Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Ratko Čačić na slobodi, počinje “reformističko” mobiliziranje

Ratko Čačić na slobodi, počinje “reformističko” mobiliziranje

Radimir-Čačić

Radimir Čačić, poslije 12 mjeseci provedenih u zatvoru, zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj, a u kojoj je dvoje ljudi poginulo, danas je izašao na slobodu. Zasad je suzdržan od izjava, ali, vrlo brzo bit će ih i previše, poručio je iz Varaždina. Kratko će se odmoriti, posvetiti obitelji i prijateljima, a nakon toga kreću njegove nove političke utakmice. Već u rujnu, kako je najavljeno, osniva se stranka “reformista”, koja je već okupila oko dvije tisuće članova, među kojima, zasad, svega oko 150 bivših HNS-ovaca. No, slijedi li “narodnjacima” Vesne Pusić sada, kada se Čačić vratio u politički život, ozbiljniji val transferiranja članstva iz matice u njezin novi “pritok”- Stranku reformista?

Za HNS, kako tvrde, priča s Ratkom Čačićem pripada prošlosti, nema straha od odljeva članova, jer ipak se, priopćavaju, radi o respektabilnoj političkoj snazi koja okuplja preko 42 tisuće članova.  HNS ne ovisi ni o Radimiru Čačiću niti o bilo kojem pojedincu. Nekad su, međutim, HNS i Ratko Čačić bili gotovo sinonimi. Nesreća na mađarskoj cesti trajno je promijenila političku kartu i HNS-a i Hrvatske. Šef SDP-a Zoran Milanović je vjerovao da je to moguće izbjeći, pa je, unatoč potencijalnoj prijetnji zatvorskom kaznom koja se nad Ratkom ozbiljno nadvijala, prije dvije godine Čačića inaugurirao za prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Ali, ne zadugo. Kada je izrečena presuda, 22 mjeseca bezuvjetne zatvorske kazne, bilo je jasno da jedan od prvaka HNS-a mora otići. Podnosi ostavku, Vesna Pusić dolazi na mjesto prve potpredsjednice Milanovićeve vlade, a Ivan Vrdoljak preuzima funkciju ministra gospodarstva. Čačić odlazi u Remetinec, a potom na održavanje kazne u Valturu kod Pule. Fingiranim golfom na zatvorskoj ledini gdje je u slobodno vrijeme napucavao male, bijele loptice, javnost je zabavljao igrajući “golf”. Ali, Čačić je duge dane zatvora kratio i pragmatičnijim stvarima, pripremajući se za trenutak izlaska na slobodu. Kažu da je u Valturi ispisao kompletan program buduće stranke “reformista” s kojom ulazi u bitku za svoje mjesto na političkoj sceni koja ga je oduvijek strasno privlačila.

Zbog najava povratka na političku pozornicu, vikend – susreta s liderima raznih političkih opcija, od kojih je javnost ponajviše zaintrigirao njegov “tajni sastanak” sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem,  s kojim je navodno neovlašteno pregovarao o mogućoj suradnji, stajala ga je članske iskaznice HNS-a. Njegova je “egzekucija” bila brza i beskompromisna. Odrezan je iz tkiva stranke preko noći, bez prava na obranu, bez mogućnosti da na sporna pitanja dade jasne odgovore. To HNS-u, izgleda, nema namjeru oprostiti.  Ambiciozni, žurni start s varaždinskim krilom HNS-a koje ga lojalno prati u stopu i napušta Vesnu Pusić  zapravo je neka vrst njegove osvete. Čačić će, kako neki procjenjuju, natrag pod svjetla političke pozornice pod svaku cijenu, a ako mu u tome može pomoći Bandić, ili nedajbože Tomislav Karamarko, spremno će, tvrde neki, ući i u takav “ugovor s đavlom”. On ima svoju misiju, želi se dokazati kao bitan faktor nacionalne politike čiji je politički uzlet prekinut nesrećom, vratiti se u vrh državne politike, ostvariti svoje snove i ambicije, i to će, reklo bi se, (u)činiti sa svakim tko mu na tom putu povratka može pomoći. A koliko taj osvetnički, povratnički pohod , unekoliko političke kamikaze, može biti uspješan, e to je pitanje.

Čačić neće dugo šutjeti. Željan je politike, nestrpljiv u potrebi da nadoknadi vrijeme izgubljeno u zatvoru i vrlo brzo će promovirati i svoje namjere, i svoje politike i svoje ljude. Tada ćemo znati s čim možemo računati…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI