima bi se sklopio ugovor o pružanju usluga, a najčešće je to slučaj na određeno vrijeme. Često se takvi pomoćni poslovi „razbijaju“ na više ugovaratelja usluga, dok se pojedini segmenti predmeta nabave prepuštaju podugovaračima. Pri tomu se outsorciranim radnicima „garantira“ sigurnost zaposlenja na godinu dvije, kao i visina plaće i materijalnih prava kako bi se ovaj proces prikazao humanim i socijalno odgovornim rješenjem. Novi poslodavac, međutim sa  njihovim radom može raspolagati na način da u okviru iste plaće traži obavljanje većeg opsega poslova ili ih može angažirati na poslovima koje obavlja za druge naručitelje usluga. Raspon mogućnosti koje idu na uštrb radnika su ogromne pa ne čudi reakcija zaposlenika i njihova sindikata koji se i na ovaj način protive nakani poslodavca da ih „preda“ privatnicima.


VEZANE VIJESTI